Storck (Cercle) vs Hollerbach (Mouscron): een zeldzaam Duits duel

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Vanavond/woensdagavond staat Cercle Brugge – Mouscron op het programma, of een clash tussen de Duitse trainers Bernd Storck en Bernd Hollerbach. Voor zo’n duel in de Belgische hoogste klasse moet je ver terugkeren.

Derde speeldag van het seizoen 1988/89: Antwerp FC ontvangt de nieuwbakken fusieploeg RC Genk op zaterdag 20 augustus – vandaag 31 jaar, 2 maanden en 9 dagen geleden.

In de dug-out van beide teams: de Duitsers George Kessler en Ernst Künnecke, respectievelijk de T1 van Antwerp sinds december 1986 en de T1 van RC Genk sinds begin dat seizoen. Niet hun eerste opdracht in ons land, want beiden hebben dan al een lang parcours achter de rug in het Belgische voetbal.

Künnecke bij Patro Eisden, RC Mechelen, KFC Winterslag, SK Lierse, Thor Waterschei en KV Mechelen, Kessler bij Anderlecht en Club Brugge.

Hij zal na zijn eerste periode bij Antwerp (dat op het einde van het seizoen 1988/89 afliep) nog eens terugkeren naar de Bosuil (1996-1998) en tussentijds ook aan het sportieve roer staan bij Standard (1989-1991), als dan eerste trainer ooit die voor de Grote Drie (naast Anderlecht en Club) van het Belgische voetbal werkte.

Het duel tussen Kessler en Künnecke op die 20e augustus 1988 wordt ook hun laatste, want Künnecke wordt begin november 1988 ontslagen bij RC Genk – zijn laatste job in de Belgische hoogste afdeling.

Neumann en Daum

Sindsdien stonden geen enkele keer twee Duitse trainers tegenover elkaar in een Belgische eersteklassematch. Om de eenvoudige reden dat er, tot vorig seizoen, nog slechts twee Duitse coaches in de hoogste klasse aangesteld werden. Bovendien voor een (heel) korte periode: Herbert Neumann in het seizoen 1995/96 bij Anderlecht, maar hij werd al na amper 52 dagen op de keien gezet.

En daarna Christophe Daum bij Club Brugge, toen die in november 2011 de ontslagen Adrie Koster verving. Op het einde van dat seizoen vertrok Daum echter weer.

Daarna was het wachten op Bernd Storck, die in september vorig jaar overnam van Frank Defays bij Mouscron. Op het einde van het seizoen werd de Duitser opgevolgd door zijn landgenoot Bernd Hollerbach. Om dan op 12 oktober aan de slag te gaan bij Cercle Brugge, als opvolger van Fabien Mercadal.

Vanavond kruisen de twee Bernds dus voor het eerst de degens, in een zeldzaam Duits duel.

Bernd Hollerbach
Bernd Hollerbach© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content