Bondsvoorzitter François De Keersmaecker roept om 14 uur enkele leden van het uitvoerend comité samen voor spoedoverleg over de kritiek op CEO Steven Martens. Dat meldt Het Nieuwsblad vanochtend. Het initiatief van De Keersmaecker is opmerkelijk: tot dusver hield hij zich opvallend afzijdig.

Die afzijdigheid is vooral Anderlecht een doorn in het oog. Anderlechttopman Philippe Collin, één van de negen bestuurders van de KBVB, sprak De Keersmaecker eerder al aan op zijn passiviteit. Anderlecht vindt dat de bondsvoorzitter openlijk de verdediging van zijn CEO op zich hoort te nemen.

Belang

Anderlecht heeft er alle belang bij dat Martens op post blijft. De CEO is een groot voorstander van de bouw van een nieuw nationaal stadion in Brussel. Dat stadion zou niet alleen worden bespeeld door de Rode Duivels, maar ook door Anderlecht. Dat wil over enkele jaren weg uit zijn te kleine Constant Vanden Stockstadion.

Het lange stilzwijgen van De Keersmaecker heeft veel te maken met de voorzittersverkiezingen die in mei 2015 plaatsvinden. Voor zijn herverkiezing heeft hij de stemmen van het amateurvoetbal nodig. Uitgerekend daar is de kritiek op Martens het grootst.

Bovendien gaf De Keersmaecker toe dat hij zelf ook bonussen opstrijkt, iets waarvoor Martens zwaar onder vuur ligt. Dat verzwakt zijn positie als voorzitter.

Steun

Toch doorbreekt De Keersmaecker nu zijn passiviteit. Een demarche die ongetwijfeld het gevolg is van de spagaat waarin hij zich bevindt. Dat hij in 2006 überhaupt op de voorzittersstoel kwam te zitten, dankt hij in belangrijke mate aan de steun van Anderlecht. Zonder die steun redt hij het in mei 2015 niet opnieuw.

Vrijdag buigt zowel de raad van bestuur als het uitvoerend comité van de KBVB zich over het beleid van Martens. Dat wordt door zijn critici als geldverslindend omschreven. Een ontslag lijkt weinig waarschijnlijk, precies vanwege de steun die de CEO heeft bij Anderlecht - en nu ook bij De Keersmaecker.

Meer achtergrond bij de kritiek op Steven Martens deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker roept om 14 uur enkele leden van het uitvoerend comité samen voor spoedoverleg over de kritiek op CEO Steven Martens. Dat meldt Het Nieuwsblad vanochtend. Het initiatief van De Keersmaecker is opmerkelijk: tot dusver hield hij zich opvallend afzijdig.Die afzijdigheid is vooral Anderlecht een doorn in het oog. Anderlechttopman Philippe Collin, één van de negen bestuurders van de KBVB, sprak De Keersmaecker eerder al aan op zijn passiviteit. Anderlecht vindt dat de bondsvoorzitter openlijk de verdediging van zijn CEO op zich hoort te nemen.Anderlecht heeft er alle belang bij dat Martens op post blijft. De CEO is een groot voorstander van de bouw van een nieuw nationaal stadion in Brussel. Dat stadion zou niet alleen worden bespeeld door de Rode Duivels, maar ook door Anderlecht. Dat wil over enkele jaren weg uit zijn te kleine Constant Vanden Stockstadion.Het lange stilzwijgen van De Keersmaecker heeft veel te maken met de voorzittersverkiezingen die in mei 2015 plaatsvinden. Voor zijn herverkiezing heeft hij de stemmen van het amateurvoetbal nodig. Uitgerekend daar is de kritiek op Martens het grootst. Bovendien gaf De Keersmaecker toe dat hij zelf ook bonussen opstrijkt, iets waarvoor Martens zwaar onder vuur ligt. Dat verzwakt zijn positie als voorzitter.Toch doorbreekt De Keersmaecker nu zijn passiviteit. Een demarche die ongetwijfeld het gevolg is van de spagaat waarin hij zich bevindt. Dat hij in 2006 überhaupt op de voorzittersstoel kwam te zitten, dankt hij in belangrijke mate aan de steun van Anderlecht. Zonder die steun redt hij het in mei 2015 niet opnieuw.Vrijdag buigt zowel de raad van bestuur als het uitvoerend comité van de KBVB zich over het beleid van Martens. Dat wordt door zijn critici als geldverslindend omschreven. Een ontslag lijkt weinig waarschijnlijk, precies vanwege de steun die de CEO heeft bij Anderlecht - en nu ook bij De Keersmaecker.