‘Waar het voetbal nu géén behoefte aan heeft, zijn bedenkers van complottheorieën’

Het tv-optreden van Roland Duchâtelet in De Afspraak op Canvas, was ronduit verbijsterend, zegt François Colin.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling is niet ingegaan op de argumenten van advocaat Hans Rieder, die de belangen van ex-scheidsrechter Bart Vertenten behartigt, over de nietigheid van het onderzoek in de operatie ‘Schone Handen’. Mooi zo, laat de onderste steen boven komen. Anders herhaalt de geschiedenis zich straks opnieuw.

Club- en bondsleiders (zoals Mehdi Bayat, de broer van Mogi) die de affaire minimaliseren, slaan de bal compleet mis. Dit gaat om niet meer of minder dan de geloofwaardigheid van het voetbal. Vooral zij hebben er baat bij dat het gerecht en de pers hun werk doen.

Waar we hoegenaamd geen behoefte aan hebben, zijn bedenkers van complottheorieën. Mensen die, zoals Roland Duchâtelet vorige week in De Afspraak, zonder ook maar een spatje bewijs beweren dat in het seizoen 2013/14 de titelstrijd was gemanipuleerd. Dat Anderlecht, dat de reguliere competitie afsloot met tien punten achterstand op Standard, toch nog kampioen werd was volgens de ex-voorzitter van de Rouches het werk van duistere krachten.

Het is geen geheim dat de multimiljonair uit Merksem geen grote voetbalkenner is, maar zelfs hij zou moeten weten dat bij de start van play-off 1 de punten worden gehalveerd. Er bestaat een klein maar toch niet onbelangrijk verschil tussen een achterstand van tien of vijf punten. Bovendien is bekend dat de play-offs totaal onvoorspelbaar zijn. In de voetbaljaargang 2010/11, net voor de transfer van Duchâtelet van STVV naar Standard, telden de Rouches na dertig speeldagen een achterstand van zestien punten op Anderlecht. Gedeeld door twee nog altijd acht punten. Desondanks eindigden de Luikenaars op een gedeelde eerste plaats met … KRC Genk, dat kampioen werd omdat het eigenlijk met een half punt meer eindigde. Ja, in het Belgisch voetbal is alles mogelijk.

Waar het voetbal nu géén behoefte aan heeft, zijn bedenkers van complottheorieën.

Na de onthullingen van de voorbije weken sluiten we niets meer uit en als Duchâtelet bewijzen heeft, willen we die graag horen en moeten de schurken gestraft worden. Helaas, harde feiten had de man niet. Hij had het wel met zijn kennersblik kunnen vaststellen. ‘Een specialist kan zien of er normaal verdedigd wordt of niet’, zei hij. ‘De moeilijkheid ligt erin dat je juridisch niet kunt zeggen dat iemand iets opzettelijk heeft gedaan.’

En moet je dus zwijgen. Je zou wat horen als journalisten op deze manier Duchâtelet in opspraak zouden brengen. En nog terecht ook.

Overigens heeft geen enkele journalist of analist toen iets verdachts opgemerkt. Dit was niet Kortrijk-Moeskroen van twee seizoenen terug of Eupen-Moeskroen van vorige lente. Misschien was de ommekeer in het Astridpark wel het gevolg van de trainerswissel Van den BromHasi. Duchâtelet gelooft nochtans heilig in trainerswissels. Als eigenaar van clubs in vier verschillende landen – hij was een voorloper van de verwerpelijke politiek van Manchester City – liet hij overal een kerkhof aan coaches achter.

Deze man die dingen ziet die niemand anders opmerkt, slaagde erin om van een mooie club als Charlton Athletic een puinhoop te maken. In minder dan vijf jaar wisselde hij elf keer van trainer. De fans van The Addicks zijn zo ontstemd over zijn beleid dat CARD ( Coalition Against Roland Duchâtelet) werd opgericht om actie te voeren en een groep boze supporters zakte naar Sint-Truiden af met spandoeken als ‘ Made in Charlton, destroyed by Belgians‘.

Het tv-optreden van Roland Duchâtelet was ronduit verbijsterend en niet alleen vanwege zijn beschuldigingen zonder iets hard te maken. Plots was ook alles goed wat hij vroeger verketterde. Hij verdedigde niet alleen de fiscale voordelen aan de clubs, terwijl hij als president van STVV aankondigde deze niet te willen aanvaarden omdat de overheid geen clubs moet sponsoren, maar hield ook Pierre François de hand boven het hoofd. Een man die hij bij Standard nota bene persoonlijk zijn C4 gaf.

Niemand mag gespaard worden in de schandalen, maar mogen we bespaard blijven van figuren die denken dat ze het balspel persoonlijk hebben uitgevonden en wild in het rond schieten?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content