S/VM: Wie imponeerde jou dit weekend het meest in play-off 1: Standard, Kortrijk of Charleroi?

Jacques Sys: "Toch Standard. Hun overwinning tegen Anderlecht is geen toeval, vorige week op Club hadden ze ook al recht op minstens een punt. De Rouches teren op een sterk blok met een stevige verdediging en er schuilt veel complementariteit in de ploeg. Doe daar nog de herstelde Imoh Ezekiel bij als absolute meerwaarde en dan beschik je over voldoende wapens om dé verrassing van play-off 1 te worden. Ze zitten ook in een goede flow, terwijl de favorieten - Club Brugge en Anderlecht - worstelen met zichzelf... Straks wordt Standard nog kampioen.

"Je moet daarbij toch vaststellen dat Roland Duchâtelet nog maar weinig slechte beslissingen nam. Er was veel kritiek op het ontslag van Ivan Vukomanovic en de aanstelling van José Riga - iemand die er al eens gepasseerd was als coach -, maar Riga maakte de spelers beter en dat rendeert nu."

S/VM: Moet Michel Preud'homme zich zorgen maken over het vormpeil van Club Brugge? En is de Europese confrontatie met Dnipro komende donderdag een vergiftigd geschenk of een zegen om de kater van Kortrijk door te spoelen?

Club moét kampioen worden, dat is bijna een obsessief verlangen geworden. Hoe is het dan mogelijk dat je zo slap aan een wedstrijd begint als tegen Kortrijk?

Jacques Sys: "Ik zie die match tegen Dnipro toch als een voordeel voor Club: het is een kans om snel te herstellen van die opdoffer afgelopen weekend. Zeker in het vooruitzicht van de topper tegen Anderlecht kan zo het vertrouwen weer opgekrikt worden, want in PO1 komt het eropaan om vooral je duels met de rechtstreekse concurrenten niet te verliezen.

"Heel opmerkelijk bij Club Brugge is de zenuwachtigheid die duidelijk voelbaar is in de ploeg. Al vanaf de eerste minuut tegen Kortrijk merkte je dat. Vreemd, want enkele weken terug zag je net dat Preud'homme de oude waarden van Club - strijdlust en eendracht - eindelijk in de groep had geslepen. Met de bekerwinst al op zak zou je denken dat de druk wat van de ketel is, maar nu blijkt opnieuw dat deze groep niet in staat is om te gaan met de stress van de titelstrijd. Club moét kampioen worden, dat is bijna een obsessief verlangen geworden. Hoe is het dan mogelijk dat je zo slap aan een wedstrijd begint als tegen Kortrijk? En dat was niet de eerste keer: ik heb Preud'homme al vaker horen klagen over een te slap wedstrijdbegin. Nochtans is hij, met zijn passie en winnaarsmentaliteit, de ideale coach voor Club Brugge, maar toch slaagt hij er niet in die verlammende stress om te keren."

S/VM: Ook voor het behoud wordt er nog gevoetbald. Zijn we na ieder een zege in PO3 al iets wijzer over de waardeverhoudingen tussen Cercle Brugge en Lierse SK?

Jacques Sys: "De zege van Cercle Brugge op Lier heeft me verrast. Na de eerste match had ik dat echt niet verwacht, want Lierse speelde Cercle toen van het kastje naar de muur. De Lierenaars hebben sowieso meer voetballend en technisch vermogen in hun ploeg, maar Cercle speelde dit weekend wel een volwassen partij en trekt zo -met opnieuw drie punten voorsprong in PO3- het laken weer naar zich toe. Het kan op de volgende speeldag zelfs al een definitieve stap richting behoud zetten."

Jacques Sys: "Toch Standard. Hun overwinning tegen Anderlecht is geen toeval, vorige week op Club hadden ze ook al recht op minstens een punt. De Rouches teren op een sterk blok met een stevige verdediging en er schuilt veel complementariteit in de ploeg. Doe daar nog de herstelde Imoh Ezekiel bij als absolute meerwaarde en dan beschik je over voldoende wapens om dé verrassing van play-off 1 te worden. Ze zitten ook in een goede flow, terwijl de favorieten - Club Brugge en Anderlecht - worstelen met zichzelf... Straks wordt Standard nog kampioen."Je moet daarbij toch vaststellen dat Roland Duchâtelet nog maar weinig slechte beslissingen nam. Er was veel kritiek op het ontslag van Ivan Vukomanovic en de aanstelling van José Riga - iemand die er al eens gepasseerd was als coach -, maar Riga maakte de spelers beter en dat rendeert nu."Jacques Sys: "Ik zie die match tegen Dnipro toch als een voordeel voor Club: het is een kans om snel te herstellen van die opdoffer afgelopen weekend. Zeker in het vooruitzicht van de topper tegen Anderlecht kan zo het vertrouwen weer opgekrikt worden, want in PO1 komt het eropaan om vooral je duels met de rechtstreekse concurrenten niet te verliezen."Heel opmerkelijk bij Club Brugge is de zenuwachtigheid die duidelijk voelbaar is in de ploeg. Al vanaf de eerste minuut tegen Kortrijk merkte je dat. Vreemd, want enkele weken terug zag je net dat Preud'homme de oude waarden van Club - strijdlust en eendracht - eindelijk in de groep had geslepen. Met de bekerwinst al op zak zou je denken dat de druk wat van de ketel is, maar nu blijkt opnieuw dat deze groep niet in staat is om te gaan met de stress van de titelstrijd. Club moét kampioen worden, dat is bijna een obsessief verlangen geworden. Hoe is het dan mogelijk dat je zo slap aan een wedstrijd begint als tegen Kortrijk? En dat was niet de eerste keer: ik heb Preud'homme al vaker horen klagen over een te slap wedstrijdbegin. Nochtans is hij, met zijn passie en winnaarsmentaliteit, de ideale coach voor Club Brugge, maar toch slaagt hij er niet in die verlammende stress om te keren."Jacques Sys: "De zege van Cercle Brugge op Lier heeft me verrast. Na de eerste match had ik dat echt niet verwacht, want Lierse speelde Cercle toen van het kastje naar de muur. De Lierenaars hebben sowieso meer voetballend en technisch vermogen in hun ploeg, maar Cercle speelde dit weekend wel een volwassen partij en trekt zo -met opnieuw drie punten voorsprong in PO3- het laken weer naar zich toe. Het kan op de volgende speeldag zelfs al een definitieve stap richting behoud zetten."