Hein Vanhaezebrouck is voor AA Gent een logische keuze. Het is een trainer die al sinds zijn promotie naar de eerste klasse met KV Kortrijk in 2008 veel waardering oogst voor de manier waarop hij zijn ploeg laat spelen én voor de resultaten die hij haalt.

Eén keer ging het fout. In 2009 vertrok hij naar Racing Genk, maar daar werd hij eind november al ontslagen. Het was nog de tijd dat hij doorging voor de trainer die met slechts drie verdedigers speelde (3-4-3) en daar altijd koppig aan bleef vasthouden. Zelfs de voorzitter ging er zich na een tijd mee bemoeien. Vanhaezebrouck voerde daar na een tijd een ongelijke strijd en zou achteraf ook bij zichzelf te rade gaan: hij gaf zichzelf een onvoldoende voor de manier waarop hij er onder druk communiceerde.

De klap kwam aan en sindsdien is hij geëvolueerd. Hij is een iets betere diplomaat geworden en geeft zelfs al eens openlijk een fout toe. Niet iedereen die hem al lang kent, hield dat voor mogelijk. Ook op het veld is hij flexibeler geworden: weinig trainers varieerden dit seizoen zo vaak als hij, voorin én achterin. Hein Vanhaezebrouck is leraar van opleiding en groeide vanuit de jeugdopleiding door naar het hoofdtrainerschap. Er zijn proftrainers die profspelers verwijten dat ze het abc van het voetbal niet kennen, hij is een proftrainer die profspelers dat kan aanleren. Het is zijn manier van werken om alles vanop de basis op te bouwen, ook omdat hij in speltactiek en standaardsituaties veel variaties legt. Wie al met hem werkte, prijst hem om zijn vakmanschap. In de A-kern van AA Gent zijn dat Ervin Zukanovic en Brecht Dejaegere. Twee jaar geleden verkozen de spelers van de Jupiler Pro League hem met ruimte voorsprong op Ariel Jacobs en Peter Maes tot Trainer van het Jaar. Voor een trainer van KV Kortrijk is dat niet vanzelfsprekend.

AA Gent is voor Hein Vanhaezebrouck een logische keuze. Het is een club met meer mogelijkheden dan KV Kortrijk en met ambities die meer bij hem passen. Het is een club met de potentie om aan de top mee te doen, maar waar er nog niet de druk heerst om kampioen te spelen, de top drie te halen of Europees voetbal af te dwingen. Het is een G5-club die er al twee seizoenen niet in slaagt om zich bij de beste zes ploegen van het land te rangschikken. De opdracht voor volgend seizoen is duidelijk: play-off 1 halen. De kans om dat doel te bereiken is veel groter bij Gent dan bij Kortrijk.

Maar het blijft een risico. Het vak van voetbalcoach is een 'risicoberoep' en dat was het de voorbije jaren zeker ook voor de trainers van Gent. Daar zal ongetwijfeld voldoende financiële compensatie tegenover staan. Maar wie Hein Vanhaezebrouck kent, weet dat hij nog altijd vooral smacht naar succes en daarin alle nodige tijd en energie zal investeren. Dat hij nu die stap zet, ondanks een contract tot de zomer van 2016 bij KV Kortrijk, is omdat hij zijn slaagkansen hoog inschat.

Hein Vanhaezebrouck is voor AA Gent een logische keuze. Het is een trainer die al sinds zijn promotie naar de eerste klasse met KV Kortrijk in 2008 veel waardering oogst voor de manier waarop hij zijn ploeg laat spelen én voor de resultaten die hij haalt.Eén keer ging het fout. In 2009 vertrok hij naar Racing Genk, maar daar werd hij eind november al ontslagen. Het was nog de tijd dat hij doorging voor de trainer die met slechts drie verdedigers speelde (3-4-3) en daar altijd koppig aan bleef vasthouden. Zelfs de voorzitter ging er zich na een tijd mee bemoeien. Vanhaezebrouck voerde daar na een tijd een ongelijke strijd en zou achteraf ook bij zichzelf te rade gaan: hij gaf zichzelf een onvoldoende voor de manier waarop hij er onder druk communiceerde.De klap kwam aan en sindsdien is hij geëvolueerd. Hij is een iets betere diplomaat geworden en geeft zelfs al eens openlijk een fout toe. Niet iedereen die hem al lang kent, hield dat voor mogelijk. Ook op het veld is hij flexibeler geworden: weinig trainers varieerden dit seizoen zo vaak als hij, voorin én achterin. Hein Vanhaezebrouck is leraar van opleiding en groeide vanuit de jeugdopleiding door naar het hoofdtrainerschap. Er zijn proftrainers die profspelers verwijten dat ze het abc van het voetbal niet kennen, hij is een proftrainer die profspelers dat kan aanleren. Het is zijn manier van werken om alles vanop de basis op te bouwen, ook omdat hij in speltactiek en standaardsituaties veel variaties legt. Wie al met hem werkte, prijst hem om zijn vakmanschap. In de A-kern van AA Gent zijn dat Ervin Zukanovic en Brecht Dejaegere. Twee jaar geleden verkozen de spelers van de Jupiler Pro League hem met ruimte voorsprong op Ariel Jacobs en Peter Maes tot Trainer van het Jaar. Voor een trainer van KV Kortrijk is dat niet vanzelfsprekend.AA Gent is voor Hein Vanhaezebrouck een logische keuze. Het is een club met meer mogelijkheden dan KV Kortrijk en met ambities die meer bij hem passen. Het is een club met de potentie om aan de top mee te doen, maar waar er nog niet de druk heerst om kampioen te spelen, de top drie te halen of Europees voetbal af te dwingen. Het is een G5-club die er al twee seizoenen niet in slaagt om zich bij de beste zes ploegen van het land te rangschikken. De opdracht voor volgend seizoen is duidelijk: play-off 1 halen. De kans om dat doel te bereiken is veel groter bij Gent dan bij Kortrijk.Maar het blijft een risico. Het vak van voetbalcoach is een 'risicoberoep' en dat was het de voorbije jaren zeker ook voor de trainers van Gent. Daar zal ongetwijfeld voldoende financiële compensatie tegenover staan. Maar wie Hein Vanhaezebrouck kent, weet dat hij nog altijd vooral smacht naar succes en daarin alle nodige tijd en energie zal investeren. Dat hij nu die stap zet, ondanks een contract tot de zomer van 2016 bij KV Kortrijk, is omdat hij zijn slaagkansen hoog inschat.