‘Waarom Alexander Scholz een goede investering is voor Standard’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met de transfer van Alexander Scholz doet Standard een gouden zaak. We vertellen u waarom.

Niet Anderlecht, maar Standard wordt de nieuwe club van Alexander Scholz. Dat beide topclubs, en vorig seizoen ook RC Genk, de Deen er absoluut bij wilden, mag geen verrassing heten. Scholz is jong (22 jaar), secuur, kan opbouwend aardig uit de voeten en bezit scorend vermogen – getuige ook zijn belangrijke kopbalgoal in de bekerfinale vorig seizoen.

Een officiële transferprijs werd niet meegedeeld, maar zou schommelen tussen de twee en de drie miljoen euro. Geen slecht bedrag voor een speler die twee seizoenen geleden bij het IJslandse Stjarnan weggeplukt werd voor 200.000 euro. En toch is het een koopje.

Lokeren hoopte een hoger bedrag te krijgen voor zijn Deense goudhaantje, goed wetende dat hij in de toekomst veel meer waard zal zijn, maar omdat Scholz zijn in 2016 aflopende contract niet wilde verlengen moest de club de greep lossen. Wilde het nog een aardige som vangen, moest er ten laatste komende zomer verkocht worden. Als het Lokerse bestuur slim is geweest, bedongen ze wel een percentage van de doorverkoop. Met wat meer Europese wedstrijden in de benen is Scholz binnen drie jaar minstens het dubbele van de huidige transferprijs waard. En dan is hij nog altijd maar 25 jaar.

Waarom Alexander Scholz een goede investering is voor Standard

Sabbatperiode

Vanwaar ons – en ook dat van Standard, dat hem toch een contract voor 4,5 seizoenen voorschotelde – blind vertrouwen in de slaagkansen van Scholz? Omdat hij bij Lokeren op relatief korte tijd toonde over een enorm potentieel te beschikken. Dat nog niet volledig is aangeboord, trouwens. Niet vergeten dat Scholz pas drie jaar geleden opnieuw de draad oppikte nadat hij op achttienjarige leeftijd besloot een tijdje uit het voetbal te stappen en de wereld rond te reizen. In feite heeft hij nog maar twee volledige seizoenen als prof in de benen. Opmerkelijk.

Die sabbatperiode leerde hem wijze lessen, onder meer dat een leven als profvoetballer ook heel wat voordelen biedt. Het eerste jaar als prof, bij Lokeren dus, diende hij nog een balans te zoeken tussen zijn ‘alternatieve’ levenshouding en het georganiseerde bestaan als topsporter, zo gaf hij toe in een interview met ons. Maar de focus sloop stilaan in zijn mentaliteit. De nieuwsgierigheid is er nog steeds, maar situeert zich nu in het voetbalsfeertje: hoe ver reiken zijn limieten? Dát wil Scholz nu te weten komen.

In hetzelfde interview, daterend van enkele maanden geleden, polsten we al eens naar een eventuele overstap naar een topclub. En vroegen we hem of hij dacht daar zichzelf te kunnen blijven: tikje rebels en introvert. ‘Die vraag heb ik mezelf ook al gesteld, alleen daarom al wil ik die uitdaging hogerop aangaan: om te zien hoe ik daarmee zou omgaan’, aldus Scholz toen. ‘Ik hoop dat ik altijd mezelf kan blijven en vriendelijk kan zijn tegen zoveel mogelijk mensen. Ik weet nog goed hoe ik als jong gastje zelf enorm uitkeek om die voetballers in het echt te ontmoeten na de match. Dat mag je niet kwijt spelen.’

De supporters van Standard mogen dus verwachten dat de verdediger straks rustig met hen een praatje staat te maken op de parking voor het stadion. Net zoals hij dat op Daknam deed na de thuiswedstrijden. Ook in die zin is Scholz een goede transfer: iemand die de juiste persoonlijkheid bezit – een mix van nonchalance en authenticiteit – om snel tot publiekslieveling uit te groeien. Intelligente kerel ook, die graag filosofische en psychologisch geïnspireerde romans leest. ‘Je krijgt maar de ruimte die ze je geven. Dat is een proces’, vertelde hij ons over zijn integratie in de Lokerse kleedkamer.

Dat Scholz uiteindelijk voor Standard koos en niet voor Anderlecht, typeert zijn eigenzinnigheid

Geen bankzitter

Ook sportief lijkt er weinig een vlotte inpassing in de weg te staan. In twee seizoenen Lokeren hebben we Scholz zelden kunnen betrappen op een foutje. Bijna elke wedstrijd verdiende een 7 als quotering. Van Peter Maes kreeg hij aan de zijde van Mijat Maric de vrijheid om mee in te schuiven. Met zijn voetballende kwaliteiten kan Scholz elke tegenstander pijn doen wanneer hij bal aan de voet oprukt. En ondanks zijn nogal houterige loopstijl bezit hij wel degelijk snelheid. Meermaals hebben we hem een doorgebroken speler zien terughalen.

Dat Scholz uiteindelijk voor Standard koos en niet voor Anderlecht, typeert zijn eigenzinnigheid. Bij de Rouches rekent hij op meer speelkansen dan bij paars-wit. Want Scholz, die komt om te spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content