Van Holsbeeck: ‘De komst van Van Biesbroeck zal voor een cultuurshock zorgen’

© BELGAIMAGE

Met de indiensttreding van Jo Van Biesbroeck (58) breekt een nieuw tijdperk aan bij RSC Anderlecht. Voortaan is Herman Van Holsbeeck de sportief manager, Van Biesbroeck krijgt de zakelijke leiding in handen.

Vandaag (dinsdag 1 september) is de eerste werkdag van Jo Van Biesbroeck bij RSC Anderlecht. Hij werd bij de club geïntroduceerd door aandeelhouder Alexandre Van Damme.

Sinds Anderlecht zich vijf jaar geleden omvormde in een nv, is de 53-jarige Van Damme er ontegensprekelijk de belangrijkste figuur. Achter de schermen weliswaar, want de gefortuneerde bestuurder van bierbrouwer AB InBev schuwt de openbaarheid. De kans dat hij ooit voorzitter wordt van Anderlecht, is nihil. Op papier bezit hij ook slechts 2,5 procent van de aandelen in de club en formeel is hij zelfs geen bestuurder bij de controlerende vennootschap.

Met Jo(han) Van Biesbroeck (59 in december) plaatst hij nu wel iemand uit zijn netwerk op een sleutelpositie. De geboren en getogen Leuvenaar begon zijn loopbaan bij brouwerij Artois in 1978 en legt nu, bijna veertig jaar later, zijn functie als Chief Strategy Officer bij AB InBev neer.

In zijn boek ‘De Belgische Bierbaronnen. Het verhaal achter Anheuser-Busch InBev’ vat Trendsredacteur Wolfgang Riepl de nieuwe Anderlechttopman als volgt samen: ‘Over Jo Van Biesbroeck wordt eigenlijk niets negatiefs verteld. Enkel een vakbondsman haalt wat mopperend uit. In de jaren tachtig speelde Jo nog minivoetbal met de collega’s. Zijn werk slorpte steeds meer alle aandacht op. Het ondermijnde het wekelijkse sociale speelbal-rendez-vous. Maar bij de brouwer maakte hij indruk. Een superintelligente kerel, die toch met beide voeten op de grond blijft. Hij vergaarde een uitstekende kennis in financiële controle en boekhouding. Jo was een volleerd technicus. Een echte vakman in cijfers.’

Waterhoofd

Hoe hoog in aanzien hij ook stond bij AB InBev: het was genoeg geweest. Van Biesbroeck besloot een nieuwe wending te geven aan zijn leven. Alexandre Van Damme hielp hem met zijn uitstapregeling, maar niet zonder al iets nieuws voor het strategisch genie in gedachten te hebben. Als tegenprestatie vroeg de mysterieuze Luikenaar aan Van Biesbroeck om de operationele en financiële leiding van Anderlecht op zich te nemen. Gezien zijn profiel een veelzeggende zet.

De man die boekhoudingen rechttrok bij AB InBev (of zijn voorlopers), die er strikte rapporteringssystemen introduceerde en kostenefficiëntie essentieel acht, gaat nu Anderlecht stroomlijnen. Verwacht wordt dat Van Biesbroeck onder meer gaat snijden in het waterhoofd dat de club lijkt te zijn geworden. Een rol in de schijnwerpers ambieert hij niet: net als Vandamme is hij een schaduwfiguur.

Rol van Van Holsbeeck

Herman Van Holsbeeck, op boekhoudkundig vlak een selfmade man, net als zijn voorganger Michel Verschueren overigens, gaat zich nu vooral toeleggen op de aan- en verkoop van spelers.

‘Uiteindelijk is dat nog altijd de corebusiness van een voetbalclub’, zegt hij in Sport/Voetbalmagazine. ‘Ik heb de club gezegd dat ik hier geen enkel probleem mee heb. Zolang de zaken duidelijk afgebakend zijn en we allebei als doel hebben Anderlecht voor te bereiden op de toekomst.’

‘Ik heb Jo al ontmoet en ben overtuigd dat we goed met mekaar overweg zullen kunnen. Omdat we van dezelfde leeftijd zijn en omdat hij bijzonder rechtlijnig is. Zijn komst zal voor een cultuurshock zorgen, dat denk ik wel. Maar om dingen door te drukken, moet je wel macht hebben en die ligt nog altijd bij de familie. Ik heb Jo al gezegd: je kan twee dingen doen. Of je vliegt er als een bulldozer in en komt in conflictsituaties terecht, of je neemt je tijd. Maar Alexandre Van Damme is een goed strateeg. Het is goed bekeken van hem om geen Solvayjongen van een jaar of dertig binnen te halen, die eens even komt zeggen hoe het moet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content