Wat scheelt er met Mboyo?

© BelgaImage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Racing Genk beleefde nog maar weinig plezier aan zijn recordtransfer. Sport/Voetbalmagazine informeerde bij zijn vorige clubs waarom Ilombe Mboyo daar wél langdurig top was.

Eén keer nog maar was Ilombe Mboyo top bij Genk: op 14 september is hij met twee doelpunten en twee assists voor Jelle Vossen de absolute uitblinker in de met 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Zulte Waregem. Vier dagen later valt hij in Kiev uit met een hamstringletsel. Hij zal elf weken out zijn. Vragen over die lange afwezigheid wil de club niet beantwoorden.

Coach Mario Been verwijst eind oktober in een interview met Sport/Voetbalmagazine wel naar de fysieke gesteldheid van de speler. “We trainen hier op basis van drie wedstrijden per week”, zegt hij. “Dat was hij niet gewoon. Je merkte snel dat hij wat achterstand had. Hij zegt het nu ook zelf: ‘Ik krijg een ander lichaam.’ Hij wordt sterker. Pelé was vorig seizoen enorm belangrijk voor AA Gent. Ik denk dat hij er toen grotendeels voor gezorgd heeft dat Gent in de hoogste klasse is gebleven. In die periode is de manier van trainen bij hem toch iets anders geweest. Dan kon hij na een wedstrijd bijvoorbeeld een paar dagen even uitblazen. Net omdat hij de bepalende speler was. Dat kan hier absoluut niet.”

Na de winterstop geeft Mboyo na de nederlaag in Zulte Waregem aan dat er nog steeds een probleem is. De medische staf verklaarde hem fit, maar hij voelt zich niet goed. “Ik weet echt niet wat de medische staf met mij heeft gedaan.” Hij zal later op de week op een door de club georganiseerde persconferentie zijn onvoorwaardelijk vertrouwen in de medische staf uitspreken en beloven keihard te werken om binnen een paar weken zijn kracht en explosiviteit terug te hebben. In de drang om terug te keren, besluit hij, heeft iedereen een foute inschatting gemaakt.

Enkele weken later verklaart technisch directeur Gunter Jacob in Het Laatste Nieuws dat uit medische tests voorafgaand aan de transfer was gebleken dat indien het ritme van de trainingen en wedstrijden omhoog zou gaan, het risico bestond dat Mboyo geblesseerd kon geraken. “Dat berekend risico pak je er dan bij.” Dirk Degraen voegt eraan toe dat die medische tests twee dagen duren, dat ze bijzonder grondig zijn en dat er heel weinig spelers honderd procent uit zo ’n controle komen.

Bij Mboyo zou er volgens insiders – globaal gesteld – sprake zijn van een te lage belastbaarheid en een onevenwicht tussen zijn heel sterk ontwikkelde bovenlichaam en zijn onderlichaam.

Algemene structuur

Maar bij KV Kortrijk en AA Gent zorgde dat blijkbaar niet voor problemen. “Ik heb het speciaal nog eens nagevraagd bij onze medische staf”, zegt KV Kortrijktrainer Hein Vanhaezebrouck. “Hij is in die zes maanden één keer out geweest met een kleine blessure en miste daardoor twee wedstrijden. Voor de rest trainde hij altijd mee. Wij trainen zwaar en hij kon alles aan. In zijn algemene structuur was hij niet op alle niveau’ s perfect, een aantal verhoudingen waren niet honderd procent in orde, maar zo zijn er wel meer voetballers. De vraag is: moet je dat allemaal gaan corrigeren? Moet je iedereen perfect restylen? Moet je aan iemand die al heel zijn leven zo beweegt en voetbalt, die vanuit die structuren en gewoontes zijn eigen kracht produceert van alles beginnen veranderen? Als je dat allemaal gaat veranderen naar het perfecte toe, zoals het theoretisch bepaald is, dan heb ik daar wel mijn vragen bij. Ook onze osteopaat stelde toen dat het niet evident was om dat te doen. Als je het zou doen, zou het lichaam misschien gedurende een lange tijd minder kunnen presteren dan ervoor. Voor een club als KV Kortrijk, die snel veel rendement moet halen uit zijn transfers, was dat dus niet aan de orde.”

Persoonlijk gevoel“Ook bij ons miste Pelé weinig trainingen”, zegt Frank Wezenbeek, hoofdkinesist van AA Gent. “Het was wel zo dat hij soms een individueel programma op maat kreeg, zoals zoveel spelers – de perfecte mens bestaat niet. Maar dat betekent niet dat hij gespaard werd of minder deed. Op sommige dagen deed hij zelfs meer dan de groep. ‘Uitblazen’ is zeker niet het juiste woord. Zonder voldoende trainingsuren kan je niet maandenlang top zijn. Ik denk dat iedereen toen wel heeft kunnen zien dat hij niet alleen technisch maar ook snel, sterk en conditioneel heel sterk was. Dat bouwden we op met oog voor zijn persoonlijk gevoel. Hij was iemand die veel aandacht vroeg voor zijn lichaam, die kleine ongemakjes en kwaaltjes signaleerde, en die aandacht gaven we hem. Bij ons kreeg hij ook lenig makende oefeningen voor verschillende spiergroepen, onder meer voor de hamstring, in combinatie met wat stabiliserende oefeningen. We moesten een beetje op zoek gaan naar de combinatie tussen kracht en lenigheid. Preventie is belangrijk. Onevenwichten die aanleiding kunnen geven tot een verhoogd risico op blessures moet je proberen aan te pakken om geen grote problemen van overbelasting te krijgen. Maar de vraag is: hoe doe je dat en op welk tempo? Preventie is niet het belangrijkste. Het preventieprogramma, het bijschaven, mag niet het doel op zich zijn. Het is er om de speler te helpen beter te presteren.”

“Het belangrijkste is de prestatie in de wedstrijd. Daarom is het ook altijd een evenwicht zoeken tussen: hoe voelt de speler zich en hoe presteert hij? Het gaat ook om het afwegen van het wetenschappelijke tegenover het gevoel van de atleet. Een renner die niet synchroon op zijn fiets zit maar zo Parijs-Roubaix wint, moet je niet vragen zijn hele houding te veranderen. Het gaat om finetunen, want anders zou hij zo ’n wedstrijd niet winnen. Maar het gevoel zal altijd belangrijk zijn. Dat was onze manier van aanpakken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content