Waarom AA Gent zo hard aandrong bij Sven Kums

© Maurizio Borsari/AFLO

Nostalgie en de Champions League drijven de 29-jarige Brusselse middenvelder naar Anderlecht, ondanks de verwoede pogingen van Hein Vanhaezebrouck en Ivan De Witte.

Een cruciale pion op zijn tactisch schaakbord was Sven Kums voor Hein Vanhazebrouck. Het was dan ook geen toeval dat de West-Vlaamse trainer in juli 2014 hemel en aarde bewoog voor de komst van de kleine strateeg. De Brusselaar, opgeleid bij Anderlecht en tijdens zijn eerste buitenlandse avontuur bij Heerenveen uit de basisploeg gespeeld door Hakim Ziyech, werd voor 1,5 miljoen euro losgeweekt bij SV Zulte Waregem. Daar zette de pocketvoetballer samen met Thorgan Hazard de lijnen uit.

Kums, in de Ghelamco Arena meteen gebombardeerd tot aanvoerder, werd de motor van de verrassende kampioen. Aan de zijde van de fysiek sterkere Renato Neto toonde de valse nummer zes zich net als de wereldtoppers Andrea Pirlo, Xavi en Andrés Iniesta als een speler die heel verticaal denkt. Een oud-nummer 10 voor de verdediging, die na de balrecuperatie ook nog eens in een mum van tijd het spel verlegt. Niet uit stilstand, maar door constant in beweging te zijn. Plus dat Kums een bijzonder balvaste voetballer is, die met assists strooit en zelf ook nog scoort. Het leverde hem de Gouden Schoen op in 2015, en in de Champions League zelfs eens een plaats in het Elftal van de Week op.

Dat Kums eind augustus onverwacht door makelaar Mogi Bayat voor negen miljoen euro aan Watford (dat hem een jaar ter beschikking stelde van het Italiaanse Udinese) werd verkocht, was een ferme streep door de rekening van Vanhaezebrouck. Want op Anderlecht hadden de Buffalo’s met hun ‘maestro’ net een demonstratiewedstrijd afgewerkt, met wervelend offensief voetbal en een veelvoud aan doelkansen, vaak vakkundig de nek omgewrongen door Jérémy Perbet.

Kums’ unieke typologie zorgde ervoor dat Vanhaezebrouck sinds zijn vertrek van alles heeft geprobeerd. Alleen bleek niemand in staat om het hiaat van Kums op te vangen, tot afgrijzen van de coach, die op het einde van play-off 1 zelfs overging tot een oplossing met de fysiek veel frêlere routinier Danijel Milicevic. De jonge Anderson Esiti is een krachtpatser, maar nog te traag in de omschakeling en niet accuraat genoeg bij het versturen van lange ballen. Rob Schoofs liep te veel met bal aan de voet, ‘bijter’ Brecht Dejaegere toonde zich iets te onzorgvuldig bij het versturen van de laatste pass, Birger Verstraete is nog te impulsief. En Hannes Van Der Bruggen, die graag meer in één tijd voetbalt, zocht tijdens de winterstop meer speelminuten bij KV Kortrijk.

Financieel wilde AA Gent diep in de buidel tasten voor zijn ‘missing link’. Alleen was er een ferme struikelblok, die uiteindelijk de doorslag gaf voor Kums zelf: de Champions League, naast een terugkeer door de grote poort bij ‘zijn’ Anderlecht. Het kampioenenbal als de ideale speeltuin voor de opvolger van Youri Tielemans (en misschien ook nog Leander Dendoncker). Maar iemand die ook het WK in Rusland nog in zijn achterhoofd houdt door de weerspannige vormcurve bij concurrent Steven Defour, ondertussen volledig uit beeld bij Burnley.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content