Voortaan mag de exploitatiezetel van een voetbalclub 'op straffe van schrapping' niet meer verplaatst worden dan dertig kilometer. Dat ontdekte Sport/Voetbalmagazine in een nieuwe bepaling van het bondsreglement.

De wijziging is medio februari goedgekeurd en nu ook gepubliceerd in Sportleven, het officiële bondsblad. De nieuwe regel treedt onmiddellijk in werking.

Ook fusies tussen clubs worden enkel nog aanvaard als de exploitatiezetels niet meer dan dertig kilometer van elkaar verwijderd zijn. De exploitatiezetel, aldus nog het nieuwe reglement, is de plek waar de wedstrijden van de hoogst spelende eerste ploeg van de club plaatsvinden.

Voorbeelden

De wijziging komt er na enkele gevallen van 'handel in stamnummers', zoals de bond het omschrijft. RWDM kocht vorig jaar het stamnummer van Standaard Wetteren. Zo kon RWDM aan de slag in de vierde klasse. Wetteren ligt op zo'n vijftig kilometer van het Edmond Machtensstadion, waar RWDM nu zijn thuismatchen afwerkt.

In 2013 had Patrick Decuyper dan weer grootse plannen om Zulte Waregem, de club waarbij hij toen CEO was, te verhuizen naar Antwerpen, zo'n tachtig kilometer verderop. Daar was Beerschot net failliet. Decuyper lonkte in die periode ook naar KV Kortrijk en het stamnummer van KV Oostende.

Een jaar eerder verhuisde toenmalig derdeklasser FC Bleid Gaume van Luxemburg naar Brussel, waar de club met de steun van Rode Duivel Vincent Kompany voortging onder de naam BX Brussels.

Ten slotte waren er de laatste jaren ook bij en rond derdeklasser Beerschot-Wilrijk weleens geruchten over de overname van een stamnummer in een hogere afdeling. Het onderwerp beroert de club, want op het Kiel leeft ook de wil om de opvolger van het failliete Beerschot 'op een natuurlijke manier' te laten terugkeren naar het hoogste niveau.

Voortaan mag de exploitatiezetel van een voetbalclub 'op straffe van schrapping' niet meer verplaatst worden dan dertig kilometer. Dat ontdekte Sport/Voetbalmagazine in een nieuwe bepaling van het bondsreglement. De wijziging is medio februari goedgekeurd en nu ook gepubliceerd in Sportleven, het officiële bondsblad. De nieuwe regel treedt onmiddellijk in werking. Ook fusies tussen clubs worden enkel nog aanvaard als de exploitatiezetels niet meer dan dertig kilometer van elkaar verwijderd zijn. De exploitatiezetel, aldus nog het nieuwe reglement, is de plek waar de wedstrijden van de hoogst spelende eerste ploeg van de club plaatsvinden.De wijziging komt er na enkele gevallen van 'handel in stamnummers', zoals de bond het omschrijft. RWDM kocht vorig jaar het stamnummer van Standaard Wetteren. Zo kon RWDM aan de slag in de vierde klasse. Wetteren ligt op zo'n vijftig kilometer van het Edmond Machtensstadion, waar RWDM nu zijn thuismatchen afwerkt. In 2013 had Patrick Decuyper dan weer grootse plannen om Zulte Waregem, de club waarbij hij toen CEO was, te verhuizen naar Antwerpen, zo'n tachtig kilometer verderop. Daar was Beerschot net failliet. Decuyper lonkte in die periode ook naar KV Kortrijk en het stamnummer van KV Oostende. Een jaar eerder verhuisde toenmalig derdeklasser FC Bleid Gaume van Luxemburg naar Brussel, waar de club met de steun van Rode Duivel Vincent Kompany voortging onder de naam BX Brussels. Ten slotte waren er de laatste jaren ook bij en rond derdeklasser Beerschot-Wilrijk weleens geruchten over de overname van een stamnummer in een hogere afdeling. Het onderwerp beroert de club, want op het Kiel leeft ook de wil om de opvolger van het failliete Beerschot 'op een natuurlijke manier' te laten terugkeren naar het hoogste niveau.