De Antwerpse coach zegt van zichzelf dat hij milder is geworden in vergelijking met vroeger. "Ik geef mijn spelers meer verantwoordelijkheden", vertelt hij. "Ze mochten bijvoorbeeld het huisreglement opstellen. Uiteindelijk is dat er om hun vrijheid te garanderen, niet om die te beperken. En hoewel het team nog altijd voorop staat, hecht ik ook iets meer belang aan het individu. Als Losada zegt dat hij nood heeft aan rust of een ander soort training dan de groep, zal hij die nu vaak krijgen. Vroeger kon hij dat vergeten. Ik zoek minder het conflict op."

Wat niet veranderd is: zijn eigenzinnige methodes om spelers te prikkelen. "In Saoedi-Arabië nam ik voor een training de voetbalschoenen van mijn spelers weg. Ik wou ze op die manier uit hun comfortzone halen, want een wedstrijd is ook niet altijd comfortabel."

Wat doet of zegt zo'n Arabier als hij merkt dat zijn schoenen weg zijn? Brys: "Blinde paniek, hè. De ene gaat er heel nonchalant mee om, de andere creëert paniek. Voor mij is het op zo'n moment interessant om te zien wie op welke manier reageert. Probeert een speler dat collectief op te lossen of gaat hij als einzelgänger te werk? Ik doe zulke dingen constant. Onlangs deden we een looptraining van vijf reeksen. Ik deed mijn spelers een voorstel: er valt een training weg als jullie er nog een zesde reeks bij doen en binnen een bepaalde tijd binnen komen. Op zo'n moment heb je gasten die zeggen: 'Komaan, dat lukt wel.' Maar anderen zaten al wat op hun tandvlees. Uiteindelijk hebben ze het niet gedaan. Da's goed, want ze moeten zoiets niet onbezonnen doen."

Philippe Crols

Lees het volledige interview met Marc Brys in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 14 september.

De Antwerpse coach zegt van zichzelf dat hij milder is geworden in vergelijking met vroeger. "Ik geef mijn spelers meer verantwoordelijkheden", vertelt hij. "Ze mochten bijvoorbeeld het huisreglement opstellen. Uiteindelijk is dat er om hun vrijheid te garanderen, niet om die te beperken. En hoewel het team nog altijd voorop staat, hecht ik ook iets meer belang aan het individu. Als Losada zegt dat hij nood heeft aan rust of een ander soort training dan de groep, zal hij die nu vaak krijgen. Vroeger kon hij dat vergeten. Ik zoek minder het conflict op."Wat niet veranderd is: zijn eigenzinnige methodes om spelers te prikkelen. "In Saoedi-Arabië nam ik voor een training de voetbalschoenen van mijn spelers weg. Ik wou ze op die manier uit hun comfortzone halen, want een wedstrijd is ook niet altijd comfortabel."Wat doet of zegt zo'n Arabier als hij merkt dat zijn schoenen weg zijn? Brys: "Blinde paniek, hè. De ene gaat er heel nonchalant mee om, de andere creëert paniek. Voor mij is het op zo'n moment interessant om te zien wie op welke manier reageert. Probeert een speler dat collectief op te lossen of gaat hij als einzelgänger te werk? Ik doe zulke dingen constant. Onlangs deden we een looptraining van vijf reeksen. Ik deed mijn spelers een voorstel: er valt een training weg als jullie er nog een zesde reeks bij doen en binnen een bepaalde tijd binnen komen. Op zo'n moment heb je gasten die zeggen: 'Komaan, dat lukt wel.' Maar anderen zaten al wat op hun tandvlees. Uiteindelijk hebben ze het niet gedaan. Da's goed, want ze moeten zoiets niet onbezonnen doen."Philippe CrolsLees het volledige interview met Marc Brys in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 14 september.