Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele
Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.
Opinie

11/06/14 om 16:34 - Bijgewerkt op 12/06/14 om 09:14

Verantwoordelijkheid van Marc Wilmots was nog nooit zo groot als nu

Nu moet de bondscoach voor het eerst sinds zijn aanstelling op 6 juni 2012 laten zien dat hij ook over de kwaliteiten van een clubteamtrainer beschikt - of die kwaliteiten in zijn staf rond zich voorzag.

Verantwoordelijkheid van Marc Wilmots was nog nooit zo groot als nu

Marc Wilmots en Vincent Kompany © Belga

Alles verloopt naar wens. De Rode Duivels zijn naar Brazilië vertrokken en daar intussen veilig aangekomen. Het talent is zoals geweten royaal aanwezig, de goesting is enorm, de steun van zowat het hele land was nooit voorheen zo voelbaar. De aanvoerder van de selectie is een autoriteit naar wie iedereen opkijkt en met wie de cohesie in de groep verzekerd lijkt. Hij was het zelfs die de bond ertoe bewoog om na het vertrek van Georges Leekens voor Marc Wilmots als opvolger te kiezen.

De huidige bondscoach is een ervaren WK-ganger, zij het als speler. De voorbije WK-kwalificatiecampagne onder zijn leiding was een succes. België plaatste zich met uitstekende cijfers voor het eerst in twaalf jaar voor een groot toernooi. Wie in dat succes de verdiensten van Wilmots niet erkent, is van slechte wil.

Nu moet diezelfde bondscoach voor het eerst sinds zijn aanstelling op 6 juni 2012 laten zien dat hij ook over de kwaliteiten van een clubteamtrainer beschikt - of die kwaliteiten in zijn staf rond zich voorzag. Bij Schalke 04 (in 2003) en STVV (in 2004), de clubs waar hij tot nu toe in zijn trainerscarrière al werkte, is dat om de een of andere reden niet gebleken. De voorbije twee jaar moest hij als bondscoach in de korte periodes rond de kwalificatiewedstrijden vooral manager zijn, organisator, selectieheer en people manager. Dat gold ook voor de tegenstanders in de kwalificatiepoule met Kroatië, Servië, Macedonië, Schotland en Wales.

Maar een eindtoernooi is anders. Tussen het begin van de WK-voorbereiding (op 19 mei) en de eerste WK-wedstrijd (op 17 juni) zit bijna een maand. Dat biedt wél ruim de mogelijkheid om intensief te trainen op spelpatronen (en standaardsituaties) - vaste en variabele, defensieve én offensieve. Om op het oefenveld de op analyses gebaseerde strategische aanpak te integreren. Om de tactiek in te oefenen, de wijze waarop het elftal kan winnen.

Op topniveau moet àlles top zijn. Het rode bietensap tijdens de vlucht, het niet noodzakelijk langdurige contract van de bondscoach en zijn assistenten, maar zeker ook de tactische trainingen zullen top moeten zijn om op topniveau topprestaties te kunnen leveren. Dat geldt ook voor de tegenstanders en dat kan het verschil maken.

Lees meer over:

Onze partners