Veelbetekenend is dat Cercle Brugge Igor Vetokele vorig seizoen niet zelf kon (of durfde te) kopen. De toen negentienjarige speler uit het tweede elftal van AA Gent werd aangetrokken met de hulp van privé-investeerders.

Maar managing director Yvan Vandamme ontkent dat hij in augustus verkocht is aan FC Kopenhagen onder druk van diezelfde privé-investeerders. "Zowel in de overeenkomsten daarover als in de praktijk hadden zij daar geen enkele zeggenschap in", zegt hij.

"Het mooie aanbod dat de speler en uiteindelijk ook Cercle kreeg, zorgde er samen met de invloed van allerlei tussenpersonen uit zijn entourage voor dat er ons geen andere keuze restte."

Vreemd kapitaal

Het gaat ook om het inschatten risico's en Vandamme ontkent niet dat 'hoever kan je je riskeren?' soms een punt van discussie is binnen de vereniging. "Maar we komen toch altijd bij dezelfde filosofie terecht: dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je er hebt."

"De realiteit is ook dat we de laatste drie jaar telkens afsloten met een exploitatieverlies. We blijven bij de basisstelregel van een goede huisvader dat je jezelf niet in de put moet steken. Voorbeelden genoeg intussen van clubs die ter ziele zijn gegaan." Of: in het bezit zijn gekomen van een buitenlandse investeerder. Daar is een vzw als Cercle nog niet aan toe.

Maar er is binnen de raad van bestuur wel al een werkgroep opgericht die zich buigt over de structuur en de rechtsvorm en bij een extern bureau is er een studie aangevraagd om de pro's en de contra's ervan op een rijtje te zetten.

"We willen de filosofie, de identiteit en de ziel van Cercle behouden, maar als je evolueert naar een commerciële vennootschap met mogelijkheid van inbreng van vreemd kapitaal, dan kan je daarover de controle kwijtraken", zegt Vandamme.

"Of je moet minstens statutair zekerheden inbouwen om niet in handen te komen van om het even wie. Dat onderzoeken we momenteel. Maar nu moeten we werken met de middelen die binnen de vzw ter beschikking zijn." (CV)

Veelbetekenend is dat Cercle Brugge Igor Vetokele vorig seizoen niet zelf kon (of durfde te) kopen. De toen negentienjarige speler uit het tweede elftal van AA Gent werd aangetrokken met de hulp van privé-investeerders. Maar managing director Yvan Vandamme ontkent dat hij in augustus verkocht is aan FC Kopenhagen onder druk van diezelfde privé-investeerders. "Zowel in de overeenkomsten daarover als in de praktijk hadden zij daar geen enkele zeggenschap in", zegt hij. "Het mooie aanbod dat de speler en uiteindelijk ook Cercle kreeg, zorgde er samen met de invloed van allerlei tussenpersonen uit zijn entourage voor dat er ons geen andere keuze restte."Vreemd kapitaalHet gaat ook om het inschatten risico's en Vandamme ontkent niet dat 'hoever kan je je riskeren?' soms een punt van discussie is binnen de vereniging. "Maar we komen toch altijd bij dezelfde filosofie terecht: dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je er hebt." "De realiteit is ook dat we de laatste drie jaar telkens afsloten met een exploitatieverlies. We blijven bij de basisstelregel van een goede huisvader dat je jezelf niet in de put moet steken. Voorbeelden genoeg intussen van clubs die ter ziele zijn gegaan." Of: in het bezit zijn gekomen van een buitenlandse investeerder. Daar is een vzw als Cercle nog niet aan toe. Maar er is binnen de raad van bestuur wel al een werkgroep opgericht die zich buigt over de structuur en de rechtsvorm en bij een extern bureau is er een studie aangevraagd om de pro's en de contra's ervan op een rijtje te zetten. "We willen de filosofie, de identiteit en de ziel van Cercle behouden, maar als je evolueert naar een commerciële vennootschap met mogelijkheid van inbreng van vreemd kapitaal, dan kan je daarover de controle kwijtraken", zegt Vandamme. "Of je moet minstens statutair zekerheden inbouwen om niet in handen te komen van om het even wie. Dat onderzoeken we momenteel. Maar nu moeten we werken met de middelen die binnen de vzw ter beschikking zijn." (CV)