Tom De Sutter: ‘Ik wil mijn carrière op een mooie manier afsluiten’

© BELGAIMAGE

Nadat in Lokeren zijn contract werd ontbonden, onderhandelt Tom De Sutter (33) met Cercle Brugge en SV Roeselare.

1. Bij Lokeren, het nummer 14 in de Jupiler Pro League, zei de voorzitter dat je je geld niet waard was en ook de coach was je liever kwijt dan rijk. Ben je aan het uitbollen, Tom?

‘Neen, zeker niet. Ik voel dat er veel meer in mij zit dan er het voorbije seizoen in Lokeren is uitgekomen. Fysiek en mentaal ben ik absoluut niet aan het uitbollen. Waar het vooral om gaat, is: als een trainer het niet echt voor je heeft, dan is het moeilijk om het tegendeel te bewijzen. Mijn eerste seizoen was niet zo slecht, met tien goals, maar daarna kwam er met Peter Maes iemand die het minder voor een spits als ik heeft. Dit was niet meer het Lokeren dat wou aanvallen en voetballen zoals ik het kende van de jaren ervoor. Ik liep meer op het middenveld te verdedigen dan dat ik in de aanval was of in de zestien meter stond. Dat laatste gebeurt maar zelden. Ook de nieuwe spitsen ervaren dat nu. Je krijgt er bijna geen kansen. Er wordt heel weinig aanvallend initiatief genomen. Daar word je op afgerekend, wat logisch is, maar je moet ook naar de manier van voetballen kijken.’

Als een trainer het niet echt voor je heeft, dan is het moeilijk om het tegendeel te bewijzen.

Tom De Sutter

2. Bij Bursaspor speelde je nog minder en moest je zelfs een advocaat inschakelen om aan je geld te geraken. Beleefde je de voorbije drie jaar nog wel plezier aan het voetbal?

‘Op het veld wel, al verlies je natuurlijk niet graag en verloor ik bij Lokeren meer dan ooit eerder in mijn carrière. Maar ik kan zeggen dat ik elke dag met plezier ging trainen en dat als ik mocht spelen ik daar met plezier probeerde naartoe te werken. Wat er in het voetbal naast het veld allemaal gebeurt, staat daar voor mij eigenlijk een beetje los van. Al had ik het wel moeilijk toen ik in Turkije buiten de wedstrijdselectie viel. Maar die knop is al lang omgedraaid.’

3. Drie jaar geleden vertrok je naar Bursaspor voor het geld, op een moment dat je bij Club Brugge basisspeler was. Weegt het geld dat die keuze je opbracht op tegen de titel die je door je vertrek bij Club Brugge miste?

‘Ik beken: dat deed wel pijn, toen ik zag dat ze kampioen werden. Maar mijn keuze voor Turkije was er niet een voor het geld alleen. Het ging ook om de ervaring om ooit eens in het buitenland te spelen. Ik denk dat er heel weinig mensen in mijn positie neen gingen zeggen tegen zo’n aanbieding. Dat het sportief zou tegenvallen, weet je niet op voorhand. Bovendien kan ik zeggen dat we nu af en toe nog met heimwee terugkijken naar die ervaring in Turkije, omdat we daar als gezin een heel leuke tijd kenden. Het enige waar ik tot nu toe in mijn carrière misschien spijt van heb, is dat ik te snel voor Lokeren tekende.’ ( lacht)

4. Het siert je absoluut dat je al tijdens je carrière een zaak opstartte, maar gaat de aandacht die je aan je padelclubs besteedt niet onvermijdelijk ten koste van de energie die je in het voetbal steekt?

‘Neen. De afspraak met mijn vennoot is dat ik tijdens mijn voetbalcarrière niet constant bezig moet zijn met van alles en nog wat, dat ik mijn rust kan nemen en pas inspring wanneer het voor mij past. Stel dezelfde vraag maar eens aan Timmy Simons, die ook al actief was in de bedrijfswereld terwijl hij nog prof was. Soms is het zelfs een heel goeie afleiding. Want te veel met voetbal bezig zijn, is ook niet altijd goed. Mijn beste periode bij Club kende ik trouwens tijdens de opstart van de padelclub in Brugge en dat vergde veel meer werk dan nu het dagelijks runnen.’

5. Wat is je gedroomde fin de carrière: terugkeren naar Cercle, waar je je profcarrière? Of bij Roeselare nog enkele jaren met je maatje Stijn De Smet in 1B sjotten?

‘Ik wil mijn carrière in elk geval op een mooie manier afsluiten. Kunnen eindigen bij Cercle als ‘Brugse verankering’ zou fantastisch zijn, op de plaats waar het voor mij is begonnen en ook nog eens op driehonderd meter van mijn huis. Dan moet je wel rekenen dat je soms op de bank kunt komen te zitten om voorrang te geven aan jonge jongens die je mee moet helpen opleiden. Ga je daarentegen naar Roeselare, dan is het om elke wedstrijd te spelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content