‘Waarom blijft Roger Lambrecht dit nog doen?’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over het stuurloze Lokeren, het sportieve dipje van Club Brugge en de gemiste kans van RSC Anderlecht.

Een 0-0 tegen KV Oostende bleek voor Peter Maes onvoldoende om in het zadel te blijven als coach van Sporting Lokeren. Nam voorzitter Roger Lambrecht de juiste beslissing door hem te ontslagen?

Jacques Sys: ‘Er dringt zich vooral een vernieuwing in het beleid op. Maar Roger Lambrecht blijft halsstarrig zitten. Je vraagt je af waarom een voorzitter van 87 jaar dit blijft doen. Welk plezier beleeft hij hier nog aan? Maar goed, wellicht is het ook niet eenvoudig om een geschikte opvolger te vinden en het valt ook wel te begrijpen dat een zakenman als Lambrecht zijn centen – of een deel ervan – wil recupereren.

Wie beter dan Peter Maes weet wat er misloopt en moet veranderen op Daknam?

Jacques Sys

‘De coach doorsturen leek in deze de enige optie, want het is duidelijk dat die ploeg met een totaal gebrek aan vertrouwen voetbalt. Peter Maes heeft de reputatie van er kort op te zitten en zijn spelers hard aan te pakken. Hij had zijn omgangsvormen aangepast, een beetje tegen zijn aard in, maar dat werkte blijkbaar toch niet. Een nieuwe trainer kan dan voor wat ademruimte zorgen.

‘Toch vind ik het vreemd dat je Peter Maes, die een dik jaar geleden nog als de messias ingehaald werd voor een tweede ambtstermijn en die het huis door en door kent, nu plaats moet maken. Wie beter dan hem weet wat er misloopt en moet veranderen op Daknam?’

Club Brugge behaalde tegen Monaco dan wel zijn eerste punt in de Champions League, in de vaderlandse competitie blijft het na de 2-2 op Sint-Truiden steken op een 2 op 9. Hans Vanaken spreekt van een dosis pech. Of is er meer aan de hand?

Jacques Sys: ‘Ik denk niet dat je de situatie bij Club moet dramatiseren. Van een crisis lijkt me hoe dan ook geen sprake. Enkel een mindere periode, zoals bijna alle clubs wel eens meemaken tijdens een seizoen. Ook de heisa rond Ivan Leko speelt daar volgens mij geen factor in, hij kreeg van de supporters veel steun.

‘Het klopt dat er een dosis pech mee gemoeid is – zie maar de late misser tegen Monaco, waar ze even goed hadden kunnen winnen – maar je merkt ook een bepaalde vermoeidheid in de groep. Door de belasting van de CL? Dat kan. De combinaties verlopen stroever, het gaat allemaal iets trager.

Al anderhalf jaar zoekt Club Brugge naar een goede doelman

Jacques Sys

‘En dan is er opnieuw de keeperskwestie. Letica heeft tot nog toe geen punten kunnen pakken voor zijn ploeg en ging op STVV weer in de fout. Al anderhalf jaar zoekt Club Brugge naar een goede doelman, iemand die rust uitstraalt en zijn verdediging vertrouwen schenkt. Hoeveel namen zijn er de revue al gepasseerd in dat voorbije anderhalf seizoen? En nu lijkt Horvath weer opgevist te worden of moet er weer een nieuwe keeper gezocht worden. Dat is niet goed voor de stabiliteit achterin bij Club.

‘Op korte termijn zal moeten blijken of deze mindere periode toch overhelt naar een kleine crisis. Komend weekend wacht een clash met KRC Genk, dat zal veel duidelijk maken.’

Anderlecht liet de kans liggen om bovenin het klassement een goede zaak te doen door op Eupen een lamentabele eerste helft af te haspelen. Wat ligt er aan de basis van die gelatenheid?

Jacques Sys: ‘Hein Vanhaezebrouck verklaarde achteraf op de persconferentie dat hij er op gehamerd had had om scherp te starten… en dan krijg je zo een eerste helft. Er werd bijzonder slordig gespeeld, met een zwakke Trebel als exponent. Is dat laksheid? Zelfoverschatting? Feit is dat je dit keer op keer ziet terugkomen bij Anderlecht, welke trainer daar ook voor de groep staat.

Je moet ook eerlijk zijn en de vraag durven stellen: welke sportieve vooruitgang heeft Anderlecht al geboekt sinds de komst van Vanhaezebrouck?

‘Je kunt bezwaarlijk stellen dat Vanhaezebrouck geen motivator is: bij Gent en Kortrijk slaagde hij er wel in de ploeg scherp te zetten en te laten uitvoeren wat hij vroeg. Bij Anderlecht lukt dat niet. Wordt hij niet moe van zichzelf steeds hetzelfde te horen herhalen? Je moet ook eerlijk zijn en de vraag durven stellen: welke sportieve vooruitgang heeft de ploeg al geboekt sinds zijn komst?’

‘Anderzijds moet je een pluim geven voor het werk van Eupen, dat vooral in de eerste helft bijzonder goed voetbalde. Er zit veel techniek en snelheid in dat elftal, dat zeker de kwaliteiten heeft om in eerste klasse te blijven. Bushiri achterin was impressionant, net als doelman Van Crombrugge – die wél punten pakt voor zijn club – en op het middenveld heerste Luis Garcia. 37 jaar, maar zoveel klasse en leiderschap. Hij is zo mogelijk nog belangrijker dan de trainer, met een impact op en naast het veld. Hij gidst de anderen. Klasse.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content