Topclubs missen start: strategie of malaise?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Naast de sterke leidersplaats van KV Oostende valt na vijf speeldagen in de Jupiler Pro League vooral de povere competitiestart van ‘de Grote Vijf’ op. Anderlecht sprokkelde ’toch nog’ 10 op 15, één punt meer dan landskampioen AA Gent (9). Club Brugge, KRC Genk en Standard halen niet eens de helft van de punten (7). Zitten de topclubs met problemen of zetten ze gewoon alles op de seizoensfinale en de play-offs?

De fans van RSC Anderlecht in het Constant Vanden Stockstadion en voor de televisie slaakten zondagnamiddag een gigantische zucht van opluchting toen Dennis Praet – uitgerekend hij – in de 91e minuut van de thuiswedstrijd tegen Lokeren alsnog een moeizame 1-0 overwinning uit de brand sleepte. Een zege die enigszins de malaise bij Anderlecht, dat overigens enfant terrible Anthony Vanden Borre in de tribunes zag zitten, wat verdoezelt en trainer Besnik Hasi weer wat meer ademruimte geeft. Het voetbal van Paars-wit in het eerste wedstrijduur was alweer bijzonder matig met opvallend veel fouten, maar met 10 op 15 staan de Brusselaars wel op een gedeelde tweede plaats in de rangschikking, op drie punten van leider KV Oostende.

Op Radio 1 plaatste analist Peter Vandenbempt vraagtekens bij de kritiek op Hasi. ‘We zijn niet eens eind augustus, maar op Anderlecht heeft een trainer nooit krediet, ongeacht zijn prestaties als speler of coach. Nochtans redde Hasi twee seizoenen geleden een verloren seizoen door alsnog kampioen te worden en vorig seizoen speelde de club een sterke Champions Leaguecampagne en de bekerfinale. Het goede nieuws voor Hasi is dat Anderlecht de jongste jaren niet zo makkelijk meer zijn trainer laat vallen.’

Club Brugge
Club Brugge© Belga Image

Landskampioen AA Gent bleef bij KV Kortrijk steken op een scoreloos gelijkspel en moet zo al voor de derde keer in evenveel wedstrijden dit seizoen vrede nemen met een gelijkspel op verplaatsing. Het team van trainer Hein Vanhaezebrouck startte de competitie met een 1-1 in Westerlo en dat was op de derde speeldag ook de score in Anderlecht. Thuis pakte Gent tegen Genk en STVV wel zes op zes. Met negen punten bekleden de Buffalo’s de vierde plaats in de stand.

Dramatische uitstatistieken

Grotere zorgen bij Club Brugge. Blauw-zwart leed op het veld van Zulte Waregem al zijn tweede nederlaag in vijf competitiewedstrijden: 2-0. De titelfavoriet staat voorlopig op een gedeelde vierde plaats met amper 7 op 15. Vooral buitenshuis wringt het schoentje, met een teleurstellende 1 op 9. Van zijn 19 uitduels in heel 2015 verloor Club er maar liefst 11, tegenover 6 overwinningen.

De nieuwe nederlaag is bovendien geen goede voorbereiding met het oog op de komst van Manchester United naar Jan Breydel komende woensdag, voor de terugwedstrijd in de play-offronde van de Champions League. De troepen van coach Michel Preud’homme staan voor de loodzware opdracht een 3-1 achterstand uit de heenmatch goed te maken.

‘Eric Gerets’

Eric Gerets bij Standard-directeur Bob Claes
Eric Gerets bij Standard-directeur Bob Claes© Belga Image

Net als Club Brugge halen ook KRC Genk en Standard (ook elk 7) voorlopig niet eens de helft van de punten. De Limburgers werden vrijdag van het kastje naar de muur gespeeld door STVV (3-1). Het is duidelijk dat trainer Peter Maes, die in de slotfase naar de tribunes werd gestuurd, nog veel werk aan de winkel heeft. ‘We kunnen het enthousiasme nog niet altijd overbrengen op de tribunes. We kunnen veel beter,’ zo zei hij vorige week na de thuizege tegen Westerlo aan Sport/Voetbalmagazine.

Standard herpakte zich na de Europese blamage in het Noorse Molde (2-0), maar kreeg thuis toch het deksel op de neus tegen revelatie KV Oostende (1-2). De kustploeg won zo voor het tweede jaar op rij in Luik, na de spectaculaire 3-5 van vorig seizoen. Trainer Slavoljub Muslin is al kop van jut, want in de slotfase scandeerden de supporters de naam van Eric Gerets, die op de eretribune zat. ‘Wij nodigen voortdurend onze oude gloriën uit’, zo drukt technisch directeur Axel Lawaree in Het Nieuwsblad de geruchten de kop in. ‘Ik vind het schitterend dat Gerets telkens op die invitaties ingaat. Al de rest is pure speculatie, van zowel supporters als journalisten.’

Volgens Vandenbempt hebben de Rouches nog een aantal gerichte transfers nodig. ‘Gesteld dat Gerets nog trainer wil worden, dan wil hij zeker zijn dat hij een goede kans op succes heeft en ik twijfel eraan dat hij dit nu ziet. Voor Muslin moet dit zeer onprettig werken zijn, eigenlijk zou voorzitter Bruno Venanzi deze week eens expliciet zijn steun voor de trainer moeten uitspreken.’

Programma

Op de zesde speeldag, komend weekend, staat de topper Club Brugge – Standard op het programma. Anderlecht wacht de lastige verplaatsing naar Westerlo, terwijl AA Gent en RC Genk respectievelijk KV Mechelen en Charleroi ontvangen.

Alle uitslagen en klassementen van de nationale voetbalcompetities

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content