Vincent Kompany wordt coach van Anderlecht: ‘RSCA is mijn prioriteit, boven het EK met de Rode Duivels’

© Belga Image

Groot nieuws bij Anderlecht maandag. Vincent Kompany zet een punt achter zijn professionele carrière en vervangt Frank Vercauteren als T1 van paars-wit.

Voor de zoveelste keer in slechts enkele jaren verandert er weer wat bij Anderlecht. Verschillende media melden namelijk dat Vincent Kompany een punt zou zetten achter zijn professionele carrière en voortaan coach is van paars-wit.

De laatste tijd raakte bekend dat het niet zo klikte tussen Kompany en coach Frank Vercauteren. De Rode Duivel staat namelijk meer voor het idealistische voetbal van Pep Guardiola bij Manchester City, terwijl Vercauteren realistischer en meer resultaatgericht is. Volgens Kompany werd de beslissing in onderling overleg genomen.

Kompany had bij paars-wit nog een contract tot midden 2021 om alsnog het EK te spelen, maar daar komt dus vroegtijdig een einde aan. Nu wordt hij dus hoofdcoach van zijn Anderlecht: Kompany ondertekende een contract voor de komende vier seizoenen. Vercauteren, die vorig jaar teruggehaald werd als redder in nood, vertrekt meteen. En Roberto Martinez zal op zoek moeten naar een nieuwe leider centraal in de verdediging en een zwaargewicht in de kleedkamer.

Van speler-manager naar hoofdtrainer

Tijdens een persconferentie in het Astridpark doet Kompany zijn beweegredenen uit de doeken: ‘Het is vrij simpel: ik heb vorig jaar op een fantastische wijze afscheid genomen van de Premier League en Manchester City om naar RSCA te komen, al wetend dat club zich in een moeilijke fase bevond en dat het niet zomaar snel op te lossen was’, vertelt hij.

‘De bedoeling was altijd al om een ziel en identiteit terug te brengen in de club en niet alleen resultaten, want dat kunnen anderen ook. Die dubbele rol als speler-manager klopte daarvoor niet meer en zo ben ik snel tot de conclusie gekomen dat het project mijn prioriteit is, boven het EK met de Rode Duivels.’

Het clubicoon vond daarom de tijd rijp om de stap naar het hoofdtrainerschap te wagen. Kompany focust niet alleen op resultaten, maar bekijkt het project op langere termijn.

Clubidentiteit

‘Vorig jaar begonnen we hier met het gevoel dat het wel zou lukken’, moest de ex-Rode Duivel toegeven. ‘In realiteit zat de club veel dieper. De uitgaven waren heel hoog. Één jaar is veel en niet veel tegelijk. Anderlecht heeft meer tijd nodig, al had ik gehoopt dat we nu reeds verder zouden staan.’

‘Als ik hier vertrek, zal de club in een betere staat zijn dan voor mijn komst’, gaat Kompany verder. ‘Ze zal een scherpe, duidelijkere identiteit hebben. Dat zal ik nalaten: een club die voetbal speelt. Ik zal me zeker niet verstoppen achter de resultaten, iedereen kent de context van de club. Als mijn tijd op is, is mijn tijd op. Maar de volgende trainer die dan komt, zal iemand zijn die zich kan vereenzelvigen met de identiteit van de club.’

In die context van de club wordt er nogal snel over resultaten gepraat, vooral tijdens periodes dat die uitblijven. ‘Eerlijk, welke trainer kan zich hier presenteren zonder over een titel te praten? De ambitie blijft hier altijd dezelfde. Ik ben dan ook teruggekeerd naar België uit passie voor deze club, om hier iets neer te zetten, iets te betekenen. Toen ik geblesseerd was, merkte ik dat je de invloed als kapitein verliest omdat je niet kan spelen. Je zit niet in hetzelfde gevecht als de spelers.’

Al was de blessure van Kompany niet de doorslaggevende factor, zegt hij. ‘Maar zo’n kwetsuur geeft wel nieuwe inzichten en zo ben ik na de eerste speeldag tot de conclusie gekomen dat duidelijkheid voor iedereen het beste was: voor de club en de spelers. Op zeventienjarige leeftijd ben ik hier aan een uitzonderlijk avontuur begonnen. Op fysiek vlak heb ik enorm veel afgezien, maar telkens ben ik teruggekomen. Ik mag met fierheid terugblikken op mijn carrière. Nu, op 34-jarige leeftijd, kan ik zeggen dat het genoeg is geweest.’

Anderlecht, Hamburg, City en terug Anderlecht

Vincent Kompany zette zo een punt achter zijn rijkgevulde carrière. Die begon in 2003, op 17-jarige leeftijd, bij Anderlecht, de club waar hij ook zijn jeugdopleiding kreeg. Na 102 wedstrijden, 2 Belgische titels en een Gouden Schoen, verliet de Rode Duivel Anderlecht in 2006 voor Hamburg, waar hij de opvolger werd van Daniel Van Buyten, die andere Rode Duivel.

In het noorden van Duitsland kende Kompany twee moeilijke seizoenen door enkele blessures en omdat hij het niet zo kon vinden met de staf en het bestuur van de club. In 2008 stond de club hem zelfs niet toe om af te zakken naar de Olympische Spelen in Peking waar de beloftenploeg van de Rode Duivels mocht aantreden.

Uiteindelijk trok Kompany naar Manchester City, waar hij een absolute clublegende werd. Hij was een van de eerste grote aankopen van de nieuwe eigenaars. Hij ontpopte zich snel tot een sterkhouder en bleef er uiteindelijk maar liefst 11 jaar. Hij won er bijna alles wat er te winnen viel, met vier landstitels, vier Engelse League Cups en twee FA Cups. Enkel een Europese prijs ontbrak voor de hyperambitieuze Kompany.

Vorig seizoen nam hij echter verrassend afscheid van de club van zijn hart om zijn grote jeugdliefde, Anderlecht, uit de nood te helpen. Hij werd er speler-manager, maar speelde al bij al niet zo heel veel. Daarom besloot de Rode Duivel nu om de schoenen aan de haak te hangen en zich volop op het trainerschap te richten.

Bij de Rode Duivels werd hij een van dé gezichten van de nieuwe ‘Gouden Generatie’. Als kapitein was hij het uihangbord en sta hij zijn plannen met de ploeg niet onder stoelen of banken. België zou ooit Europees of wereldkampioen worden. Uiteindelijk klokte Kompany af op 89 caps, twee WK’s en een EK, maar zonder prijs. Hij is nu ook de eerste speler uit die zogeheten ‘Gouden Generatie’ die op voetbalpensioen gaat.

Partner Content