Standard verliest van Charleroi – rookpijlen onderbreken wedstrijd

Charleroi heeft Standard zondag een fikse dreun verkocht. De Carolo’s wonnen de Waalse derby op Sclessin op de zeventiende speeldag van de Jupiler Pro League met ruime 0-3 cijfers. De wedstrijd werd ontsierd door de Luikse supporters, die meermaals vuurwerk op het terrein gooiden.

Charleroi klimt in de stand opnieuw naar de vierde plaats, met 29 punten. Standard is pas dertiende, met 20 punten.

Standard opende nochtans het best voor eigen publiek. De Rouches zetten druk op de bezoekende defensie en vooral een kwieke Lestienne, voor het eerst dit seizoen aan de aftrap, was gevaarlijk. Charleroi wachtte geduldig af en sloeg halverwege de eerste helft een eerste keer toe. Bodart kon een poging van Gholizadeh nog keren, maar was kansloos op de herneming van Nicholson (22.), 0-1.

Charleroi was op dreef en verdubbelde nog voor rust haar voorsprong. Een kopbal van Nicholson strandde op de paal, maar Knezevic (38.) was goed gevolgd en zette de 0-2 op het bord.

Rookgordijn

Ook na rust probeerde Standard het spel naar zich toe te trekken, maar de beste kansen bleven voor Charleroi. En dat leidde na 57 minuten tot de 0-3. De tweede treffer van Nicholson, zijn tiende van het seizoen, werd eerst nog afgevlagd, maar na tussenkomst van de VAR werd de derde Henegouwse goal van de avond toch goedgekeurd. Op de tribunes slaagden de Standard-fans er inmiddels niet meer in het hoofd koel te houden. Vuurwerk en rookbommen kwamen op het veld en ref Laforge stuurde iedereen naar binnen. De brandweer betrad het terrein.

Na een pauze van vijf minuten kwamen de spelers weer het veld op. Sportief gebeurde er niets meer, maar in de slotfase kwam er wel opnieuw vuurwerk op het terrein. Laforge floot de partij in volledige chaos definitief af.

Anderlecht wint met dank aan Refaelov

RSC Anderlecht won eerder met 3-2 van Zulte Waregem.

1-1 stond er bij de rust op het scorebord in het Astridpark en daar mochten vooral de bezoekers uit Waregem blij om zijn. Paars-wit was na 25 minuten weliswaar op achterstand gekomen na een treffer van Zinho Gano, maar trok dat twee minuten later reeds recht met de gelijkmaker van Joshua Zirkzee. Nadien liet Anderlecht het nog na om de rust met een verdiende voorsprong in te trekken. Er was ook wat pech mee gemoeid: in het wedstrijdbegin had de bal op de stip kunnen gaan na een overtreding op Cristian Kouamé, maar de videoref had buitenspel voorafgaand aan de fase gezien.

Na de pauze was het Lior Refaelov die de Belgische recordkampioen met twee doelpunten (61. en 73.) over de streep trok. Jelle Vossen schonk de bezoekers nog hoop met de aansluitingstreffer na 81 minuten, maar verder kwamen ze niet meer. In de stand ziet Essevee met Cercle Brugge de voorlaatste naderen tot op één punt. Anderlecht komt met de tweede competitiezege op rij met 28 punten weer op de vierde plaats, maar kan die wel nog kwijtspelen aan KV Mechelen en Charleroi, die later nog in actie komen.

Eerder zondag was er een overwinning voor Antwerp, in de Antwerpse derby bij Beerschot (0-1).