‘Vreemd dat Club Brugge zich over Diagne zo slecht informeerde’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie stellingen, drie antwoorden.

KRC Genk leed zondag een nieuwe pijnlijke nederlaag, nu tegen AA Gent. Dinsdag wordt er over de positie van Felice Mazzu vergaderd. Is hij nog te redden?

‘Dat zal moeten blijken. De bemoedigende prestatie in Liverpool leek een opsteker, maar je moet die wedstrijd in zijn juist perspectief zien. Na afloop zei hun trainer, Jürgen Klopp, dat dat het belangrijk was dat met het oog op de topper tegen Manchester City niemand geblesseerd was geraakt. Felice Mazzu heeft Genk geen moment naar zijn hand kunnen zetten. Je zag geen vooruitgang in die bijna vier maanden dat hij aan het werk is. Dan lijkt er me nog weinig perspectief te zijn. Natuurlijk is het altijd moeilijk na een kampioenenjaar, zeker als er belangrijke spelers wegvallen. Hun vervangers zijn minder en ook de meeste andere basisspelers voetballen onder het niveau van vorig seizoen.

‘Het is de vraag of het met een andere trainer beter kan. En wie dat dan wel moet zijn. Genk heeft afgelopen zomer met Bernd Storck gepraat, maar kennelijk durfden ze dat niet aan. Als je ziet hoe anders Cercle Brugge nu onder hem voetbalt, ook al was het tot zaterdag wachten op de eerste zege. Maar een garantie dat hij aan de top kan meedraaien, heb je natuurlijk ook niet. Mazzu deed het tenslotte uitstekend in Charleroi. Alleen werkte hij daar bijna in een beschermd klimaat, iedereen klopte hem op de schouder. Nu staat hij in het oog van de storm. Daar heeft hij het duidelijk heel moeilijk mee.’

Club Brugge verloor voor het eerst op Antwerp. Een gevolg van de polemieken rond Diagne, eerder deze week?

‘Ik denk dat er voldoende maturiteit in de groep zit om daarmee om te gaan. Op zich is het natuurlijk niet dramatisch dat je in de veertiende competitiewedstrijd voor het eerst verliest. Ook al is die penaltyhistorie erg pijnlijk. Club Brugge verricht als verenging op vele domeinen uitstekend werk, maar het is vreemd dat ze zich over Diagne zo slecht hebben geïnformeerd.

‘Dat geldt trouwens eveneens voor Anderlecht dat hem uiteindelijk ook wou, als je nu nagaat tot welke commotie die overgang tussen de beide clubs leidde. Terwijl de verhalen uit Turkije toch verre van positief waren en ze bij Galatasaray in de lucht sprongen toen hij vertrok. Omdat Diagne zo’n ongeleid projectief is. Je zag dat trouwens al meteen in Brugge. Aan de manier waarop hij zich voor een invalbeurt moest opwarmen bijvoorbeeld, hij slofte langs het veld, met een misplaatste arrogantie, zo ongeïnteresseerd. Terwijl alle andere transfers van Club eigenlijk voltreffers zijn. Natuurlijk mag je Diagne niet afschrijven. Maar ik vrees dat iemand met zo’n mentaliteit moeilijk om te vormen is.’

Voor AA Gent werd het een uitstekende week. Bijna zo goed als zeker een Europese overwintering en tweede in de competitie.

‘AA Gent speelt na Club Brugge het beste voetbal van België. Al heb ik zelden zo’n twee totaal verschillende speelhelften gezien als in Wolfsburg. In de eerste helft, en dan vooral in de eerste twintig minuten, werd Genk gewoon weggespeeld. Na de rust kantelde het wedstrijdbeeld dan, een snelle gelijkmaker en Wolfsburg, dat een slechte reeks neerzette, dat begon te twijfelen. Dat is typisch voor ploegen die in een crisis zitten, kijk maar naar Genk dat zondag ook snel op achterstand kwam.

‘Dat neemt niet weg dat er in Gent weer iets is neergezet, met goeie transfers en een trainer, Jess Thorup , die de ploeg onder controle heeft. Er staat een zeer evenwichtige ploeg op het veld, met een aantal variatiemogelijkheden. En er wordt ook naast het veld werk gemaakt van een verdere professionele uitbouw van de club. Gent bewandelt nu de weg die ze eigenlijk na de titel, in 2015, wilden inslaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content