AA Gent verloor deze zomer drie sterkhouders: Matz Sels, Laurent Depoitre en Sven Kums. Hein Vanhaezebrouck daarover: "Het is een nieuwe uitdaging om zonder de drie Belgische internationals bovenin proberen te blijven. Dat had ik ook verwacht. Ik ben er nooit van uitgegaan dat er eentje ging blijven. Met Sven Kums is er op een bepaald moment de kans geweest, omdat er niet echt veel beweging in zijn transfer kwam."

"Ik kon hem onmogelijk tegenhouden. Ik heb zo goed met hem gewerkt, en hij heeft me zoveel gegeven, dat dit niet te verbieden was. Hij had het gevoel: het is mijn laatste kans, laat me gaan. Ik had iets van: speel nog zo'n seizoen en er komt wel een nieuwe kans."

Wie was het makkelijkst te vervangen, legde Sport/Voetbalmagazine de Coach van het Jaar een lastige vraag voor.

Vanhaezebrouck: "Dat is heel moeilijk te zeggen. Los van de persoon zelf die vertrekt en los van de positie, ben je ook afhankelijk van wie komt. Voor Matz Sels moesten we een doelman vinden. Dat was niet simpel. Yannick Thoelen heeft een stap vooruit gezet, maar is nog niet klaar om een heel seizoen eerste doelman te zijn. Dat was misschien het grootste risico, want als je daar de bal misslaat..."

"Wat Laurent Depoitre betreft, wisten we dat we met Kalifa Coulibaly al iets in huis hadden, maar ook dat we het met hem alleen niet een heel seizoen zouden kunnen klaren. Sven was misschien het moeilijkst te vervangen. We hadden al twee jonge kerels die die rol nu nog niet direct konden overnemen. Daarom twee nieuwkomers, omdat we ook voor Renato Neto al lang op zoek waren naar een alternatief, mocht hij uitvallen. Het was wel zeer moeilijk om iemand te vinden die al die kwaliteiten van Sven in één persoon verenigde: kapitein, tempobepaler, toprecuperator, de man van de drive, die in moeilijke omstandigheden nog ging proberen... We hebben jonge gasten die bepaalde van die kwaliteiten hebben en iemand als Anderson Esiti, die sterk is in de recuperatie. Alleen is de vraag: kan hij dat iedere keer, of - zoals Sven - twee keer per week? Met Ibrahim Rabiu hebben we er iemand bij die die creativiteit, dat opeisen van de bal perfect beheerst."

"Maar er gaan andere jongens moeten opstaan, want je kan niet verwachten van Rob Schoofs, Hannes Van Der Bruggen, Rabiu of Esiti dat zij de rol van Kums overnemen. En dan is het aan ons om de juiste keuzes te maken, afhankelijk van de wedstrijden. Andere spelers gaan rondom hen die taak moeten overnemen. Die stuwing, dat pushen, dat initiatief nemen. Nana Asare, Danijel Milicevic, Rami Gershon, Stefan Mitrovic. Ik kijk naar de mannen met ervaring, want we hébben geen grote leiders in de groep. Nooit gehad. Sven was ook de stille leider, niet de grote babbelaar."

Lees het volledige interview met Hein Vanhaezebrouck in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 28 september.

AA Gent verloor deze zomer drie sterkhouders: Matz Sels, Laurent Depoitre en Sven Kums. Hein Vanhaezebrouck daarover: "Het is een nieuwe uitdaging om zonder de drie Belgische internationals bovenin proberen te blijven. Dat had ik ook verwacht. Ik ben er nooit van uitgegaan dat er eentje ging blijven. Met Sven Kums is er op een bepaald moment de kans geweest, omdat er niet echt veel beweging in zijn transfer kwam.""Ik kon hem onmogelijk tegenhouden. Ik heb zo goed met hem gewerkt, en hij heeft me zoveel gegeven, dat dit niet te verbieden was. Hij had het gevoel: het is mijn laatste kans, laat me gaan. Ik had iets van: speel nog zo'n seizoen en er komt wel een nieuwe kans."Wie was het makkelijkst te vervangen, legde Sport/Voetbalmagazine de Coach van het Jaar een lastige vraag voor. Vanhaezebrouck: "Dat is heel moeilijk te zeggen. Los van de persoon zelf die vertrekt en los van de positie, ben je ook afhankelijk van wie komt. Voor Matz Sels moesten we een doelman vinden. Dat was niet simpel. Yannick Thoelen heeft een stap vooruit gezet, maar is nog niet klaar om een heel seizoen eerste doelman te zijn. Dat was misschien het grootste risico, want als je daar de bal misslaat...""Wat Laurent Depoitre betreft, wisten we dat we met Kalifa Coulibaly al iets in huis hadden, maar ook dat we het met hem alleen niet een heel seizoen zouden kunnen klaren. Sven was misschien het moeilijkst te vervangen. We hadden al twee jonge kerels die die rol nu nog niet direct konden overnemen. Daarom twee nieuwkomers, omdat we ook voor Renato Neto al lang op zoek waren naar een alternatief, mocht hij uitvallen. Het was wel zeer moeilijk om iemand te vinden die al die kwaliteiten van Sven in één persoon verenigde: kapitein, tempobepaler, toprecuperator, de man van de drive, die in moeilijke omstandigheden nog ging proberen... We hebben jonge gasten die bepaalde van die kwaliteiten hebben en iemand als Anderson Esiti, die sterk is in de recuperatie. Alleen is de vraag: kan hij dat iedere keer, of - zoals Sven - twee keer per week? Met Ibrahim Rabiu hebben we er iemand bij die die creativiteit, dat opeisen van de bal perfect beheerst.""Maar er gaan andere jongens moeten opstaan, want je kan niet verwachten van Rob Schoofs, Hannes Van Der Bruggen, Rabiu of Esiti dat zij de rol van Kums overnemen. En dan is het aan ons om de juiste keuzes te maken, afhankelijk van de wedstrijden. Andere spelers gaan rondom hen die taak moeten overnemen. Die stuwing, dat pushen, dat initiatief nemen. Nana Asare, Danijel Milicevic, Rami Gershon, Stefan Mitrovic. Ik kijk naar de mannen met ervaring, want we hébben geen grote leiders in de groep. Nooit gehad. Sven was ook de stille leider, niet de grote babbelaar."Lees het volledige interview met Hein Vanhaezebrouck in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 28 september.