De zoon van een Congolese moeder en een Congolese vader begon te voetballen bij een club uit de buurt van Verviers, trok op zijn twaalfde naar Standard en vertrok amper vier jaar later al naar Engeland. In Tottenham maakte hij kennis met het hoogste niveau en een spelerskern van veertig man. Aanvankelijk moest hij de concurrentie aangaan bij de beloften.

"Ik leerde een enorm getalenteerde jongen kennen", zegt Alex Inglethorpe, Mpoku's coach bij Tottenham die nu jeugdtrainer is in Liverpool. "Hij was zowel op technisch als atletisch vlak erg sterk. Ik heb eigenlijk van elke minuut in zijn bijzijn genoten. Je moet weten dat Paul-José een erg innemende jongen is. Hij schuwt het werk niet en is erg leergierig. Hij trainde dagelijks nog wat bij na de training. Net zoals elke jonge speler had hij wel wat punten waaraan hij nog moest werken, maar hij had geen onvolmaaktheden die een carrière op het hoogste niveau in de weg stonden. In die drie jaar boekte hij enorm veel vooruitgang, vooral wat efficiëntie betreft."

"Ik vond hem destijds vooral erg moedig. Want meer nog dan alleen overleven leerde hij zeer snel Engels en werd hij al snel een populaire jongen in de kleedkamer. Tottenham wilde hem houden. Het feit dat hij vertrokken is, wil niet zeggen dat hij het niveau niet aankon, wel dat hij per se in een eerste ploeg wilde doorbreken. Om dat in een club uit de Engelse top vijf te kunnen doen, moet je echter geduld hebben."

Mpoku vertrok op uitleenbasis naar derdeklasser Leyton Orient en besloot in juli 2011 terug te keren naar Standard. Hij werd officieel de eerste transfer van de nieuwe directie onder Roland Duchâtelet en kostte Standard 400.000 euro.

De zoon van een Congolese moeder en een Congolese vader begon te voetballen bij een club uit de buurt van Verviers, trok op zijn twaalfde naar Standard en vertrok amper vier jaar later al naar Engeland. In Tottenham maakte hij kennis met het hoogste niveau en een spelerskern van veertig man. Aanvankelijk moest hij de concurrentie aangaan bij de beloften. "Ik leerde een enorm getalenteerde jongen kennen", zegt Alex Inglethorpe, Mpoku's coach bij Tottenham die nu jeugdtrainer is in Liverpool. "Hij was zowel op technisch als atletisch vlak erg sterk. Ik heb eigenlijk van elke minuut in zijn bijzijn genoten. Je moet weten dat Paul-José een erg innemende jongen is. Hij schuwt het werk niet en is erg leergierig. Hij trainde dagelijks nog wat bij na de training. Net zoals elke jonge speler had hij wel wat punten waaraan hij nog moest werken, maar hij had geen onvolmaaktheden die een carrière op het hoogste niveau in de weg stonden. In die drie jaar boekte hij enorm veel vooruitgang, vooral wat efficiëntie betreft.""Ik vond hem destijds vooral erg moedig. Want meer nog dan alleen overleven leerde hij zeer snel Engels en werd hij al snel een populaire jongen in de kleedkamer. Tottenham wilde hem houden. Het feit dat hij vertrokken is, wil niet zeggen dat hij het niveau niet aankon, wel dat hij per se in een eerste ploeg wilde doorbreken. Om dat in een club uit de Engelse top vijf te kunnen doen, moet je echter geduld hebben." Mpoku vertrok op uitleenbasis naar derdeklasser Leyton Orient en besloot in juli 2011 terug te keren naar Standard. Hij werd officieel de eerste transfer van de nieuwe directie onder Roland Duchâtelet en kostte Standard 400.000 euro.