Scheidsrechter Serge Gumienny zette de partij stop nadat er vanuit beide supportersvakken met voorwerpen gegooid werd. Standard leidde op dat moment met 1-3, het is nog niet duidelijk wat de Belgische Voetbalbond zal beslissen over de partij.

De Carolo's hadden donderdag Anderlecht na strafschoppen uit de kwartfinales van de Croky Cup gehouden en begonnen met veel vertrouwen aan de partij tegen de buren uit Luik. Dat resulteerde na twaalf minuten in de openingstreffer: Fall zette zich goed door op rechts, Djamel Bakar trapte diens voorzet aan de tweede paal tegen de touwen (1-0).

De Rouches reageerden en elf minuten later hingen de bordjes al in evenwicht: Edmilson met de actie en de voorzet, Orlando Sá kopte de 1-1 in doel. Standard had bloed geroken en twee minuten later devieerde Belfodil het leer tegen de lat.

Meteen na rust was het wel raak voor Belfodil, zes minuten na de pauze krulde hij een vrije trap heerlijk in de bovenhoek. Nog eens zes minuten later verlengde Belfodil een inworp tot bij Sá en die trapte zijn tweede van de avond voorbij Penneteau: 1-3 na 57 minuten.

Bommetje

Meteen na de 1-3 (en eigenlijk ook al na de 1-2) achtten enkele supporters van Standard hun moment gekomen. Ze bestookten Penneteau met tal van aanstekers en er ontplofte ook een bommetje in de buurt van de Charleroi-goalie. Ref Gumienny stuurde alle spelers naar binnen en legde het duel stil. Standard-coach Jankovic en spelers Trebel en Goreux probeerde de Luikse heethoofden in te tomen.

Na een kort oponthoud werd de partij hervat maar even later ging het opnieuw mis, ditmaal aan de overkant. Standard-doelman Hubert kreeg eerst een drinkbekertje tegen zijn nek en daarna ontplofte er een bommetje in zijn buurt.

Bekijk foto's van de incidenten in het Stade du Pays

Gumienny was het beu en floot de wedstrijd af. Het is nu aan het Sportcomité van de KBVB om over de uitkomst van de steeds vurige derby te oordelen.

Incidentrijke geschiedenis

De voorbije jaren laaiden de gemoederen tijdens de Waalse derby wel vaker hoog op. Op de vierde speeldag van dit seizoen staken Charleroi-supporters op Sclessin Bengaals vuur af in het bezoekersvak. Een vuurpijl werd toen zelfs in de supporterstribunes van de Luikenaars gegooid. Het leverde de Carolo's een boete van 500 euro op.

Vorig seizoen werd de wedstrijd Charleroi-Standard (2-3) op 25 oktober 2015 bij een 2-1 stand tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Luc Wouters nadat de zoveelste vuurpijl op het speelveld was gegooid. De partij was ook al later van start gegaan omdat er door het afsteken van Bengaals vuur heel wat rook hing in het Stade du Pays. Na de match bekogelden Charleroi-supporters de toenmalige kapitein van Standard, Jelle Van Damme, met aanstekers en flesjes. Door de ongeregeldheden moest Standard na een juridische slijtageslag een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

Op 25 april 2015 ontrolden Charleroi-supporters voor de thuismatch tegen de Waalse rivaal een spandoek met de tekst "'Ultras islamistes, les seuls à décapiter, c'est vous' (Ultras islamisten, die enigen die moeten worden onthoofd, zijn jullie)", referend naar het spandoek van de Standard-supporters tegen voormalig Anderlecht-middenvelder Steven Defour eerder dat seizoen, waarbij de speler onthoofd werd afgebeeld.

Op 7 december 2012 verstoorde de Zebra-aanhang de Waalse derby door vuurpijlen en zitjes op het veld te gooien, iets wat de club een voorwaardelijke sanctie van één duel achter gesloten deuren opleverde. Ook op 12 maart 2011 werd Mambourg door Bengaals vuur gehuld in een rookwolk, toen afgestoken door Luikse supporters.

Effectief

Standard riskeert opnieuw een match achter gesloten deuren te moeten spelen. Dat is immers de voorwaardelijke sanctie die volgt uit het gestaakte competitieduel van 25 oktober 2015 (zie kader). Het parket van de KBVB zal allicht vragen om die voorwaardelijke straf na de incidenten van zondag effectief te maken. (Belga/BO/KVDA)

Scheidsrechter Serge Gumienny zette de partij stop nadat er vanuit beide supportersvakken met voorwerpen gegooid werd. Standard leidde op dat moment met 1-3, het is nog niet duidelijk wat de Belgische Voetbalbond zal beslissen over de partij. De Carolo's hadden donderdag Anderlecht na strafschoppen uit de kwartfinales van de Croky Cup gehouden en begonnen met veel vertrouwen aan de partij tegen de buren uit Luik. Dat resulteerde na twaalf minuten in de openingstreffer: Fall zette zich goed door op rechts, Djamel Bakar trapte diens voorzet aan de tweede paal tegen de touwen (1-0). De Rouches reageerden en elf minuten later hingen de bordjes al in evenwicht: Edmilson met de actie en de voorzet, Orlando Sá kopte de 1-1 in doel. Standard had bloed geroken en twee minuten later devieerde Belfodil het leer tegen de lat. Meteen na rust was het wel raak voor Belfodil, zes minuten na de pauze krulde hij een vrije trap heerlijk in de bovenhoek. Nog eens zes minuten later verlengde Belfodil een inworp tot bij Sá en die trapte zijn tweede van de avond voorbij Penneteau: 1-3 na 57 minuten. Meteen na de 1-3 (en eigenlijk ook al na de 1-2) achtten enkele supporters van Standard hun moment gekomen. Ze bestookten Penneteau met tal van aanstekers en er ontplofte ook een bommetje in de buurt van de Charleroi-goalie. Ref Gumienny stuurde alle spelers naar binnen en legde het duel stil. Standard-coach Jankovic en spelers Trebel en Goreux probeerde de Luikse heethoofden in te tomen. Na een kort oponthoud werd de partij hervat maar even later ging het opnieuw mis, ditmaal aan de overkant. Standard-doelman Hubert kreeg eerst een drinkbekertje tegen zijn nek en daarna ontplofte er een bommetje in zijn buurt. Bekijk foto's van de incidenten in het Stade du PaysGumienny was het beu en floot de wedstrijd af. Het is nu aan het Sportcomité van de KBVB om over de uitkomst van de steeds vurige derby te oordelen.Standard riskeert opnieuw een match achter gesloten deuren te moeten spelen. Dat is immers de voorwaardelijke sanctie die volgt uit het gestaakte competitieduel van 25 oktober 2015 (zie kader). Het parket van de KBVB zal allicht vragen om die voorwaardelijke straf na de incidenten van zondag effectief te maken. (Belga/BO/KVDA)