Vermeersch: ‘Waar zijn die 700 à 800 jeugdspelers naartoe?’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Johan Vermeersch (64) speelde voor RWDM en was eigenaar en voorzitter van FC Molenbeek Brussels Strombeek. In Sport/Voetbalmagazine geeft hij zijn visie op de problematiek in Brussel.

Herkent Johan Vermeersch het Molenbeek dat de voorbije weken in het internationale nieuws zag van in zijn tijd als voorzitter van ‘RWDM’?

“Wij zijn destijds preventief te werk gegaan”, vertelt hij. “In overleg en met de volledige steun van Philippe Moureaux, de toenmalige burgemeester, maakten we in 2002 een aparte vzw ‘Ecole des jeunes de Molenbeek’ om de jeugd de kans te geven zich via het voetbal te integreren. Uit die grote basis kon ik dan elitespelertjes halen, zoals onder meer Januzaj, Batshuayi en Boyata.”

“Op een bepaald moment hadden we 800 jeugdspelers van 15 à 20 verschillende nationaliteiten, waarvan drie vierde uit Molenbeek en het grootste deel daarvan uit Laag-Molenbeek kwamen. Ik moet zeggen dat er nooit noemenswaardige incidenten geweest zijn. Er was een code, ik kwam af en toe in de vestiaire en dat werd correct beleefd. Ik zag daar veel goeie ouders, van families met gemiddeld twee à drie kinderen, die drie à vier keer per week naar de training kwamen en voor wie de zaterdag een feestdag was. Maar nu schiet daar niks meer van over.”

Sociale functie

Vermeersch is daarbij kritisch voor Ahmed El Khanouss, de nieuwe schepen van Sport in de Brusselse gemeente. “Hij haalde John Bico in het Machtensstadion binnen, maar die is niet geïnteresseerd in jeugdbeleid. Het is een schande over de hele lijn. Waar zijn die 700 à 800 jeugdspelers naartoe (300 van de jeugdspelers van FC Brussels stapten over naar White Star, nvdr)? Ik zeg u: dat eindigt in straatcriminaliteiten en daar begint de terreur.”

“Wij hielden ze van straat. Dat is het verschil. Er waren dagelijks 110 à 120 mensen aanwezig vanaf 15.30 uur voor de opvang en de begeleiding van 37 of 38 ploegjes vanaf de leeftijd van 6 jaar. Nu bevinden zich 600 à 700 van die spelertjes op straat. Dat kan niet anders. Na school moet je ze opvangen via sportverenigingen. Dat is een heel belangrijke sociale functie.”

Naast Molenbeek zijn er nog vijf, zes of zeven risicogemeentes in Brussel”, gaat de voormalige preses van RWDM verder. “Molenbeek is met 95.000 mensen wel de derde grootste gemeente van Brussel én is arm én multicultureel. Ik denk wel dat Moureaux op het gevaar voor een broeikaseffect wees en aankaartte dat hij niet over voldoende federale middelen beschikte om jeugdcriminaliteit in een beginstadium te kunnen bestrijden met op iedere straathoek politieagenten. Als ik hoor dat de regering nu wél vele miljoenen zal uittrekken, is mijn conclusie: blijkbaar moet er altijd eerst iets zwaars gebeuren.”

Lees de volledige ‘Vijf vragen aan Johan Vermeersch’ in Sport/Voetbalmagazine van 25 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content