‘Supporters die zich misdroegen tegenover Defour, scandeerden naam Vanden Borre’

© Belga Image

Anderlecht-middenvelder Steven Defour kreeg in de terugwedstrijd tegen Rostov in de voorrondes van de Champions League een staande ovatie van het Constant Vanden Stockstadion. Een signaal, nadat het aanvoerderschap van Defour in de heenmatch de gemoederen bij een deel van de supporters flink had doen oplaaien.

Vorige donderdagnacht werd aan het stadion een anti-Defourspandoek opgehangen en bij het bestuur zat de schrik erin dat er bijkomende acties zouden volgen tijdens de fandag.

Spandoeken verbieden tot daaraan toe, gezangen indijken is een ander paar mouwen. Anderlecht haalde vrijdag de lont uit het kruitvat door een communiqué rond te sturen waarin expliciet werd gevraagd om zich achter álle spelers te scharen. Tot een remake van 2011, toen Herman Van Holsbeeck en Ariël Jacobs werden uitgefloten tijdens de voorstelling op het veld, kwam het uiteindelijk niet. Defour werd zelfs luid bejubeld. Er zouden zondag wel enkele supporters hun abonnement hebben ingeleverd aan de ticketing om te protesteren tegen het aanvoerderschap van Defour. ‘Het communiqué heeft het gewenste effect gehad’, weet woordvoerder David Steegen. ‘Kijk: als club kunnen wij het gedrag van bepaalde supporters niet accepteren. Steven heeft zich werkelijk niets te verwijten. Een klein groepje misdraagt zich, wellicht zijn dat dezelfde personen die vorig seizoen de naam van Anthony Vanden Borre scandeerden.’

Bij Anderlecht leeft de overtuiging dat de heksenjacht op Defour georkestreerd wordt door een kleine minderheid die zeer actief is op sociale media. De bedoeling is dat de club plannen van potentiële amokmakers in een vroeg stadium in de kiem smoort. Het optreden komt mogelijk te laat: Defour is de situatie beu en denkt aan vertrekken.

Alain Eliasy

Lees in Sport/Voetbalmagazine van 3 augustus over hoe de nieuwe ploeg waaraan Anderlecht bouwt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content