Marnik Geukens, journalist bij Het Belang van Limburg, ziet de goeie flow waarin STVV verkeert niet als een garantie op succes voor de Kanaries. "Omdat Sint-Truiden Genk al zo vaak mocht ontvangen op een moment dat het in een hele goeie periode zat en het toch telkens niet lukte", vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine. "Dat versterkte de rivaliteit en de frustratie aan Truiense kant alleen nog maar."

"Vijf jaar geleden moest STVV als vierde van play-off 1 voor een Europees ticket spelen tegen Genk, de winnaar van play-off 2; en toen ging Genk toch weer winnen in Sint-Truiden en plaatste zich zo alsnog voor Europees voetbal. Heel het seizoen beter zijn en door het play-offsysteem ten voordele van Genk toch naast een Europees ticket grijpen, dat was natuurlijk een extra dolksteek."

"Intussen werd het stadion én het voetbal gemoderniseerd. Stayen mag naast de Ghelamco Arena staan, vind ik. De beleving in de sfeertribune is even fanatiek als vroeger en het voetbal is verzorgder, maar nog altijd naar het hart van de Truienaars. Er werden spelers gekocht die het best uit de voeten kunnen op een kunstgrasveld, met veel snelheid, dus ook dat veld is nu een extra troef. En: ik schat Yannick Ferrera hoog in. Maar ik zet nooit mijn geld in op een voetbalwedstrijd en dat zal ik zeker ook nu niet doen." (lacht)

Ludwig Sneyers, ex-bestuurder van STVV, Limburger en CEO van de Pro League: "Ik weet alleen: iedere Truienaar wil de scalp van Genk. Het zal met het mes tussen de tanden zijn, maar op een correcte manier. In het voetbal van STVV zit nog altijd heel veel mentaliteit, maar de tijd dat voor de wedstrijd het veld kapot werd gereden en onder water gezet werd, is voorbij. Op een kunstgrasveld kun je ook niet anders dan verzorgd voetballen. Maar ooit moet die reeks zonder thuiszege tegen Genk eens stoppen en voor elke Truienaar is dat moment nu gekomen."

Aimé Anthuenis leidde Racing Genk naar een eerste landstitel en beker in de geschiedenis van de fusieclub: "Ik verwacht een gelijkspel. Sint-Truiden kocht goed in, het bewijst dat er in lagere afdelingen ook talent rondloopt en met jongens met een actie als Edmilson en Dompé is het in staat om een blok kapot te spelen. Genk is nog in opbouw en Sint-Truiden is een goeie ploeg met een jonge coach en een enthousiast publiek. Ik vind trouwens dat Sint-Truiden vroeger vaak tekort werd gedaan door hun voetbal altijd maar te herleiden tot lopen, stampen en vliegen. Geregeld stond daar een team met kwaliteit en mijn indruk is dat dat ook nu het geval is. Volgens mij worden ze dit seizoen een revelatie en zullen ze meedoen voor de zesde plaats en dus voor play-off 1."

Lees de hele reportage over de Limburgse derby in Sport/Voetbalmagazine van 19 augustus.

Marnik Geukens, journalist bij Het Belang van Limburg, ziet de goeie flow waarin STVV verkeert niet als een garantie op succes voor de Kanaries. "Omdat Sint-Truiden Genk al zo vaak mocht ontvangen op een moment dat het in een hele goeie periode zat en het toch telkens niet lukte", vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine. "Dat versterkte de rivaliteit en de frustratie aan Truiense kant alleen nog maar." "Vijf jaar geleden moest STVV als vierde van play-off 1 voor een Europees ticket spelen tegen Genk, de winnaar van play-off 2; en toen ging Genk toch weer winnen in Sint-Truiden en plaatste zich zo alsnog voor Europees voetbal. Heel het seizoen beter zijn en door het play-offsysteem ten voordele van Genk toch naast een Europees ticket grijpen, dat was natuurlijk een extra dolksteek." "Intussen werd het stadion én het voetbal gemoderniseerd. Stayen mag naast de Ghelamco Arena staan, vind ik. De beleving in de sfeertribune is even fanatiek als vroeger en het voetbal is verzorgder, maar nog altijd naar het hart van de Truienaars. Er werden spelers gekocht die het best uit de voeten kunnen op een kunstgrasveld, met veel snelheid, dus ook dat veld is nu een extra troef. En: ik schat Yannick Ferrera hoog in. Maar ik zet nooit mijn geld in op een voetbalwedstrijd en dat zal ik zeker ook nu niet doen." (lacht) Ludwig Sneyers, ex-bestuurder van STVV, Limburger en CEO van de Pro League: "Ik weet alleen: iedere Truienaar wil de scalp van Genk. Het zal met het mes tussen de tanden zijn, maar op een correcte manier. In het voetbal van STVV zit nog altijd heel veel mentaliteit, maar de tijd dat voor de wedstrijd het veld kapot werd gereden en onder water gezet werd, is voorbij. Op een kunstgrasveld kun je ook niet anders dan verzorgd voetballen. Maar ooit moet die reeks zonder thuiszege tegen Genk eens stoppen en voor elke Truienaar is dat moment nu gekomen."Aimé Anthuenis leidde Racing Genk naar een eerste landstitel en beker in de geschiedenis van de fusieclub: "Ik verwacht een gelijkspel. Sint-Truiden kocht goed in, het bewijst dat er in lagere afdelingen ook talent rondloopt en met jongens met een actie als Edmilson en Dompé is het in staat om een blok kapot te spelen. Genk is nog in opbouw en Sint-Truiden is een goeie ploeg met een jonge coach en een enthousiast publiek. Ik vind trouwens dat Sint-Truiden vroeger vaak tekort werd gedaan door hun voetbal altijd maar te herleiden tot lopen, stampen en vliegen. Geregeld stond daar een team met kwaliteit en mijn indruk is dat dat ook nu het geval is. Volgens mij worden ze dit seizoen een revelatie en zullen ze meedoen voor de zesde plaats en dus voor play-off 1."