Walem kreeg als nationaal belofte-coach heel wat Belgisch talent in zijn handen en daar kan hij nog steeds zeer boeiend over vertellen. Een passage uit het interview...

S/VM: Zag je bij de Beloften het stempel van Anderlecht, van Club Brugge, van Standard...?

Walem: "Dat is geen fabeltje of zo. De spelers van Anderlecht die naar de nationale ploeg kwamen, baseerden hun spel op techniek, die van Standard waren erg gemotiveerd en die van Brugge hadden een goede mentaliteit, gedisciplineerd, welopgevoed. Ook bij Genk zit er veel talent. Er zijn veel verschillen in aanpak, dat verklaart ook de globale kwaliteit van de opleiding in België. Wanneer een jeugdspeler van een goede club naar een concurrent vertrekt, dan botst het tussen de besturen, want zo'n speler vertrekt over het algemeen vanwege een kleinigheid. Maar voor hemzelf kan het nut hebben, omdat hij dan twee manieren van werken leert kennen, wat hem verrijkt."

S/VM: En als hij een speler van een buitenlandse club bij de groep kreeg, merkte hij dan ook een verschil?

"Ja, enorm. Neem nu Yannick Ferreira Carrasco: die heeft iets extra's. Zijn dribbel, zijn techniek, zijn loopvermogen: indrukwekkend. Ik heb Michy Batshuayi er niet vaak meer bij gehad sinds hij naar Marseille vertrok, maar ik heb gemerkt dat hij in zijn hoofd een knop heeft omgedraaid. Dat komt doordat hij bij een club als Marseille voetbalt, met een trainer als Marcelo Bielsa, die hem veel dingen heeft doen inzien. Ook Igor Vetokele heeft een stap vooruit gezet nadat hij België verlaten had. Idem voor Thorgan Hazard. Hij heeft zes maanden afgezien in Duitsland, maar stilaan begint hij erdoor te komen. De spectaculairste metamorfose was die van Junior Malanda. Die was onherkenbaar na zijn overstap naar de Bundesliga."

S/VM: En Charly Musonda? Is hij de meest getalenteerde jongere met wie je gewerkt hebt?

"Neen, maar hij heeft natuurlijk uitzonderlijke kwaliteiten, hij kan dingen die een ander niet kan. De tijd is aangebroken voor hem om te spelen, daar moet hij echt stilaan aan toe komen. Hij moet in een eerste elftal wekelijks tegen profs spelen. Hij moet ook leren om het spel simpel te houden. Bij de Beloften wil hij nog te vaak tonen dat hij de beste is. Ik zei hem: leg jezelf niet te veel druk op wanneer je naar België komt."

(Lees het hele interview in Sport/Voetbalmagazine van 17 juni. Het hele nummer staat in het teken van de jongeren.)

Walem kreeg als nationaal belofte-coach heel wat Belgisch talent in zijn handen en daar kan hij nog steeds zeer boeiend over vertellen. Een passage uit het interview...S/VM: Zag je bij de Beloften het stempel van Anderlecht, van Club Brugge, van Standard...?Walem: "Dat is geen fabeltje of zo. De spelers van Anderlecht die naar de nationale ploeg kwamen, baseerden hun spel op techniek, die van Standard waren erg gemotiveerd en die van Brugge hadden een goede mentaliteit, gedisciplineerd, welopgevoed. Ook bij Genk zit er veel talent. Er zijn veel verschillen in aanpak, dat verklaart ook de globale kwaliteit van de opleiding in België. Wanneer een jeugdspeler van een goede club naar een concurrent vertrekt, dan botst het tussen de besturen, want zo'n speler vertrekt over het algemeen vanwege een kleinigheid. Maar voor hemzelf kan het nut hebben, omdat hij dan twee manieren van werken leert kennen, wat hem verrijkt."S/VM: En als hij een speler van een buitenlandse club bij de groep kreeg, merkte hij dan ook een verschil? "Ja, enorm. Neem nu Yannick Ferreira Carrasco: die heeft iets extra's. Zijn dribbel, zijn techniek, zijn loopvermogen: indrukwekkend. Ik heb Michy Batshuayi er niet vaak meer bij gehad sinds hij naar Marseille vertrok, maar ik heb gemerkt dat hij in zijn hoofd een knop heeft omgedraaid. Dat komt doordat hij bij een club als Marseille voetbalt, met een trainer als Marcelo Bielsa, die hem veel dingen heeft doen inzien. Ook Igor Vetokele heeft een stap vooruit gezet nadat hij België verlaten had. Idem voor Thorgan Hazard. Hij heeft zes maanden afgezien in Duitsland, maar stilaan begint hij erdoor te komen. De spectaculairste metamorfose was die van Junior Malanda. Die was onherkenbaar na zijn overstap naar de Bundesliga."S/VM: En Charly Musonda? Is hij de meest getalenteerde jongere met wie je gewerkt hebt?"Neen, maar hij heeft natuurlijk uitzonderlijke kwaliteiten, hij kan dingen die een ander niet kan. De tijd is aangebroken voor hem om te spelen, daar moet hij echt stilaan aan toe komen. Hij moet in een eerste elftal wekelijks tegen profs spelen. Hij moet ook leren om het spel simpel te houden. Bij de Beloften wil hij nog te vaak tonen dat hij de beste is. Ik zei hem: leg jezelf niet te veel druk op wanneer je naar België komt."(Lees het hele interview in Sport/Voetbalmagazine van 17 juni. Het hele nummer staat in het teken van de jongeren.)