Vanaken: ‘Bij Club loopt meer kwaliteit rond dan bij Lokeren, is dat een reden om niet te komen?’

© BELGA

Het vraagstuk over het inpassen van topaankoop Hans Vanaken domineert al maanden de gesprekken in en rond Club Brugge. Sport/Voetbalmagazine liet de protagonist zelf aan het woord over zijn positie in het Brugse elftal en de concurrentie met Víctor Vázquez.

Eén van de vragen die gesteld moet worden, is: met welke intentie kwam Hans Vanaken naar Club Brugge, wetende dat daar op zijn beste positie Víctor Vázquez staat? Dat is: (1) de Profvoetballer van het Jaar, hij die door de voetballers van de Jupiler Pro League werd verkozen tot de beste van de competitie; (2) een speler die zijn contract verlengde tot 2018; en (3) iemand die nog altijd maar 28 jaar is. “Naar Club Brugge komen leek mij hoe dan ook de beste keuze”, zegt Vanaken (23) daarover in Sport/Voetbalmagazine. “Van Lokeren naar een topclub in België, dat is een goeie stap. Oké, hier loopt meer kwaliteit rond, maar is dat een reden om niet te komen?”

S/VM: Vraag je je dan niet af: waar gaan ze mij zetten?

Hans Vanaken: “Neen, op dat moment niet. Dan is dat gewoon: de concurrentie aangaan.”

S/VM: Met de instelling: ‘Dag Víctor, aangenaam, ik ben Hans en ik wil het liefst op jouw positie spelen’?

Vanaken: “Waarom niet? Club Brugge was de club die mij het hardste wou. Dan denk ik: er is een reden waarom ze mij zo graag willen, ik moet niet bang zijn van de concurrentie.”

S/VM: Jouw vader is ex-profvoetballer, wat was zijn advies?

Vanaken: “Dat het een kans is die je niet kunt laten liggen. Er zijn momenten dat je op de trein moet springen, ook al weet je: er is meer concurrentie. Hij zei: ‘Doe je uiterste best op training, laat zien wie je bent en dan zie je wel of je op tien of op acht – of op weet-ik-veel – terechtkomt. Je weet ook dat je met een trainer zult werken die roteert en dat je er af en toe eens naast kunt vallen en daar dus zal mee moeten leren omgaan.”

S/VM: Was jouw positie een gespreksthema tijdens de transfergesprekken of gingen die alleen over geld?

Vanaken: “Neen, alles errond is belangrijker.”

S/VM: Wat waren ze met jou van plan?

Vanaken: “Ze kwamen naar mij en zegden: ‘Kijk, je bent de speler die belangrijk voor ons kan worden, die goed genoeg is om voor ons te spelen.’ Maar ik denk niet dat Vincent Mannaert of Bart Verhaeghe kunnen zeggen: ‘We gaan je daar zetten.’ Het is nog altijd de coach die dat beslist.”

S/VM: Praatte je vooraf met Michel Preud’homme over hoe hij jou zag functioneren?

Vanaken: “Neen, hij belde mij kort nadat ik getekend had om mij proficiat te wensen en welkom te heten. Ik vermoed dat hij tegen elke speler zegt: ‘We gaan je goed kunnen gebruiken.’ Meer is op dat moment volgens mij ook niet nodig.”

S/VM: Je ging ervan uit dat je als centrale speler werd gehaald?

Vanaken: “Ik ben een centrale speler, ik wás een centrale speler. (lacht) Vier jaar lang deed ik niets anders dan op tien spelen, en dat was ook zo bij de jeugd van Lommel. Maar dat betekent niet dat ik geen andere posities aankan.”

(Christian Vandenabeele)

Lees de hele reportage en nog meer quotes van Hans Vanaken in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content