‘Trainers moeten zich beheersen’

© BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over Club Brugge, OHL en de kritiek op scheidsrechters.

S/VM: Club Brugge prijkt aan de leiding van de JPL, ondanks of misschien wel dankzij het rotatiesysteem. Vraag is nu: moeten ze voor het cruciale Europa Leagueduel tegen Midtjylland kiezen voor hun beste elf of doorgaan met roteren?

Jacques Sys: “Type-elftallen bestaan niet meer in het huidige voetbal, maar toch vind ik dat Michel Preud’homme donderdag voor zijn beste elf moet kiezen. Dus mét Vanaken en Vormer, twee spelers in vorm die hij afgelopen weekend tegen Charleroi liet rusten. Die match in Denemarken is te belangrijk: Europees overwinteren of niet, dat maakt wel degelijk een verschil. Neem je dat niet serieus, dan ontneem je de charme van die Europese competitie. Europees overwinteren zou heel de club -spelers, bestuur en fans- een goed gevoel geven, dat mag je niet onderschatten.”

“Je kunt je natuurlijk ook afvragen wat de beste elf zijn in dit Club, want zoals ze nu voetballen, maakt het eigenlijk niet uit wie er op het veld staat. Dat is toch een pluim voor Preud’homme, die zijn ploeg herkenbaar laat voetballen, ongeacht de namen op het wedstrijdblad. Club Brugge brengt momenteel beter voetbal dan vorig seizoen en toont dat er veel kwaliteit zit in de kern.”

S/VM: OH Leuven sloot een turbulente week -gevoed door supportersprotesten- af met een klinkende zege in het degradatieduel tegen Westerlo: 5-1. Verrassend?

Jacques Sys: “Het bewijst in ieder geval dat de Leuvense spelersgroep zich weinig aantrekt van die onrust in en rond de club. Westerlo werd van het veld gespeeld. Alleen mag je misschien de bedenking maken: was OHL zo goed of ligt het vooral aan de zwakte van Westerlo? Dat zal de komende weken moeten blijken, want dit degradatieduel mag je niet als maatstaf gebruiken.”

“Zoals steeds bij een trainerswissel moet er eerst bevestiging komen. Vaak zie je dat er een kortstondig schokeffect is -spelers worden even uit hun comfortzone gehaald en wakker geschud-, maar even vaak hervalt zo een groep in zijn oude gewoonten. Al kan je bij OHL moeilijk om de vaststelling heen dat bepaalde spelers -vooral de Franstalige kliek- nu bevrijd speelt. Door zijn cynisme en sarcastische uitspraken was Jacky Mathijssen niet langer leefbaar in de groep, een trainerswissel drong zich op.”

S/VM: Het was al even geleden, maar de voorbije week viseerden de trainers van onze eersteklassers weer hun favoriete zondebok: de scheidsrechter. Vanwaar de plotse revival van die kritiek?

Jacques Sys: “Het toont aan dat de druk toch weer stijgt onder de trainers, ook al zitten we nog steeds maar in de reguliere competitie. Het is inherent aan het voetbal dat er over de scheidsrechters geklaagd wordt, maar ik blijf het ongepast vinden. Francky Dury die eerst vertelt niets over de scheidsrechters te zullen zeggen en het dan toch doet. Georges Leekens die snoeihard was voor Joeri Van de Velde na de bekerpartij op Club Brugge. Zelfs Yves Vanderhaeghe, de voorbije twee seizoenen zo geprezen voor zijn gedrag, reageerde nu zeer kribbig na de nederlaag tegen Sint-Truiden. Jammer. Een grote trainer is ook groots in de nederlaag.”

“Een trainer heeft een voorbeeldfunctie naar zijn groep toe. Als hij zich verliest in geklaag en getier zet zich dat na verloop van tijd over op de spelers, zo raak je de focus kwijt. Een trainer hoort zich in alle omstandigheden te beheersen en mag zich niet laten meeslepen door emoties. Al begrijp ik dat het moeilijk is: je probeert alles zo goed mogelijk voor te bereiden en te voorzien, als dat teniet gedaan wordt door verkeerde beslissingen is dat zuur. Maar scheidsrechters zijn mensen en die maken nu eenmaal fouten. Laat die kritiek dus niet ontsporen.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content