Sven Kums vertrekt dan toch bij AA Gent. En niet naar een topclub, maar via Watford naar Udinese. Wat vind je van die transfer?

Jacques Sys: "Dat is een financiële keuze, dat kan niet anders. Maar Sven Kums neemt een enorm risico. Dat hij niet naar de echte buitenlandse top gaat, vind ik logisch, daar behoort hij ook niet toe, maar bij Watford komt hij in de handen terecht van een voorzitter met verschillende clubs. Hij kan in een carrousel terecht komen, zonder daar veel zeggenschap in te hebben. Bovendien moet hij zich nu bij een Italiaanse middenmoter opnieuw gaan bewijzen, hij zal er lang niet het krediet krijgen dat hij bij Gent opgebouwd heeft. Daar draaide alles rond hem, bij Udinese wordt hij een nummer. Bovendien moet hij toch van zijn Nederlandse avontuur bij Heerenveen weten dat het niet zo evident is om in het buitenland zomaar verder te gaan op je elan. Christian Kabasele, toch sterkhouder bij Genk, komt bij Watford ook niet van de bank -ook al staat Kums ondertussen een stuk verder in zijn ontwikkeling. Ik vrees dat hij gaat stagneren."

Misschien wel hét sportnieuws van de voorbije dagen: Thierry Henry wordt assistent-trainer bij de Rode Duivels. Hoe schat je die keuze in?

et valt allemaal nog te bezien of de rigoureuze veranderingen binnen de Rode Duivels de verwachtingen zullen inlossen."

Jacques Sys: "Een heel vreemde zet, in ieder geval. Hij heeft als trainer geen ervaring, behalve dan bij de jeugd van Arsenal, en bezit zelfs niet het nodige diploma -terwijl ze hier in de Jupiler Pro League toch een heel spel maken van die Pro Licence-opleiding. Nu goed, Roberto Martínez zal wel weten wat hij doet. Charisma heeft Henry te over: wanneer hij een kamer binnenwandelt, staat er iemand. Maar charisma alleen is niet voldoende natuurlijk, kijk maar naar iemand als Enzo Scifo -op een ander niveau weliswaar. Misschien dat Thierry Henry onze spitsen veel kan bijleren, maar ook dat valt nog af te wachten. Het is niet omdat je zelf een topspits was, dat je dat meteen kan overbrengen op anderen. Ik ben dus heel benieuwd naar hoe die volledig nieuwe en fel geinternationaliseerde technische staf zal functioneren. Welke accenten zal Martínez, die verschillende systemen wil hanteren, leggen? Het valt allemaal nog te bezien of deze rigoureuze veranderingen binnen de Rode Duivels de verwachtingen zullen inlossen."

Na een 1 op 15 staat Westerlo troosteloos laatste in het klassement. Staat Bob Peeters voor een mission impossible?

Jacques Sys: "Ze gaven daar zelf aan dat het tijd is om zich te beraden. Maar of deze 1 op 15 de schuld is van Bob Peeters? Als trainer ben je ook maar afhankelijk van de kwaliteit van je groep. En het is maar de vraag hoeveel inspraak de trainer in de samenstelling daarvan kreeg. Kijk naar Standard waar Yannick Ferrera ook gepasseerd wordt in het transferbeleid. Is het dan fair om die persoon te slachtofferen? Zoals zo vaak blijven de echte schuldigen -zij die de kern bepalen- buiten schot. "Bob Peeters heeft vorig seizoen een half mirakel verricht door Westerlo in eerste te houden, hij is nog steeds diezelfde trainer. Een club als Westerlo trainen is natuurlijk niet evident, gezien de financiële beperkingen, anderzijds is het wel een club die in de voorbije twintig jaar amper zes trainers heeft gekend. Je wordt er niet zomaar ontslagen. Dát zou natuurlijk een drama zijn voor de carrière van Peeters: een vijfde ontslag in zes jaar tijd zou het zijn."

Jacques Sys: "Dat is een financiële keuze, dat kan niet anders. Maar Sven Kums neemt een enorm risico. Dat hij niet naar de echte buitenlandse top gaat, vind ik logisch, daar behoort hij ook niet toe, maar bij Watford komt hij in de handen terecht van een voorzitter met verschillende clubs. Hij kan in een carrousel terecht komen, zonder daar veel zeggenschap in te hebben. Bovendien moet hij zich nu bij een Italiaanse middenmoter opnieuw gaan bewijzen, hij zal er lang niet het krediet krijgen dat hij bij Gent opgebouwd heeft. Daar draaide alles rond hem, bij Udinese wordt hij een nummer. Bovendien moet hij toch van zijn Nederlandse avontuur bij Heerenveen weten dat het niet zo evident is om in het buitenland zomaar verder te gaan op je elan. Christian Kabasele, toch sterkhouder bij Genk, komt bij Watford ook niet van de bank -ook al staat Kums ondertussen een stuk verder in zijn ontwikkeling. Ik vrees dat hij gaat stagneren."Jacques Sys: "Een heel vreemde zet, in ieder geval. Hij heeft als trainer geen ervaring, behalve dan bij de jeugd van Arsenal, en bezit zelfs niet het nodige diploma -terwijl ze hier in de Jupiler Pro League toch een heel spel maken van die Pro Licence-opleiding. Nu goed, Roberto Martínez zal wel weten wat hij doet. Charisma heeft Henry te over: wanneer hij een kamer binnenwandelt, staat er iemand. Maar charisma alleen is niet voldoende natuurlijk, kijk maar naar iemand als Enzo Scifo -op een ander niveau weliswaar. Misschien dat Thierry Henry onze spitsen veel kan bijleren, maar ook dat valt nog af te wachten. Het is niet omdat je zelf een topspits was, dat je dat meteen kan overbrengen op anderen. Ik ben dus heel benieuwd naar hoe die volledig nieuwe en fel geinternationaliseerde technische staf zal functioneren. Welke accenten zal Martínez, die verschillende systemen wil hanteren, leggen? Het valt allemaal nog te bezien of deze rigoureuze veranderingen binnen de Rode Duivels de verwachtingen zullen inlossen."Jacques Sys: "Ze gaven daar zelf aan dat het tijd is om zich te beraden. Maar of deze 1 op 15 de schuld is van Bob Peeters? Als trainer ben je ook maar afhankelijk van de kwaliteit van je groep. En het is maar de vraag hoeveel inspraak de trainer in de samenstelling daarvan kreeg. Kijk naar Standard waar Yannick Ferrera ook gepasseerd wordt in het transferbeleid. Is het dan fair om die persoon te slachtofferen? Zoals zo vaak blijven de echte schuldigen -zij die de kern bepalen- buiten schot. "Bob Peeters heeft vorig seizoen een half mirakel verricht door Westerlo in eerste te houden, hij is nog steeds diezelfde trainer. Een club als Westerlo trainen is natuurlijk niet evident, gezien de financiële beperkingen, anderzijds is het wel een club die in de voorbije twintig jaar amper zes trainers heeft gekend. Je wordt er niet zomaar ontslagen. Dát zou natuurlijk een drama zijn voor de carrière van Peeters: een vijfde ontslag in zes jaar tijd zou het zijn."