De clubs uit de tweede Belgische voetbalklasse hebben zaterdag groen licht gegeven aan de competitiehervorming en de historische scheiding tussen prof-en amateurvoetbal. Dat heeft Joseph Allijns, de voorzitter van KV Kortrijk, laten weten op Twitter. Eerder hadden ook de leden van de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische eersteklassers, al een akkoord bereikt over de hervormingen.

"De tweede klasse heeft vandaag de hervorming groen licht gegeven. Op 15 juni beslist de nationale studiecommissie definitief. Ze is niet perfect, ze geeft ook veel impulsen voor het amateurvoetbal. Dank aan hen die zich de voorbije maanden hiervoor hard hebben ingezet", klonk het.

De scheiding tussen amateur- en profclubs moet zuurstof geven aan 24 resterende profclubs. Het nieuwe competitieformat kwam er op aangeven van tweedeklasser SV Roeselare, waardoor het veel meer kans op slagen heeft. Ook de tweedeklassers moesten immers hun akkoord geven omtrent de competitiehervorming en stonden voor een lastige evenwichtsoefening. Zij gaven zaterdag dus hun fiat, op 15 juni is het aan de Nationale Studiecommissie om een definitieve beslissing te nemen.

Tweede klasse met 8 ploegen

In het voorstel blijft er in eerste klasse plaats voor zestien ploegen, tweede klasse wordt afgeslankt tot acht ploegen. In totaal is er dus plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse spelen de clubs met een amateurstatuut.

Er is al langer een consensus tussen eerste- en tweedeklassers dat er in België voor slechts 24 profclubs een economisch draagvlak is. Play-off I ondergaat in het voorstel geen veranderingen, de beste zes clubs spelen na de reguliere competitie voor de landstitel en de Europese tickets. In het nieuwe plan is er nog maar ruimte voor één daler en één stijger, respectievelijk de zestiende en tevens laatste in de eerste klasse en de winnaar van tweede klasse. Die winnaar wordt volgens het plan aangeduid na promotiewedstrijden tussen de kampioenen van twee afzonderlijke speelronden van telkens veertien speeldagen tussen de acht tweedeklassers.

Play-off II

Aan Play-off II nemen twaalf clubs deel, de nummers zeven tot en met vijftien uit eerste klasse en de nummers twee, drie en vier uit tweede klasse. De winnaar van POII speelt zoals in het huidige format voor een Europees ticket tegen de vierde uit POI.

Tot slot kunnen de clubs niet meer degraderen uit tweede klasse, tenzij er een derdeklasser aan de strenge voorwaarden kan voldoen.

Over de competitiehervorming in eerste en tweede klasse wordt er al maanden gepraat. Medio oktober kwam er op vraag van de Nationale Voetballiga een voorbereidende vergadering. De tweedeklassers waren al langer vragende partij voor een hervorming van het huidige competitiesysteem, dat voor heel wat tweedeklassers niet meer leefbaar is. Heel wat ploegen ondervinden momenteel problemen om te voldoen aan de voorwaarden voor een licentie voor volgend seizoen.

Eind december lanceerde de Nationale Voetballiga een eerste voorstel, met zestien clubs in tweede klasse en afschaffing van Play-off III. De Pro League zag er echter geen meerwaarde in. Nadien kwamen AA Gent-voorzitter Ivan De Witte, de grondlegger van de huidige formule met play-offs, en Standard-preses Roland Duchâtelet nog met voorstellen op de proppen, maar hun plannen stierven al snel een stille dood. (Belga/SD)

"De tweede klasse heeft vandaag de hervorming groen licht gegeven. Op 15 juni beslist de nationale studiecommissie definitief. Ze is niet perfect, ze geeft ook veel impulsen voor het amateurvoetbal. Dank aan hen die zich de voorbije maanden hiervoor hard hebben ingezet", klonk het. De scheiding tussen amateur- en profclubs moet zuurstof geven aan 24 resterende profclubs. Het nieuwe competitieformat kwam er op aangeven van tweedeklasser SV Roeselare, waardoor het veel meer kans op slagen heeft. Ook de tweedeklassers moesten immers hun akkoord geven omtrent de competitiehervorming en stonden voor een lastige evenwichtsoefening. Zij gaven zaterdag dus hun fiat, op 15 juni is het aan de Nationale Studiecommissie om een definitieve beslissing te nemen. In het voorstel blijft er in eerste klasse plaats voor zestien ploegen, tweede klasse wordt afgeslankt tot acht ploegen. In totaal is er dus plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse spelen de clubs met een amateurstatuut. Er is al langer een consensus tussen eerste- en tweedeklassers dat er in België voor slechts 24 profclubs een economisch draagvlak is. Play-off I ondergaat in het voorstel geen veranderingen, de beste zes clubs spelen na de reguliere competitie voor de landstitel en de Europese tickets. In het nieuwe plan is er nog maar ruimte voor één daler en één stijger, respectievelijk de zestiende en tevens laatste in de eerste klasse en de winnaar van tweede klasse. Die winnaar wordt volgens het plan aangeduid na promotiewedstrijden tussen de kampioenen van twee afzonderlijke speelronden van telkens veertien speeldagen tussen de acht tweedeklassers. Aan Play-off II nemen twaalf clubs deel, de nummers zeven tot en met vijftien uit eerste klasse en de nummers twee, drie en vier uit tweede klasse. De winnaar van POII speelt zoals in het huidige format voor een Europees ticket tegen de vierde uit POI. Tot slot kunnen de clubs niet meer degraderen uit tweede klasse, tenzij er een derdeklasser aan de strenge voorwaarden kan voldoen. Over de competitiehervorming in eerste en tweede klasse wordt er al maanden gepraat. Medio oktober kwam er op vraag van de Nationale Voetballiga een voorbereidende vergadering. De tweedeklassers waren al langer vragende partij voor een hervorming van het huidige competitiesysteem, dat voor heel wat tweedeklassers niet meer leefbaar is. Heel wat ploegen ondervinden momenteel problemen om te voldoen aan de voorwaarden voor een licentie voor volgend seizoen. Eind december lanceerde de Nationale Voetballiga een eerste voorstel, met zestien clubs in tweede klasse en afschaffing van Play-off III. De Pro League zag er echter geen meerwaarde in. Nadien kwamen AA Gent-voorzitter Ivan De Witte, de grondlegger van de huidige formule met play-offs, en Standard-preses Roland Duchâtelet nog met voorstellen op de proppen, maar hun plannen stierven al snel een stille dood. (Belga/SD)