Vrij snel werd Jean Kindermans, bij Anderlecht hoofd jeugdopleidingen, een aantal jaar geleden getipt over een goeie 12-jarige voetballer in de regio, met de naam Foket. "Ik legde snel de link, ik heb meteen Philippe (met wie Kindermans nog bij de jeugd van paars-wit speelde, nvdr) gebeld", vertelt Kindermans. "Thomas is toen een paar keer komen testen, maar zijn vader was niet happig om hem toen naar ons te laten komen. Vier à vijf trainingen per week zagen ze niet zitten. De volgende keer dat hij ons getipt werd, was toen hij al in het eerste van Dilbeek speelde." Zo werd Kindermans op een middag tijdens Lyra-Dilbeek gecharmeerd door het loopvermogen en de wedstrijdmentaliteit van de Dilbeekse rechtsbuiten.

Nadat die een jaar had meegetraind bij Anderlecht, moest de knoop doorgehakt worden. Kindermans: "Een contract voor de A-kern zagen wij, in alle eerlijkheid, op dat moment niet als een optie. Philippe wilde absoluut dat Thomas naar de universiteit ging. De praktische uitwerking daarvan lag blijkbaar makkelijker in Gent dan bij ons."

Gent had Foket, via een tip die toenmalig scout Gunther Schepens had gekregen van zijn buurman, intussen zelf ook een aantal keer gescout. Thiebaut: "Bij Anderlecht kon hij naar de VUB, maar trainingen, lesuren en afstanden waren niet op mekaar afgestemd. Bij Gent lag het allemaal simpeler. Trond Sollied trainde vooral in de voormiddag, daarna kon hij met de fiets of de brommer naar de unief die amper een paar kilometer verder ligt. Louwagie en Schepens stonden er ook achter dat hij bleef studeren. En hij mocht er contractueel met de A-kern meetrainen, met volwassenen. Dat was bij de andere clubs niet het geval."

Reconversie naar rechtsback

Waarom gaf Gent aan Foket wél een contract dat hem een plaats in de A-kern garandeerde? Manager Michel Louwagie: "Het betrof een jonge Vlaamse speler die absoluut universitaire studies wou aanvatten, zoals Nicolas Lombaerts destijds. Wij zagen een verstandige jongen, met sportieve, mentale en intellectuele talenten. Kortom: er stond een goeie kop op dat lijf. Vergeet niet dat Gent al eerder talent uit lagere afdelingen een kans gaf: Sandy Martens, Tim Matthijs, Mohammed Barka kwamen ook vanuit vierde klasse bij ons."

Met Foket haalde AA Gent een jong talent binnen met als werkpunten de voorzet en laatste pass, maar wél eentje dat over een grote motor beschikte, een ongelofelijke wil en vooral veel goesting.

Alle betrokkenen schuiven de verdienste voor Fokets doorbraak door naar Trond Sollied. Alleen had de Noor een andere positie in gedachten voor de jonge rechtsbuiten. Talentscout Gunther Thiebaut, die Sollied kort daarvoor nog als trainer meegemaakt had bij Lierse: "Hij zei me: let op mijn woorden, dat wordt een moderne rechtsback."

Lees de hele reportage over Thomas Foket in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 18 november.

Vrij snel werd Jean Kindermans, bij Anderlecht hoofd jeugdopleidingen, een aantal jaar geleden getipt over een goeie 12-jarige voetballer in de regio, met de naam Foket. "Ik legde snel de link, ik heb meteen Philippe (met wie Kindermans nog bij de jeugd van paars-wit speelde, nvdr) gebeld", vertelt Kindermans. "Thomas is toen een paar keer komen testen, maar zijn vader was niet happig om hem toen naar ons te laten komen. Vier à vijf trainingen per week zagen ze niet zitten. De volgende keer dat hij ons getipt werd, was toen hij al in het eerste van Dilbeek speelde." Zo werd Kindermans op een middag tijdens Lyra-Dilbeek gecharmeerd door het loopvermogen en de wedstrijdmentaliteit van de Dilbeekse rechtsbuiten. Nadat die een jaar had meegetraind bij Anderlecht, moest de knoop doorgehakt worden. Kindermans: "Een contract voor de A-kern zagen wij, in alle eerlijkheid, op dat moment niet als een optie. Philippe wilde absoluut dat Thomas naar de universiteit ging. De praktische uitwerking daarvan lag blijkbaar makkelijker in Gent dan bij ons."Gent had Foket, via een tip die toenmalig scout Gunther Schepens had gekregen van zijn buurman, intussen zelf ook een aantal keer gescout. Thiebaut: "Bij Anderlecht kon hij naar de VUB, maar trainingen, lesuren en afstanden waren niet op mekaar afgestemd. Bij Gent lag het allemaal simpeler. Trond Sollied trainde vooral in de voormiddag, daarna kon hij met de fiets of de brommer naar de unief die amper een paar kilometer verder ligt. Louwagie en Schepens stonden er ook achter dat hij bleef studeren. En hij mocht er contractueel met de A-kern meetrainen, met volwassenen. Dat was bij de andere clubs niet het geval."Waarom gaf Gent aan Foket wél een contract dat hem een plaats in de A-kern garandeerde? Manager Michel Louwagie: "Het betrof een jonge Vlaamse speler die absoluut universitaire studies wou aanvatten, zoals Nicolas Lombaerts destijds. Wij zagen een verstandige jongen, met sportieve, mentale en intellectuele talenten. Kortom: er stond een goeie kop op dat lijf. Vergeet niet dat Gent al eerder talent uit lagere afdelingen een kans gaf: Sandy Martens, Tim Matthijs, Mohammed Barka kwamen ook vanuit vierde klasse bij ons."Met Foket haalde AA Gent een jong talent binnen met als werkpunten de voorzet en laatste pass, maar wél eentje dat over een grote motor beschikte, een ongelofelijke wil en vooral veel goesting. Alle betrokkenen schuiven de verdienste voor Fokets doorbraak door naar Trond Sollied. Alleen had de Noor een andere positie in gedachten voor de jonge rechtsbuiten. Talentscout Gunther Thiebaut, die Sollied kort daarvoor nog als trainer meegemaakt had bij Lierse: "Hij zei me: let op mijn woorden, dat wordt een moderne rechtsback."Lees de hele reportage over Thomas Foket in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 18 november.