Waarom 2018 het jaar van KRC Genk was

© belgaimage

Terwijl KRC Genk de competitie domineert, verdiende het al 9 miljoen euro aan de Europa League.

Ongewoon ambitieus voor zijn doen klonk Philippe Clement donderdag na de gewonnen partij tegen Sarpsborg waardoor KRC Genk groepswinnaar werd in de Europa League. Terwijl tot dan elke verbale verwoording van ambitie binnen de Limburgse club vermeden werd, zette de Genkse trainer crystal clear de doelen uit die hij nog voor Nieuwjaar wilde realiseren: ‘Europees overwinteren doen we al, graag willen we ook naar de volgende ronde van de beker, waarin we de bedoeling hebben om weer de finale te halen, en tenslotte willen we ook als competitieleider de winterstop in.’ Nou!

Als Union vanavond niet vervelend doet, mogen ze in Genk op oudejaarsavond wel een heel grote fles champagne ontkurken bij het afsluiten van het jaar 2018. Qua behaalde punten, gemaakte doelpunten en vertoonde spel is het zonder meer het jaar van Genk geweest.

Was de Limburgse club een jaar geleden met een trainerswissel, een misnoegd publiek en een ontslag van de CEO nog een huis vol twijfel en onzekerheid, dan is Genk vandaag qua financieel en sportief beleid een baken van stabiliteit. Dat straalt af op het veld. Tikitakavoetbal in de Mijnstreek, als het ware. Als het goed zit in de bestuurskamer, kan de trainer rustig zijn werk doen en kunnen de spelers onbezorgd voetballen. Ondanks het motto dat de club naar buiten toe uitstraalt (‘alles kan, niets moet’) leeft er in de bestuurskamer en in de kleedkamer veel ambitie. Het enige waar de ploeg moet voor opletten, is om niet in zelfgenoegzaamheid te vervallen. De trainer merkte het in de Europese campagne op, verwijzend naar wat er in Malmö gebeurde: ‘Dat is de les: als het goed loopt, moeten we niet freewheelend naast onze schoenen beginnen lopen, maar zakelijk blijven voetballen.’

Het is, sinds de eerste echte Europese campagne van de club twintig jaar geleden (waarin Racing eerst Apolonia Fier opzijzette en later MSV Duisburg wipte alvorens tegen Real Mallorca te sneuvelen), al het dertiende Europees avontuur van KRC Genk, de twee Intertotocampagnes niet meegerekend. Nadat het twee keer de groepsfase van de Champions League speelde, overwintert het al voor de vierde keer Europees. De eerste keer gebeurde dat nog niet zo lang geleden, in 2012/13. Twee jaar geleden geraakte Genk sinds de fusie Europees het verst (daarvoor haalde Waterschei al eens de halve finales). De kwartfinale tegen Celta de Vigo leverde de club toen zo’n 8,5 miljoen euro op.

Door de verhoogde bonussen die sinds dit jaar in de Europese competities uitbetaald worden, zit Genk nu al aan 9 miljoen euro. Haalt het de 1/16 finale, dan komt daar 1,1 miljoen euro bij. Een kwartfinale levert dan 1,5 miljoen euro extra op, een halve finale nog eens 2,4 miljoen, en een eventuele finale 4 miljoen euro.

Het enige minpunt blijft de karige opkomst voor de Europese duels, met gemiddeld 12.700 toeschouwers, en de match tegen Besiktas als grootste publiekstrekker (14.299 kijkers). Dit KRC Genk verdient meer tevreden klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content