'Het gaat om drie punten en voor ons is het ook een leuke wedstrijd om te zien waar we staan', zegt Sven Vermant over die confrontatie met zijn ex-werkgever.

Hij was bij Club Brugge nog aanvoerder van de ploeg waar ook Ivan Leko deel van uitmaakte. 'Als speler was hij ook al heel veel met het voetbalspel bezig. Hij was tactisch onderlegd, zag op het veld waar de problemen lagen en wat de oplossingen waren. Daaraan merk je toch of iemand meer of minder aanleg bezit om coach te kunnen worden.'

Bij Club Brugge bekwaamde Vermant zich in het opleiden van jeugd. Eerst bij de U10, waar zijn eigen zoon speelde, vervolgens U17 en beloften. Het is ook in die optiek dat Waasland-Beveren bij hem uitkwam als opvolger van Philippe Clement.

Het gevolg daarvan is onder meer dat er in de voorbije transferperiode weer drie beloften (op huurbasis) werden aangetrokken: centrale verdediger/verdedigende middenvelder Niels Verburgh (Club Brugge), linksback Daam Foulon (Anderlecht) en centrale middenvelder Louis Verstraete (AA Gent).

Doorstromen

Hij weet vanuit zijn ervaring als jeugdopleider dat je jeugdspelers tot op een bepaald niveau kunt ontwikkelen, maar dat de laatste stap vaak de moeilijkste is. Zeker hoofdcoaches die onder druk staan en hun job met het mes op de keel uitoefenen, zijn niet snel geneigd om jonge spelers te integreren.

'Dat is een terechte opmerking', aldus Vermant. 'Maar op een bepaald moment moet je ze toch durven laten doorstromen om te weten waar ze staan. Als je ze vertrouwen geeft, zal misschien blijken dat sommigen al verder staan dan je denkt. Mocht ik destijds bij Club nooit de kans gekregen hebben, dan had ik misschien ook nooit de evolutie gemaakt die ik uiteindelijk wel maakte.

'Mijn voordeel was toen ook dat ik in Brugge in een heel ervaren ploeg terechtkwam en veel van routiniers als Franky Van der Elst, Lorenzo Staelens, René Eijkelkamp, Dirk Medved en Vital Borkelmans leerde. Nu zijn A-kernen jonger en minder ervaren.

'Nogal wat jonge spelers zijn tegenwoordig ook ongeduldiger. Soms willen ze te snel de volgende stap zetten, denken ze dat het elders beter is en zijn ze niet altijd bereid om na een tegenslag hard te blijven werken en te vechten voor een plaats. Maar elk heeft zijn verhaal. De ene is ook vroeger klaar dan de andere. Het is voor iedereen apart kijken wat de best mogelijke weg is.'

Een van de initiatieven die zijn genomen om de doorstroming te verbeteren, is dat vanaf het seizoen 2019-2020 de beloftenteams in de amateurreeksen zullen worden ingedeeld. 'Maar daar zal je niet kunnen overleven met jongens die juist uit de U17 komen, want dat is daar een andere manier van voetballen, een ander fysiek en mentaal niveau. Het is volwassen voetbal. Terwijl de leeftijd in de beloftencompetitie de voorbije jaren altijd maar jonger is geworden. Daarbij kun je je afvragen: is de stap naar de eerste ploeg daardoor niet juist nog groter geworden?'

Lees het volledige interview met Sven Vermant in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van 7 februari.

'Het gaat om drie punten en voor ons is het ook een leuke wedstrijd om te zien waar we staan', zegt Sven Vermant over die confrontatie met zijn ex-werkgever. Hij was bij Club Brugge nog aanvoerder van de ploeg waar ook Ivan Leko deel van uitmaakte. 'Als speler was hij ook al heel veel met het voetbalspel bezig. Hij was tactisch onderlegd, zag op het veld waar de problemen lagen en wat de oplossingen waren. Daaraan merk je toch of iemand meer of minder aanleg bezit om coach te kunnen worden.'Bij Club Brugge bekwaamde Vermant zich in het opleiden van jeugd. Eerst bij de U10, waar zijn eigen zoon speelde, vervolgens U17 en beloften. Het is ook in die optiek dat Waasland-Beveren bij hem uitkwam als opvolger van Philippe Clement. Het gevolg daarvan is onder meer dat er in de voorbije transferperiode weer drie beloften (op huurbasis) werden aangetrokken: centrale verdediger/verdedigende middenvelder Niels Verburgh (Club Brugge), linksback Daam Foulon (Anderlecht) en centrale middenvelder Louis Verstraete (AA Gent). Hij weet vanuit zijn ervaring als jeugdopleider dat je jeugdspelers tot op een bepaald niveau kunt ontwikkelen, maar dat de laatste stap vaak de moeilijkste is. Zeker hoofdcoaches die onder druk staan en hun job met het mes op de keel uitoefenen, zijn niet snel geneigd om jonge spelers te integreren. 'Dat is een terechte opmerking', aldus Vermant. 'Maar op een bepaald moment moet je ze toch durven laten doorstromen om te weten waar ze staan. Als je ze vertrouwen geeft, zal misschien blijken dat sommigen al verder staan dan je denkt. Mocht ik destijds bij Club nooit de kans gekregen hebben, dan had ik misschien ook nooit de evolutie gemaakt die ik uiteindelijk wel maakte. 'Mijn voordeel was toen ook dat ik in Brugge in een heel ervaren ploeg terechtkwam en veel van routiniers als Franky Van der Elst, Lorenzo Staelens, René Eijkelkamp, Dirk Medved en Vital Borkelmans leerde. Nu zijn A-kernen jonger en minder ervaren. 'Nogal wat jonge spelers zijn tegenwoordig ook ongeduldiger. Soms willen ze te snel de volgende stap zetten, denken ze dat het elders beter is en zijn ze niet altijd bereid om na een tegenslag hard te blijven werken en te vechten voor een plaats. Maar elk heeft zijn verhaal. De ene is ook vroeger klaar dan de andere. Het is voor iedereen apart kijken wat de best mogelijke weg is.' Een van de initiatieven die zijn genomen om de doorstroming te verbeteren, is dat vanaf het seizoen 2019-2020 de beloftenteams in de amateurreeksen zullen worden ingedeeld. 'Maar daar zal je niet kunnen overleven met jongens die juist uit de U17 komen, want dat is daar een andere manier van voetballen, een ander fysiek en mentaal niveau. Het is volwassen voetbal. Terwijl de leeftijd in de beloftencompetitie de voorbije jaren altijd maar jonger is geworden. Daarbij kun je je afvragen: is de stap naar de eerste ploeg daardoor niet juist nog groter geworden?'