‘Teodorczyk vooral herinneren als een nukkig karakter’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije voetbalweekend. Deze week heeft hij het over revelatie Cercle Brugge, het fysieke voetbal van Antwerp en het afscheid van Teodorczyk bij Anderlecht.

Promovendus Cercle Brugge ontpopt zich, net als Antwerp vorig seizoen, meteen als revelatie bij de competitiestart. Leeft Cercle weer in Brugge of creëerde het project met AS Monaco een bepaalde afstand met de supporters?

De supporter wil gewoon dat zijn ploeg wint.

Jacques Sys: ‘Het blijft een beetje raar om een Cercle Brugge te zien met slechts vier Belgen aan de aftrap. Zeker omdat de vereniging net altijd geroemd werd vanwege zijn jeugdopleiding en sociale functie. Maar de supporter tilt daar blijkbaar niet zo zwaar aan, die wil gewoon dat zijn ploeg wint.

Het enthousiasme bij een zege is even groot als vroeger – al is dat bij Cercle altijd eerder bescheiden geweest. Ze hebben een behoorlijk goed team, met technisch en fysiek sterke voetballers die functioneren binnen een typisch Frans systeem, terend op een stevige organisatie en loerend op de omschakeling. Spelers die me al opvielen zijn de middenvelders Omolo en Mercier, doelman Nardi en de opportunistische Gianni Bruno voorin.

‘Als trainer Laurent Guyot daar nog meer een echt elftal van weet te maken, denk ik niet dat ze een zware inzinking zullen krijgen. Er staat iets.

‘Maar het is niet meer het traditionele Cercle, dat lijkt me duidelijk. Zonder die samenwerking met Monaco was er echter niets meer, dus het was de enige kans op overleven. En je merkt toch dat de supporters zich snel konden identificeren met het nieuwe project. Zij hebben de weg naar het stadion weer gevonden.’

Antwerp – Club Brugge werd een potige partij en eindigde op 1-1. Daarmee bevestigt The Great Old het goede van vorig seizoen. In puntenoogst althans, want het voetbal blijft eerder gericht op duelkracht. Mogen we stilaan meer voetbal verwachten van Antwerp?

Jacques Sys: ‘Tegen Club Brugge was het inderdaad het gekende recept, maar in de wedstrijden daarvoor zag je toch meer offensieve en voetballende intenties. In de drie eerste competitieduels hadden ze 55 procent balbezit en schoten ze gemiddeld 18 keer op doel. Vorig seizoen was dat nog 46 procent en 10 doelpogingen.

‘Die cijfers bewijzen dat Bölöni toch iets anders tracht te doen, met meer controle over de wedstrijd. Maar dat is een proces van lange adem. Iedereen denkt dat de Roemeense coach voor dat soort vechtvoetbal staat, maar dat klopt niet, want destijds bij Standard verfijnde hij net het voetbal dat Preud’homme er geïnstalleerd had. In plaats van lange ballen en direct spel, werd onder Bölöni vaker gecombineerd en beter gevoetbald. En hij werd er ook kampioen mee.

‘Dus ik vermoed dat hij bij Antwerp eveneens in die richting wil werken, maar dat hij er in bepaalde wedstrijden – zoals tegen Club – voor kiest om de duels op te zoeken. De vraag is wel of zijn soort voetbal fysiek te veel vraagt en later voor een terugval kan zorgen. Ik heb de indruk dat hij nu toch meer recuperatiemomenten inbouwt.’

Anderlecht wist zich eindelijk te ontdoen van Lukasz Teodorczyk, dankzij Mogi Bayat getransfereerd naar Udinese. Hoe moeten we zijn passage in de Jupiler Pro League nu eigenlijk beoordelen?

Ten einde raad komen clubs altijd weer bij Mogi Bayat terecht

Jacques Sys: ‘Hij heeft Anderlecht twee seizoenen geleden kampioen gemaakt, dat mogen we niet vergeten. Toen was hij zeer belangrijk, een meerwaarde voor de ploeg en onze competitie. Nadien volgde dan een serieuze terugval.

‘Wat mij echter het meest bijblijft van Teodorczyk is zijn nukkige karakter. Iemand die amper met de media communiceerde, die Anderlecht op dat vlak niet in het gareel kreeg. Iemand die niet bepaald uitblonk in zelfkritiek – zoals de meeste voetballers. Maar die met al zijn doelpunten in het eerste seizoen wel een titel opbracht voor de club.

‘Hij kende vorig seizoen nog een kleine opflakkering, maar het is duidelijk dat zijn vertrek kadert binnen de nieuwe politiek van Marc Coucke, die financieel orde op zaken wil stellen op Anderlecht. En dan zie je weer welke macht Mogi Bayat in die makelaarswereld heeft en hoe hij heel dat transfergebeuren beheerst. Ten einde raad komen clubs altijd weer bij hem terecht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content