‘Tijd dat Malinovsky en Pozuelo tónen dat ze toppers zijn’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft Peter T’Kint het over de WK-organisatie in Rusland, de opmars van Gent, de crisis bij Essevee en het gebrek aan regelmaat bij Genk.

Je bent net terug van Moskou, waar je de WK-loting bijwoonden. Welke eerste indrukken heb je daar meegekregen? Komt het allemaal goed met die organisatie van het WK?

Peter T’Kint: ‘Natuurlijk komt het goed met dat WK. Al zullen er wel een aantal zaken anders zijn dan op voorbije WK’s. Wat nu bijvoorbeeld heel hard opviel, waren de strenge controles en de logheid van het land. De mensen die naar daar reizen zullen geduld moeten opbrengen. Het volstaat bijvoorbeeld niet om enkel je voornaam op accreditaties of officiële documenten te vermelden, het moet compleet zijn, met tweede en derde voornamen. Aan stadions zijn er ook niet één maar twee checkpoints. Het zal dus allemaal wat meer tijd in beslag nemen.

De mensen die naar Rusland reizen, zullen geduld moeten opbrengen

‘Een tweede zaak waarnaar het uitkijken wordt, is de sfeer in de stadions. Russen zijn wel vriendelijk en hulpvaardig, maar echt veel lachen doen ze niet. Zullen zij voor sfeer zorgen in de stadions? Op de voorbije WK’s in Zuid-Afrika en Brazilië was dat geen enkel probleem, was de sfeer sowieso feestelijk door het aangename klimaat en de uitbundigheid van de lokale bevolking. Hoe zal dat in Rusland zijn? In welke mate zullen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse supporters de oversteek maken naar het verre Rusland? En zullen Afrikaanse supporters afgeschrikt zijn door het openlijke racisme? Allemaal vragen waar we pas dan een antwoord op zullen krijgen.

‘Ik kijk er wel naar uit. Rusland betekent voor veel mensen het onbekende. Ook voor journalisten, in die zin wil ik er onbevooroordeeld naartoe reizen. Sportief gezien mogen we niet klagen van onze loting. Al vind ik dat er te veel landen zijn. En van een openingsmatch Rusland versus Saudi-Arabië draai je ook niet meteen warm.’

Zulte Waregem – AA Gent was een wedstrijd tussen een ploeg in crisis en een ploeg in vorm. Welk van die twee evoluties heeft jou het meest verrast?

Peter T’Kint: ‘Dat AA Gent weer wint, is niet zo een vreemde evolutie. Het haalt nu ‘normale’ resultaten, naar de kwaliteiten van die ploeg. Zonder evenwel uitmuntend te voetballen. Het viel te verwachten dat de trainerswissel iets zou losmaken en voor een bepaalde opluchting zou zorgen in die club. Je merkte dat trainer en ploeg daar een beetje op elkaar waren uitgekeken.

‘Yves Vanderhaeghe was een goeie casting als opvolger, hij heeft bij Kortrijk en Oostende bewezen dat hij een organisatie kan neerzetten en spelers vertrouwen schenkt. De grootste verandering op het veld is dat de defensie nu weer stabiliteit uitstraalt. En verder is het simpelweg een degelijk elftal, zonder dat ze het supervoetbal brengen van in de beste periode onder Vanhaezebrouck. Maar die tijd zal volgens mij sowieso niet meer terugkomen.

Francky Dury moet in de eerste plaats op zoek naar evenwicht in zijn elftal

‘De zware terugval van Zulte Waregem is minder logisch. Ze lijken een beetje op Eupen van voor de trainerswissel, met vooral verdedigend problemen. Ze worden langs alle kanten voorbij gelopen. Ze missen toch de fysieke présence van kerels die er vorig seizoen nog bij waren: Meité, Lerager, Deryck. Deryck is al een tijdje geblesseerd, hij zorgde met zijn ervaring voor stabiliteit. Ook offensief zijn ze helemaal stil gevallen na de goede competitiestart. Vreemd. En de Europese campagne mogen ze niet als excuus gebruiken. Dat zorgt wel voor extra fysieke belasting, maar dat weet je op voorhand. En mentaal is het niet leuk om pandoeringen te krijgen van Nice of Lazio, maar ook dat weet je op voorhand en dan kun je evengoed redeneren dat ze een boost krijgen na winst tegen Vitesse, maar dat gebeurde ook niet. Francky Dury moet in de eerste plaats op zoek naar evenwicht in zijn elftal.’

KRC Genk hield deze zomer zijn kern bijeen en werd getipt als outsider voor de titel. Blijft daar halverwege de competitie nog iets van over?

Peter T’Kint: ‘Er is geen reden tot paniek, want ze staan nog altijd op drie punten van de top zes. Die play-off 1 halen, dat moet nu hun eerste doelstelling zijn. Daarvoor hebben ze dringend nood aan een reeksje, zoals Oostende of Gent dat recent deden. Genk slaagt daar niet in, in eigen huis wonnen ze nog maar twee keer. Ze zijn zo onregelmatig. Ze tellen zelfs twee punten minder dan vorig seizoen op dit tijdstip onder Peter Maes – en die had er dan nog Europees voetbal bij.

‘Eind vorig seizoen was hun sterkte dat ze de tegenstander achter een ongrijpbare bal konden laten aanhollen, dat lukt nu veel minder. Omdat een aantal bepalende spelers hun niveau niet halen. Ik denk dan in de eerste plaats aan Pozuelo en Malinovsky. In de goede periode waren zij de mannen die het deden draaien. Tijd dat ze tónen dat ze toppers zijn, want voorlopig is het te weinig.

‘Ze missen op het middenveld natuurlijk wel Sander Berge, en nu ook diens vervanger Heynen die geblesseerd uitviel, zitten ze op die positie met een probleem. Vorig seizoen waren er nog Mathew Ryan in doel en Trossard die op de flank voor snelheid zorgden. Al die puzzelstukjes vielen in elkaar. Dat ontbreekt nu. En dan merk je toch dat ze niet in staat zijn om te knokken voor een resultaat. Wanneer de bal even niet rolt, de mouwen opstropen, zoals Club Brugge dat doet. Genk wil zoals FC Barcelona zijn, alleen vergeten ze daarbij dat er in België gevoetbald wordt, niet in Spanje.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content