Vande Walle verdween op vraag van Wilmots

© IMAGEGLOBE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine schetst de achtergronden bij het (plotse) vertrek van Benoît Thans en Philippe Vande Walle bij de KBVB.

Sport/Voetbalmagazine schetst de achtergronden bij het (plotse) vertrek van Benoît Thans en Philippe Vande Walle bij de KBVB.
Steven Martens nam als CEO van de Belgische voetbalbond vorige week afscheid van Philippe Vande Walle, keeperstrainer van de Rode Duivels, én van Benoît Thans, technisch directeur van de voetbalbond.

De eerste verdween op vraag van Marc Wilmots, die problemen had met de eigenzinnige keeperstrainer die het onder meer niet pikte dat hij op de bank plaats moest ruimen voor Lieven Maesschalck, weet Sport/Voetbalmagazine.

De beslissing om afscheid te nemen van Benoît Thans, die direct zijn wagen moest inleveren en door Pierre-Yves Hendrickx naar huis werd gevoerd, kwam er uit onvrede over diens aanpak. Te weinig concreet, te vrijblijvend, te weinig visie.

Thans verdedigde zich vrijdag door te stellen dat hij nog volop bezig was met het verkennen van de toestand. Dat Martens, die zelf ervaring heeft als technisch directeur (in het tennis) een aantal dossiers op zich moest nemen omdat zijn TD door de mand viel, kwam ook niet goed aan. Thans was een miscast, klonk het vrijdag.

Zijn opvolger is Paul Allaerts, die voor het technische gedeelte de assistentie krijgt van Johan Walem. Walem, nationaal beloftentrainer, gaat samen met Marc Van Geersom voorbereidingsplannen voor de jeugdploegen uittekenen, maar Walem neemt de eindbeslissing. Van Geersom, die volgend jaar met pensioen gaat, kan daarmee leven. Hij ziet zijn taak vooral als het ‘inwerken’ van een nieuwe man, want “internationale contacten heb je niet van vandaag op morgen.”

Allaerts als overgangsfiguur

Binnen de bond vreest men dat Walem voor zichzelf andere ambities heeft: het (hoofd)-trainerschap, net als Thans’ voorganger bij de bond, Francky Dury, die een jaar geleden de duobaan van beloftentrainer en technisch directeur opgaf.

Paul Allaerts mag dan wel bekwaam zijn, met een ex-scheidsrechter als technisch directeur, verantwoordelijk voor jeugd- en trainersopleidingen, kan je niet naar buiten komen.

Dus lijkt Allaerts een overgangsfiguur, tot er een nieuwe man is. Aangeduid door een extern bureau en niet langer door Philippe Collin, hoofd van de technische commissie? Graag, klinkt het. Want noemt iedereen de aanstelling van Martens na zo’n selectieprocedure een schot in de roos, dan wordt die van Thans unaniem afgeschoten. En wie was daar verantwoordelijk voor? Juist!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content