Update: Charleroi maakte rond de middag bekend toch geen beroep aan te tekenen over de uitgestelde wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen vicekampioen Club Brugge

Om AA Gent, Antwerp en Club Brugge volgende week voor de terugwedstrijden van hun Europese play-offs extra rust te gunnen, besliste kalendermanager Nils Van Branteghem na overleg met de rechtenhouders, de lokale politiekorpsen en de betrokken clubs zelf om hun matchen op de vijfde speeldag in de Jupiler Pro League te verzetten. Dat gebeurde ondanks de eerdere claim dat er voorlopig geen vrije momenten zijn om die matchen te laten inhalen.

Dubbele pet

Het 'toeval' wil natuurlijk dat AA Gent en Antwerp elkaar komend weekend bekampen, dus geen van beide clubs had bezwaar tegen een uitstel en ze dienden dan ook gezamenlijk een verzoek in bij de kalendermanager. Club Brugge rook zijn kans en sprong mee op de kar, maar tegenstander Charleroi had niets te winnen bij een uitstel en gaf zijn fiat niet. Toch kregen zij ook te horen dat ze komend weekend niet in actie zullen moeten komen.

'Deze eenzijdige beslissing van de Pro League schaadt onze club op verschillende manieren. Het zou eerlijker zijn mocht er een discussie plaatsvinden tussen de betrokken partijen', reageerde Mehdi Bayat, die zowel voorzitter van Charleroi als van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is. Omwille van die dubbele pet laat hij de finale beslissing over aan voorzitter Pierre-Yves Hendrickx en coach Karim Belhocine.

Gevaarlijke precedent

Het voorstel kwam er vooral naar aanleiding van een beslissing van onze noorderburen bij de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Zij experimenteren sinds het Champions Leaguesucces van Ajax met uitgestelde wedstrijden. Hendrickx claimt echter dat deze maatregel een gevaarlijke precedent kan worden die in de toekomst een vanzelfsprekende regel wordt bij de topclubs. 'De manier waarop deze beslissing tot stand is gekomen, lijkt op vriendjespolitiek en is een gebrek aan professionaliteit. Charleroi is slachtoffer, want er werd niet naar onze grieven geluisterd.'

'Door de onduidelijkheid rond het reglement ontstaat er een negatief klimaat tussen clubs, Pro League en de voetbalbond', aldus Hendrickx, die evenwel stelt dat er nog geen finale beslissing is genomen. De Carolo's vrezen voor een soort competitievervalsing, omdat getransfereerde spelers niet meer inzetbaar zijn. Ook de inkomsten en de sportieve planning worden door een uitstel in de war gestuwd. Sporting Charleroi heeft zeven dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Dat wordt behandeld door de Geschillencommissie Hoger Beroep. Natuurlijk kunnen ze niet wachten tot het einde van die deadline, aangezien de wedstrijd tegen Club Brugge al over minder dan zeven dagen gepland staat.

Om AA Gent, Antwerp en Club Brugge volgende week voor de terugwedstrijden van hun Europese play-offs extra rust te gunnen, besliste kalendermanager Nils Van Branteghem na overleg met de rechtenhouders, de lokale politiekorpsen en de betrokken clubs zelf om hun matchen op de vijfde speeldag in de Jupiler Pro League te verzetten. Dat gebeurde ondanks de eerdere claim dat er voorlopig geen vrije momenten zijn om die matchen te laten inhalen.Dubbele petHet 'toeval' wil natuurlijk dat AA Gent en Antwerp elkaar komend weekend bekampen, dus geen van beide clubs had bezwaar tegen een uitstel en ze dienden dan ook gezamenlijk een verzoek in bij de kalendermanager. Club Brugge rook zijn kans en sprong mee op de kar, maar tegenstander Charleroi had niets te winnen bij een uitstel en gaf zijn fiat niet. Toch kregen zij ook te horen dat ze komend weekend niet in actie zullen moeten komen.'Deze eenzijdige beslissing van de Pro League schaadt onze club op verschillende manieren. Het zou eerlijker zijn mocht er een discussie plaatsvinden tussen de betrokken partijen', reageerde Mehdi Bayat, die zowel voorzitter van Charleroi als van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is. Omwille van die dubbele pet laat hij de finale beslissing over aan voorzitter Pierre-Yves Hendrickx en coach Karim Belhocine.Gevaarlijke precedentHet voorstel kwam er vooral naar aanleiding van een beslissing van onze noorderburen bij de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Zij experimenteren sinds het Champions Leaguesucces van Ajax met uitgestelde wedstrijden. Hendrickx claimt echter dat deze maatregel een gevaarlijke precedent kan worden die in de toekomst een vanzelfsprekende regel wordt bij de topclubs. 'De manier waarop deze beslissing tot stand is gekomen, lijkt op vriendjespolitiek en is een gebrek aan professionaliteit. Charleroi is slachtoffer, want er werd niet naar onze grieven geluisterd.' 'Door de onduidelijkheid rond het reglement ontstaat er een negatief klimaat tussen clubs, Pro League en de voetbalbond', aldus Hendrickx, die evenwel stelt dat er nog geen finale beslissing is genomen. De Carolo's vrezen voor een soort competitievervalsing, omdat getransfereerde spelers niet meer inzetbaar zijn. Ook de inkomsten en de sportieve planning worden door een uitstel in de war gestuwd. Sporting Charleroi heeft zeven dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Dat wordt behandeld door de Geschillencommissie Hoger Beroep. Natuurlijk kunnen ze niet wachten tot het einde van die deadline, aangezien de wedstrijd tegen Club Brugge al over minder dan zeven dagen gepland staat.