Stéphane Demol: ‘Ik ken Sá Pinto al heel lang, op het veld was hij ook gek’

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ex-Rode Duivel Stéphane Demol traint momenteel tweedeprovincialer Ternat. Een vriendendienst. Ondertussen volgt hij het Belgische voetbal wel intenser dan ooit, tot acht wedstrijden per week. Sport/Voetbalmagazine liet hem los op enkele thema’s uit onze JPL.

Stéphane Demol over…

… zijn ex-club Standard en hun coach Ricardo Sá Pinto:

‘De interne keuken ken ik niet. Ze zijn slecht begonnen en nu is het golvend, de ene keer beter dan de andere. Er mankeert wat talent, ik vind niet dat ze bij de eerste drie moeten staan, daarvoor zijn ze niet goed genoeg. Het is vooral achterin dat Standard in het begin héél slecht was, inmiddels is de ganse verdediging al veranderd. En ze hebben heel lang weinig gescoord.

‘Conclusie: het seizoen is aan het mislukken. En dat terwijl het vorig seizoen ook al mislukte. Maar niet bij de eerste zes eindigen, voor Standard vind ik dat toch erg.

‘Het moet ook wat deftig zijn, hé, voetbal is geen circus. Volgens mij maakt Sá Pinto iedereen zenuwachtig. Vurige Stede, allemaal goed en wel, maar vurig zijn is niet zot doen. De helft van wat hij nu doet, is al meer dan genoeg om er vuur in te krijgen.

‘Ik ken hem al heel lang, in Portugal heb ik nog tegen hem gevoetbald. Op het veld was hij ook gek. Hij zit bij hetzelfde bureau als ik en toen Portugal Europees kampioen werd, is hij naar de ploeg gegaan waar ik normaal aan de slag zou gaan. Na twee maanden lag hij daar buiten, omdat ze hem niet verstonden.’

… promovendus en revelatie Antwerp:

“Hun voetbal is niet zo mooi als dat van Standard onder László Bölöni, maar daar hadden ze dan ook een betere, technisch sterkere ploeg. Ze hebben gekozen voor het resultaat en hoed af daarvoor. De resultaten zijn er. Ik ken Luciano D’Onofrio goed en László ook. Die mannen willen beter voetbal brengen, vandaar dat er transfers blijven gebeuren. Zij hebben nu even duidelijk gekozen voor groot en sterk. Al vanaf dag één, tegen Anderlecht. Voetbal daar maar tegen…

‘Ze hebben twee Belgen die het goed doen: Alexander Corryn en Geoffry Hairemans. Ik weet niet of Hairemans nog een stap hoger zou kunnen, maar ik vind hem een openbaring. En wat is een stap hoger in België? Is de top drie beter dan dit Antwerp? Hairemans heeft zich moeten aanpassen aan het fysieke spel, maar hij doet het wel. Wellicht loopt hij nu het dubbele van vier, vijf maanden geleden.

‘Paul Gheysens ken ik niet zo goed, maar als Luciano een job aanneemt… Hij is een fiere man, die gaat niet “om in eerste klasse te blijven”. En geloof me: László komt ook niet “om een ploeg te redden”. Ik denk dat ze carte blanche kregen van de baas en heel goed weten waarmee ze bezig zijn. En Luciano weet goed waar hij iemand kan krijgen, huren, lenen voor nop. Een adresboek is in die zin niet het belangrijkste. Er zijn anderen die spelers laten invliegen met privévliegtuigen en ook een dik adresboek hebben, maar hun spelers blijken kletten. Luciano vergist zich niet vaak. Matheus Borges en Ivo Rodrigues zijn twee heel goeie linksvoetigen. En daar ‘zotte Jelle’ nog bij… Met alle respect voor Jelle Van Damme, hij past daar.”

… de situatie bij Anderlecht, ook een ex-club van hem:

‘De overname hebben ze zelf beslist, maar het moment is wat raar, vind ik. Uit deze ploeg zou meer moeten komen, maar het is zoals bij Standard: als je achterin niet sterk genoeg bent, heb je problemen. In het midden klikt het niet direct en vooraan hebben ze niks. Dan ben je bezig aan een héél slecht seizoen.

‘Van trainer wisselen was normaal, René Weiler paste daar niet echt. Hein Vanhaezebrouck wilde direct zijn ideeën op de groep enten. Hij kiest daar ook voor. En dan is het globaal gezien toch te weinig. Waarom staat Brugge op één en Charleroi op twee? Omdat al de rest het laat afweten. Anderlecht en Standard, maar ook Genk en Gent. Zelfs Oostende, die had je misschien niet direct in de top, maar zeker rond de zesde plaats verwacht.

‘Club Brugge is heel regelmatig en hoed af voor hun resultaten, maar zeg mij niet dat dat een wereldploeg is. Ze zijn van systeem veranderd, hebben een paar vaste waarden uit de ploeg gezet en dat heeft geklikt. Chapeau voor de regelmaat, maar die voorsprong is er ook omdat de rest het laat afweten.’

Lees het volledige interview met Stéphane Demol in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 31 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content