Jacques Sys

‘Vermoedens dat er in een nieuw jaar ondanks alle holle woorden oude gewoonten dreigen’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Een nieuw jaar, nieuwe dromen, nieuwe opportuniteiten. ‘Zou deze melancholieke eindejaarsperiode voor vele clubs een moment van bezinning zijn geweest?’, vraagt hoofdredacteur Jacques Sys zich af.

Is er, aan de feesttafel, in het licht van het voetbalschandaal echt gedacht aan een nieuwe moraal, aan het wegsnijden van alle uitwassen, aan het verwijderen van een systeem dat in de loop van de jaren helemaal uit de hand liep en (te) veel mensen toeliet daar financieel beter van te worden? Of is het gewoon wachten tot er een nieuwe bom ontploft nadat de ontboezemingen die spijtoptant Dejan Veljkovic deed door het gerecht zijn nagetrokken?

Vermoedens dat er in een nieuw jaar ondanks alle holle woorden oude gewoonten dreigen.

Iets zal al blijken tijdens de mercato die woensdag start. Vorig jaar werden er in eerste klasse A, inclusief KV Mechelen, 64 transfers gerealiseerd. Hoe meer transacties, hoe meer geld er in verschillende zaken vloeit. Want succesvol zijn die overgangen niet echt geweest: van de 64 inkomende spelers zijn er inmiddels alweer 30 vertrokken. Benieuwd of de makelaars, tot dusver de ongekroonde koningen van de transfermarkt, weer zomaar hun gang kunnen gaan. Dat vele clubs alvast geen reden zien om niet meer met Mogi Bayat te werken, is op zijn minst bizar. Het doet vermoeden dat er in een nieuw jaar ondanks alle holle woorden oude gewoonten dreigen. Ook al zijn er rond de makelaars nieuwe maatregelen uitgevaardigd.

Philippe Clement
Philippe Clement© BELGAIMAGE

Tot een andere manier van werken moet het in ieder geval bij Anderlecht komen. Maar wie bij paars-wit heeft er voldoende voetbalverstand om die aankopen te verrichten die nodig zijn om het aangetaste blazoen enigszins op te krikken? Frank Arnesen, die kennelijk over een mooi adressenboekje beschikt, al moet je je afvragen hoe hij dat gaat/kan gebruiken? Opmerkelijk trouwens dat paars-wit teruggrijpt naar vroegere gloriën nadat ook Pär Zetterberg werd binnengehaald. Heeft die voldoende werk- en draagkracht om die functie naar behoren in te vullen?

Marc Coucke wilde Anderlecht moderniseren en breken met het verleden. Daarin lijkt teruggrijpen naar het sentiment niet echt te passen. Net zo min als het verrichten van paniekaankopen. Hoog tijd dat de verlammende druk die er in het Astridpark heerst plaatsmaakt voor rust.

Die rust kenmerkt KRC Genk. Zeven punten voorsprong op Club Brugge, de meeste goals gemaakt en de minste tegen, de vraag is alleen of de Limburgers op een gegeven moment niet de tol zullen betalen van hun overladen programma. Tot dusver werden er 36 wedstrijden gespeeld, sommige internationals komen zelfs aan 40. Straks wacht er nog een dubbele confrontatie met Slavia Praag en wie weet gaat het Europese avontuur verder.

Voor Philippe Clement zal het in zijn ontwikkelingsproces als trainer een uitdaging zijn om zijn groep scherp te houden, zeker tegen dat de play-offs eind maart beginnen. In afwachting daarvan wil Club Brugge steviger voor de dag komen dan voor de jaarwisseling en hoopt Standard zijn achtervolgingsrace na een negen op negen verder te zetten. En wat wordt nog de rol van KAA Gent dat langzamerhand op het kompas vaart van Jess Thorup? En vindt Antwerp de nu duidelijk uit het spel weggevloeide frisheid terug?

Sport/Voetbalmagazine brengt in het eerste nummer van dit jaar de eeuwige ranglijst van het Belgisch voetbal. Wie zijn de beste vijftig Belgische en buitenlandse spelers die in onze competitie aan het werk waren, de beste tien Belgische en buitenlandse trainers? U vindt het woensdag in een uitneembaar dossier, een document, of op deze website.

Op speciale bijlagen en extra nummers wil Sport/Voetbalmagazine in 2019 meer dan ooit inzetten. Om ons zo verder te onderscheiden in deze wilde storm van woord en beeld. Met diepgang en nuance, met interviews en enquêtes, met reportages uit binnen- en buitenland. Zonder uiteraard de polsslag van de actualiteit te verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content