Jan Boskamp en Charly Musonda kennen elkaar van de periode dat de Nederlander trainer was van Anderlecht en Musonda er speelde. Nadien nam Boskamp Musonda mee naar Gent om er de jeugd te trainen. De vriendschappelijke band tussen beide heren bleef altijd intact.

Zo is het niet denkbeeldig dat Jan Boskamp een rol speelde in de transfer van toptalent Musonda Junior naar Chelsea FC. Eerder had Boskamp vader en zoon Musonda al eens meegenomen naar FC Barcelona. Ze trokken onder meer naar La Masía, het opleidingscentrum, en kwamen daar onder de indruk van de begeleiding. Enig minpunt: Barça wilde alleen Junior, niet zijn broers. En omdat vader Charly de familie samen wilde houden, werd er niet verder gepraat.

Dit voorjaar meldden de Engelsen zich. Met dit keer Vincent Kompany als tussenpersoon kreeg de familie de kans om Manchester City tegen QPR kampioen te zien worden. De drie zoons en moeder Musonda gingen kijken. Naast hen zat Pierre Kompany, vader van, en het gezelschap slaagde er zelfs in mee te vieren op het veld. Ook een ervaring. Minpunt: ook hier was de boodschap opnieuw dezelfde: alleen Junior, niet de andere twee.

Daarop kwam Chelsea. Geen onbekende voor de familie, al in 2008 zei Frank Arnesen in een interview met dit blad dat hij drie jonge Belgen volgde: Romelu Lukaku, Dennis Praet (toen nog bij RC Genk, nu Anderlecht) en Musonda Junior, op dat moment 12.

Arnesen is er inmiddels niet meer, hij zit bij HSV, maar Piet de Visser werkt wel nog als scout voor Chelsea en Michael Emenalo is er technisch directeur. Ex-speler van RWDM en, dit terzijde, goed bevriend met ... Jan Boskamp.

Anderlecht bleef proberen de familie goed te stemmen. Junior kreeg op Neerpede een badge die hem toeliet zich vrij te bewegen, samen met de spelers van de A-kern en de beloften. Een privilege dat wel wat afgunst wekte. Toch voelde de club nattigheid toen vader Charly zijn activiteiten op de school afzegde - daar coördineerde hij het materiaal van de club. Uiteindelijk kwam de bevestiging van de gesprekken met Chelsea via een ander kanaal, Twitter. Het was Matthias Bossaerts, een ploegmaat van Junior bij de U16, die hem feliciteerde met zijn transfer naar Chelsea. Bossaerts tekende zelf voor Manchester City.

Eén troost voor Anderlecht. Bij de transfer van Januzaj naar Manchester United toonden de Engelsen zich 'gul'. In principe moest de opleidingsvergoeding maar 225.000 euro bedragen, United bood er 600.000. Ook Chelsea zou zich gul tonen, hoor je, al zijn op dat vlak alle details van het contract nog niet geregeld. (BG)

(Het volledige relaas lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine)

Jan Boskamp en Charly Musonda kennen elkaar van de periode dat de Nederlander trainer was van Anderlecht en Musonda er speelde. Nadien nam Boskamp Musonda mee naar Gent om er de jeugd te trainen. De vriendschappelijke band tussen beide heren bleef altijd intact. Zo is het niet denkbeeldig dat Jan Boskamp een rol speelde in de transfer van toptalent Musonda Junior naar Chelsea FC. Eerder had Boskamp vader en zoon Musonda al eens meegenomen naar FC Barcelona. Ze trokken onder meer naar La Masía, het opleidingscentrum, en kwamen daar onder de indruk van de begeleiding. Enig minpunt: Barça wilde alleen Junior, niet zijn broers. En omdat vader Charly de familie samen wilde houden, werd er niet verder gepraat.Dit voorjaar meldden de Engelsen zich. Met dit keer Vincent Kompany als tussenpersoon kreeg de familie de kans om Manchester City tegen QPR kampioen te zien worden. De drie zoons en moeder Musonda gingen kijken. Naast hen zat Pierre Kompany, vader van, en het gezelschap slaagde er zelfs in mee te vieren op het veld. Ook een ervaring. Minpunt: ook hier was de boodschap opnieuw dezelfde: alleen Junior, niet de andere twee.Daarop kwam Chelsea. Geen onbekende voor de familie, al in 2008 zei Frank Arnesen in een interview met dit blad dat hij drie jonge Belgen volgde: Romelu Lukaku, Dennis Praet (toen nog bij RC Genk, nu Anderlecht) en Musonda Junior, op dat moment 12.Arnesen is er inmiddels niet meer, hij zit bij HSV, maar Piet de Visser werkt wel nog als scout voor Chelsea en Michael Emenalo is er technisch directeur. Ex-speler van RWDM en, dit terzijde, goed bevriend met ... Jan Boskamp.Anderlecht bleef proberen de familie goed te stemmen. Junior kreeg op Neerpede een badge die hem toeliet zich vrij te bewegen, samen met de spelers van de A-kern en de beloften. Een privilege dat wel wat afgunst wekte. Toch voelde de club nattigheid toen vader Charly zijn activiteiten op de school afzegde - daar coördineerde hij het materiaal van de club. Uiteindelijk kwam de bevestiging van de gesprekken met Chelsea via een ander kanaal, Twitter. Het was Matthias Bossaerts, een ploegmaat van Junior bij de U16, die hem feliciteerde met zijn transfer naar Chelsea. Bossaerts tekende zelf voor Manchester City.Eén troost voor Anderlecht. Bij de transfer van Januzaj naar Manchester United toonden de Engelsen zich 'gul'. In principe moest de opleidingsvergoeding maar 225.000 euro bedragen, United bood er 600.000. Ook Chelsea zou zich gul tonen, hoor je, al zijn op dat vlak alle details van het contract nog niet geregeld. (BG) (Het volledige relaas lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine)