"De druk", antwoordt Stijn Vreven, gevraagd naar wat hem in zijn eerste seizoen als coach in eerste klasse het meest opgevallen is. "Je hebt een grote verantwoordelijkheid over leven of dood van een club, heb ik aan den lijve gevoeld. Als je zakt, à la Antwerp, kom dan maar eens terug. Dat is voor veel clubs bijna onmogelijk geworden. Die verantwoordelijkheid heb ik heel fel gevoeld, ook omdat het voor mij en voor veel trainers in de rechterkolom té spannend was, dit jaar. Voor de voetballiefhebbers is dat leuk, maar voor een coach was het erover."

"Normaal heb je er tijdens een seizoen ongeveer zicht op hoe het gaat lopen, maar deze competitie was knotsgek, met de helft van de clubs die meededen voor play-off 1 en de andere helft die tegen de degradatie knokte", gaat Vreven verder.

"Ik kwam ook niet bij de gemakkelijkste club terecht: op voorhand een vogel voor de kat, met veel nieuwe spelers, een nieuwe voorzitter, een nieuwe wind. Wat dat betreft ben ik serieus ontgroend dit jaar. Ik wist wel waar ik aan begon, ook omdat veel mensen mij Waasland-Beveren afraadden. Als iedereen zegt dat het niet zal lukken, is de uitdaging des te groter om er iets van te maken."

"Maar ik moet wel heel eerlijk zeggen: had ik in juli geweten wat ik nu weet, weet ik niet of ik er wel was aan begonnen. Ik wist dat we heel creatief moesten zijn met het weinige geld en dat we niet op alle posities dubbel bezet konden zijn. We hebben één links- en rechtsachter in de selectie. Die twee zijn altijd fit geweest. Gelukkig."

"Nu pas weet ik wat druk echt is. Er is maar één pion naar wie men kijkt als het slecht gaat, en dat is de trainer. Het is wel vooral de druk die ik op mezelf leg. Dat is ook mijn grootste troef als trainer: dat ik heel eergevoelig ben. Falen is gewoon geen optie. Maar op een gegeven moment dacht ik: ik kan niet nog harder werken dan de zestien uur per dag die ik hier doorbreng. Dan heb je een tikkeltje geluk nodig. Dat kwam, met de zeges tegen Anderlecht en Charleroi."

(Geert Foutré)

Lees het volledige interview met Stijn Vreven in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 16 maart.

"De druk", antwoordt Stijn Vreven, gevraagd naar wat hem in zijn eerste seizoen als coach in eerste klasse het meest opgevallen is. "Je hebt een grote verantwoordelijkheid over leven of dood van een club, heb ik aan den lijve gevoeld. Als je zakt, à la Antwerp, kom dan maar eens terug. Dat is voor veel clubs bijna onmogelijk geworden. Die verantwoordelijkheid heb ik heel fel gevoeld, ook omdat het voor mij en voor veel trainers in de rechterkolom té spannend was, dit jaar. Voor de voetballiefhebbers is dat leuk, maar voor een coach was het erover.""Normaal heb je er tijdens een seizoen ongeveer zicht op hoe het gaat lopen, maar deze competitie was knotsgek, met de helft van de clubs die meededen voor play-off 1 en de andere helft die tegen de degradatie knokte", gaat Vreven verder. "Ik kwam ook niet bij de gemakkelijkste club terecht: op voorhand een vogel voor de kat, met veel nieuwe spelers, een nieuwe voorzitter, een nieuwe wind. Wat dat betreft ben ik serieus ontgroend dit jaar. Ik wist wel waar ik aan begon, ook omdat veel mensen mij Waasland-Beveren afraadden. Als iedereen zegt dat het niet zal lukken, is de uitdaging des te groter om er iets van te maken.""Maar ik moet wel heel eerlijk zeggen: had ik in juli geweten wat ik nu weet, weet ik niet of ik er wel was aan begonnen. Ik wist dat we heel creatief moesten zijn met het weinige geld en dat we niet op alle posities dubbel bezet konden zijn. We hebben één links- en rechtsachter in de selectie. Die twee zijn altijd fit geweest. Gelukkig." "Nu pas weet ik wat druk echt is. Er is maar één pion naar wie men kijkt als het slecht gaat, en dat is de trainer. Het is wel vooral de druk die ik op mezelf leg. Dat is ook mijn grootste troef als trainer: dat ik heel eergevoelig ben. Falen is gewoon geen optie. Maar op een gegeven moment dacht ik: ik kan niet nog harder werken dan de zestien uur per dag die ik hier doorbreng. Dan heb je een tikkeltje geluk nodig. Dat kwam, met de zeges tegen Anderlecht en Charleroi."(Geert Foutré)Lees het volledige interview met Stijn Vreven in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 16 maart.