Waarom De Bruyne voor de Rode Duivels handiger is als boog dan als pijl

© belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Alle ogen zijn zondag gericht op Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne, misschien al wel dé speler van het toernooi. Een korte analyse van de spelverdeler.

Hoewel hij het gewend is om met complimentjes te strooien, overdrijft Roberto Martínez niet wanneer hij zegt dat Kevin De Bruyne ‘de beste spelmaker ter wereld’ is. En als het over voetbal gaat, geeft de Catalaanse coach er graag een woordje uitleg bij: ‘Hij is in staat om een beslissende pass te geven voor iemand anders ook maar de tijd gekregen heeft om die pass te zien.’ Een goed voorbeeld daarvan was de assist die hij Thorgan Hazard op een gouden schoteltje aanreikte tegen Denemarken. Iedereen, ook de Deense verdedigers, hadden een schot verwacht. De Bruyne zat met zijn hoofd al ergens anders. ‘Soms zie ik de nabije toekomst’, bekent hij aan The Telegraph.

In 2015 kwam hij bij Manchester City aan in de huid van een actiemaker, maar de Belg heeft voordeel gehaald uit zijn samenwerking met Pep Guardiola en werd ook een spelmaker. Daardoor ontstond een dilemma dat KDB zelf al voorvoelde in een interview in 2012. Toen zei hij op het trainingscentrum van Werder Bremen dat hij ‘misschien een nummer 8’ is. De man met de dubbele pet is vooral in staat om het rad van de Duivels beter te doen draaien dan wie ook. Daardoor verplicht De Bruyne zijn trainer om te kiezen welke versie hij wil zien, maar dat is nu net wet Guardiola en Martínez vooral niet willen doen. Ze zijn immers verliefd op zijn zin voor organisatie maar ook op zijn capaciteit om de linies te doorbreken.

Bij de Duivels heeft King Kev een soort rol op maat gekregen in de 3-4-2-1 van Roberto Martínez. Terwijl hij eerst belangrijk was in het maken van het spel, aangezien Eden Hazard zich bezighield met het creëren van kansen, is de Citizen uiteindelijk een rijtje hoger geschoven op het duivelse schaakbord omdat de prestatiecurve van Dries Mertens een neerwaartse trend vertoont en die van Youri Tielemans een opwaartse. België heeft een nieuwe organisator gevonden en kan De Bruyne zo dichter bij het vijandelijke doel laten opereren.

Voor de Belgische ploeg is KDB nuttiger als boog dan als pijl. In tegenstelling tot Hazard voetbalt De Bruyne niet met hetzelfde gemak met zijn rug naar het spel en daardoor verandert het Belgisch systeem dus in een 3-5-1-1, waarbij hij zich bij het middenveld voegt om de architect te spelen, een post die hij af en toe wel verlaat om zijn kans te gaan. Zo voetbalt hij eigenlijk overal en nergens tegelijk, met achter hem een structuur die toestaat dat hij dáár is waar het spel hem nodig heeft.

Cijfers

5: op 45 minuten tijd tegen de Denen is Kevin De Bruyne al de beste Belgische dribbelaar van het toernooi geworden, met vijf geslaagde dribbels, eentje meer dan Carrasco en Lukaku.

106: Sinds zijn debuut bij de Rode Duivels heeft KDB zich 61 keer beslissend getoond op 81 wedstrijden. Omgezet is dat 1 beslissende actie om de 106 minuten.

0,77: Met zijn 0,77 expected goals + expected assists per 90 minuten speeltijd doet geen enkele middenvelder beter dit seizoen.

94: De smart pass is een creatieve pass die probeert de defensieve linie van de tegenstander te doorbreken. Geen verrassing dat we King Kev op het Europese podium zien staan, na Luis Alberto en Lionel Messi.

19: Van het einde van het WK 2018 tot voor de wedstrijd tegen Finland, droeg de Citizen 13 keer het shirt van de Duivels. Daarin was hij 19 keer beslissend (7 goals en 12 assists).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content