Op een nat veld kun je sneller voetballen, wat meestal in het voordeel is van de aanvallers. Maar Philippe Bormans, de manager van STVV, weigert in Sport/Voetbalmagazine te spreken van kwaad opzet. "Ik denk niet dat het een bewuste keuze was", zegt hij. "Blijkbaar is er maar één knop om onze sproei-installatie te bedienen. Het hele programma duurt vervolgens twintig minuten. Maar als na de rust de spelers het veld opkomen, moet het worden stopgezet." Bormans laat dus verstaan dat zijn club wel de intentie had om het hele veld te sproeien, maar dat er onvoldoende tijd was. De optie om de twee speelhelften tegelijkertijd te sproeien laat hij onbesproken.

Bondsreglement

"Op Belgisch niveau bestaan hierover geen regels", legt Thibault De Gendt, Competitions Director bij de voetbalbond, uit. "Het UEFA-reglement voorziet wél bepalingen over pitch watering. Die gelden in de Champions League en de Europa League. Daar mag de thuisclub tot een uur voor de wedstrijd beslissen of het veld besproeid wordt. Over alles wat tijdens de rust en minder dan een uur voor de aftrap gebeurt, moet een akkoord bestaan tussen beide teams. Maar, en dat is zeer duidelijk: alle delen van het veld moeten in gelijke mate besproeid worden."

Pierre François, gedelegeerd bestuurder van de Pro League, zegt: "Ik heb hierover een voorstel tot wijziging van het bondsreglement voorbereid. Dat zal ik begin volgende maand op tafel leggen. De tekst die ik maakte, bevat de essentie van de UEFA-regels. Mijn bedoeling is dat die toegepast worden door de profclubs en vanaf de zestiende finales van de Croky Cup. Het belangrijkste is dat de bewatering uniform moet gebeuren. Anders kan de bezoekende club dat melden aan de scheidsrechter. Die kan dat dan in zijn verslag opnemen, waarna er een disciplinaire sanctie zal kunnen volgen."

Op een nat veld kun je sneller voetballen, wat meestal in het voordeel is van de aanvallers. Maar Philippe Bormans, de manager van STVV, weigert in Sport/Voetbalmagazine te spreken van kwaad opzet. "Ik denk niet dat het een bewuste keuze was", zegt hij. "Blijkbaar is er maar één knop om onze sproei-installatie te bedienen. Het hele programma duurt vervolgens twintig minuten. Maar als na de rust de spelers het veld opkomen, moet het worden stopgezet." Bormans laat dus verstaan dat zijn club wel de intentie had om het hele veld te sproeien, maar dat er onvoldoende tijd was. De optie om de twee speelhelften tegelijkertijd te sproeien laat hij onbesproken. "Op Belgisch niveau bestaan hierover geen regels", legt Thibault De Gendt, Competitions Director bij de voetbalbond, uit. "Het UEFA-reglement voorziet wél bepalingen over pitch watering. Die gelden in de Champions League en de Europa League. Daar mag de thuisclub tot een uur voor de wedstrijd beslissen of het veld besproeid wordt. Over alles wat tijdens de rust en minder dan een uur voor de aftrap gebeurt, moet een akkoord bestaan tussen beide teams. Maar, en dat is zeer duidelijk: alle delen van het veld moeten in gelijke mate besproeid worden."Pierre François, gedelegeerd bestuurder van de Pro League, zegt: "Ik heb hierover een voorstel tot wijziging van het bondsreglement voorbereid. Dat zal ik begin volgende maand op tafel leggen. De tekst die ik maakte, bevat de essentie van de UEFA-regels. Mijn bedoeling is dat die toegepast worden door de profclubs en vanaf de zestiende finales van de Croky Cup. Het belangrijkste is dat de bewatering uniform moet gebeuren. Anders kan de bezoekende club dat melden aan de scheidsrechter. Die kan dat dan in zijn verslag opnemen, waarna er een disciplinaire sanctie zal kunnen volgen."