Waarom twee spitsen nodig zijn

© Belga Image

Steeds meer aanvalsduo’s vinden hun weg in de Jupiler Pro League.

Amper was Aleksandar Jankovic trainer van Standard, of hij zette op het veld een 4-4-2 neer. En luidde daarmee een nieuwe trend in. Zelfs in het Constant Vanden Stockstadion deed René Weiler het een keer, toen hij tegen Westerlo naast Lukasz Teodorczyk ook Hamdi Harbaoui zette. Een paar jaar geleden leken aanvalsduo’s nog met uitsterven bedreigd, stilaan zijn ze weer helemaal terug. Afgelopen weekend bekampten Genk en Standard in de ene match en STVV en AA Gent in de andere elkaar zelfs met allebei twee spitsen voorin.

Ook Felice Mazzu plaatste voorin tegen Excel Mouscron David Pollet naast Chris Bédia om nog eens een 4-4-2 uit te testen, zijn geliefkoosde tactiek. Met een 4-4-2 staat het Charleroiblok ook meteen een rang hoger. Hoe moeilijk dat te bestrijden valt, ervoeren de Zebra’s tot hun eigen scha en schande zelf toen eerst Standard en later Genk hen in eigen huis met een stevig opzittend aanvalsduo kwamen vastzetten in de eigen zestien meter. ‘Een 4-4-2 brengt onrust bij de tegenstander’, stelt Mazzu vast. ‘Moet hij zijn centrale verdedigers man tegen man laten spelen, of laat hij een centrale middenvelder achteruit zakken?’

Ondanks de veralgemening van de zoneverdediging in België geven verdedigers elkaar het liefst nog altijd onderlinge dekking. Tegen twee spitsen wordt dat moeilijker. Met een 4-4-2 zorg je ook voor een betere bevoorrading met voorzetten vanaf de flanken, zoals bij Standard het geval is.

Bij STVV koos Ivan Leko voor een 5-3-2. Bij gebrek aan productieve flankspelers gaf hij zo zijn voornaamste aanvaller Yohan Boli meer steun voorin. Het resultaat? STVV staat niet langer in degradatiegevaar.

Guillaume Gautier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content