Het voedingsadvies voor Bjorn is:

Céline van KPNI Foodie is een crack in het direct toepasbaar maken van de principes van de klinische psycho-neuro-immunologie (KPNI) in eenvoudige, snelle, creatieve gerechten. Zo leerde zij de vriendin van Bjorn onder meer creatief te zijn met avocadorecepten op het dagelijks menu.

KPNI-voedingsinterventies voor voetballers zijn gericht op het laten domineren van de hersenen en de spieren. Want wat is er nodig om prestaties te leveren? Je hersenen om de juiste beslissingen te nemen en je spieren om ze uit te voeren. Daar moet dus maximaal energie voor beschikbaar worden gemaakt.

Nuchter leren trainen en spelen is één van die interventies. Het helpt je om hongerig, scherp, gefocust uit de kleedkamer te komen en dat tot het einde te blijven.

'Nuchter leren trainen en spelen helpt je om hongerig, scherp, gefocust uit de kleedkamer te komen en dat tot het einde te blijven.'

Thomas D'havé

Zo is het altijd geweest. Evolutionair zijn we fysiologisch gewapend tegen honger door energie te transporteren naar de hersenen, die op hun beurt toestemming geven aan de spieren om eten te zoeken.

Onze hersenen en onze spieren zijn dus net wat we nodig hebben om een wedstrijd te beslissen.

Ons allerbelangrijkste advies op de dag van de wedstrijd is ervoor te zorgen dat de voeding de prestatie niet stoort. Elke maaltijd leidt immers in meer of mindere mate tot een ontsteking (post-prandial inflammatory response). Avocado is één van de middelen die deze ontsteking neutraliseert.

'Wat we zeker niet doen, is op de wedstrijddag koolhydraten laden.'

Thomas D'havé

Wat we zeker niet doen, is op de wedstrijddag koolhydraten laden. Wij opteren voor het 'adapted' ketogeen dieet. Met onder meer vette vis, avocado, billen van gevogelte en kokos als belangrijkste vetbronnen, maar ook met superveel groenten. En met als koolhydratenbronnen knollen als pastinaak, rammenas, aardpeer en koolrabi. Die houden in tegenstelling tot de geraffineerde koolhydraten zoals pasta de bloedsuikerspiegel, de insuline- en glucoselevels in het bloed laag. Dat laatste is een absolute voorwaarde om energie te kunnen mobiliseren naar de hersenen.

'Na wedstrijden en trainingen adviseren we uiteraard ook om koolhydraten te vermijden die de ontsteking nog verhogen en dus de hersteltijd verlengen.'

Thomas D'havé

Na wedstrijden en trainingen adviseren we uiteraard ook om koolhydraten te vermijden die de ontsteking nog verhogen en dus de hersteltijd verlengen. We bevelen dan anti-inflammatoire voeding aan, zoals bijvoorbeeld kip en curry, avocado en bosvruchten, om het herstel van de inspanningen te optimaliseren.

Dat is geen overbodige luxe als je weet dat zo'n dertig procent van de voetballers een prediabetessyndroom vertoont. Dat bij sommigen de bètacelactiviteit in de pancreas 199 procent van de normale activiteit bedraagt, omdat er zóveel insuline geproduceerd moet worden om de bloedglucosespiegel op peil te houden.

Ik zou zeggen: laat ons er allemaal samen iets aan doen.

Céline van KPNI Foodie is een crack in het direct toepasbaar maken van de principes van de klinische psycho-neuro-immunologie (KPNI) in eenvoudige, snelle, creatieve gerechten. Zo leerde zij de vriendin van Bjorn onder meer creatief te zijn met avocadorecepten op het dagelijks menu.KPNI-voedingsinterventies voor voetballers zijn gericht op het laten domineren van de hersenen en de spieren. Want wat is er nodig om prestaties te leveren? Je hersenen om de juiste beslissingen te nemen en je spieren om ze uit te voeren. Daar moet dus maximaal energie voor beschikbaar worden gemaakt.Nuchter leren trainen en spelen is één van die interventies. Het helpt je om hongerig, scherp, gefocust uit de kleedkamer te komen en dat tot het einde te blijven.Zo is het altijd geweest. Evolutionair zijn we fysiologisch gewapend tegen honger door energie te transporteren naar de hersenen, die op hun beurt toestemming geven aan de spieren om eten te zoeken.Onze hersenen en onze spieren zijn dus net wat we nodig hebben om een wedstrijd te beslissen.Ons allerbelangrijkste advies op de dag van de wedstrijd is ervoor te zorgen dat de voeding de prestatie niet stoort. Elke maaltijd leidt immers in meer of mindere mate tot een ontsteking (post-prandial inflammatory response). Avocado is één van de middelen die deze ontsteking neutraliseert.Wat we zeker niet doen, is op de wedstrijddag koolhydraten laden. Wij opteren voor het 'adapted' ketogeen dieet. Met onder meer vette vis, avocado, billen van gevogelte en kokos als belangrijkste vetbronnen, maar ook met superveel groenten. En met als koolhydratenbronnen knollen als pastinaak, rammenas, aardpeer en koolrabi. Die houden in tegenstelling tot de geraffineerde koolhydraten zoals pasta de bloedsuikerspiegel, de insuline- en glucoselevels in het bloed laag. Dat laatste is een absolute voorwaarde om energie te kunnen mobiliseren naar de hersenen.Na wedstrijden en trainingen adviseren we uiteraard ook om koolhydraten te vermijden die de ontsteking nog verhogen en dus de hersteltijd verlengen. We bevelen dan anti-inflammatoire voeding aan, zoals bijvoorbeeld kip en curry, avocado en bosvruchten, om het herstel van de inspanningen te optimaliseren.Dat is geen overbodige luxe als je weet dat zo'n dertig procent van de voetballers een prediabetessyndroom vertoont. Dat bij sommigen de bètacelactiviteit in de pancreas 199 procent van de normale activiteit bedraagt, omdat er zóveel insuline geproduceerd moet worden om de bloedglucosespiegel op peil te houden.Ik zou zeggen: laat ons er allemaal samen iets aan doen.