Tienkoppig Anderlecht knokt zich naar 2-2 gelijkspel bij Oostende, Mechelen verrast Charleroi in eigen huis

Anderlecht viel kort na rust met een man minder, maar haalde alsnog een dubbele achterstand op bij Oostende. Mechelen versloeg Charleroi op eigen veld met 0-2.

Anderlecht was in de beginfase nog niet goed wakker. Makhtar Gueye (8.) kreeg alle tijd en ruimte om aan te leggen en vloerde Hendrik Van Crombrugge met een knappe lage schuiver in de korte hoek. Lior Refaelov zag zich de gelijkmaker door de neus geboord worden na nipt buitenspel. Even later knalde Joshua Zirkzee na een slimme loopactie op de buitenkant van de paal.

Oostende toonde zich uiterst efficiënt: Gueye (30.) was er als de kippen bij om een rebound, na een kopbal op de lat, tegen de netten te duwen. De Brusselaars hadden heel wat minder geluk in de afwerking: Zirkzee nam de bal enig mooi uit de lucht en vond ditmaal de dwarsligger op zijn weg.

Na de onderbreking kregen de paarswitte kansen op een ommekeer meteen een flinke knauw met een rechtstreekse rode kaart voor Fiorentina-huurling Cristian Kouamé. Scheidsrechter Lothar D’Hondt leek met de uitsluiting een streng oordeel te vellen. Zirkzee kende vervolgens voor de zoveelste keer weinig meeval en vond Guillaume Hubert op zijn weg.

De Nederlandse huurling van Bayern München bleef evenwel volharden en trof eindelijk doel in minuut 64. Van Combrugge voorkwam oog in oog met Gueye de hattrick en invaller Benito Raman (82.) trok de bordjes met een rake kopbal terug in evenwicht, ondanks de numerieke minderheid. Van Crombrugge hield Gueye opnieuw van zijn derde doelpunt na een beenveeg op een listige hakbal.

Ook Charleroi en Mechelen kwamen zondagavond nog in actie op Mambourg. De Antwerpse bezoekers kenden de beste start met een goal van Nikola Storm (20.), die voor de derde keer in evenveel wedstrijden de weg naar doel vond. Jordi Vanlerberghe (81.) besliste de partij diep in de tweede helft met een subliem afstandsschot. In blessuretijd liet Ferdy Druijf vanop de penaltystip nog de 0-3 liggen. Charleroi leed pas zijn tweede nederlaag van het seizoen, maar wel de tweede op rij.

Eerder op zondag zette Antwerp na rust een scheve situatie recht op het terrein van Union (1-2) en boog Gent eveneens een achterstand om in een zege in de tweede helft, op eigen veld tegen Cercle Brugge (2-1). Genk zette eenvoudig Seraing opzij met 3-0.