Jacques Sys

‘Wat Yannick Ferrera met een allegaartje van buitenlanders en onervaren spelers doet, is zéér knap’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over STVV, Oostende en Bayern München.

S/VM: Gent, Standard, Club Brugge en Anderlecht wonnen hun wedstrijden dit weekend, maar swingen doen ze niet. Welke van de topclubs heeft volgens jou nog de grootste progressiemarge?

Jacques Sys: “De topclubs zijn duidelijk nog zoekende. Alle vier moeten ze nog progressie boeken, het zou erg zijn als dat niet zo is. Vooral AA Gent ontgoochelt me momenteel op voetballend vlak. Ik denk wel dat Club Brugge -dat blijkbaar toch weer kiest voor een rotatiesysteem- vertrouwen getankt heeft door drie keer te scoren. En bij Anderlecht loopt het weliswaar nog stroef, maar ontdekken ze plots dat ze toch over flink wat offensieve opties beschikken nu Sylla het goed doet, en Ezekiel en Okaka nog ingepast moeten worden. Bij Standard geeft Muslin aan dat de voorbereiding zwaar was en dat zoiets in de benen kruipt, maar dat vind ik toch een vreemde verklaring voor het mindere spel. Net zoals bij Anderlecht is het wachten welke transfers daar nog gebeuren.”

S/VM: Volgend weekend staat met STVV – KV Oostende zowaar een topper op het programma. Wie van beide clubs verbaast jou het meest?

Jacques Sys: “Van Oostende wisten we dat er potentieel was, maar het is toch knap dat ze aan dat hoge verwachtingspatroon beantwoorden. Er zit veel snelheid, techniek en ervaring in die ploeg, daarmee kom je in onze competitie al ver. Alleen hebben ze pech dat Jonckheere nu geblesseerd uitvalt, want die jongen zette toch de lijnen uit op het middenveld. Berrier viel goed voor hem in, maar blijft het prototype van de voetballer die zichzelf overschat.

“STVV is een grotere verrassing. Wat Yannick Ferrera daar neerzet met een bont allegaartje van buitenlanders en onervaren spelers uit lagere divisies, is zeer knap. Vraag is natuurlijk hoe lang dat blijft duren. Dat geldt evenzeer voor Oostende. Denk aan Westerlo en Moeskroen die vorig seizoen ook sterk startten en nadien geweldig terugvielen. STVV bewijst echter een aanwinst te zijn voor de Jupiler Pro League, terend op een enthousiaste achterban en een mooi stadion. Bovendien is de wegwerppolitiek van vroeger verdwenen, er wordt voor continuïteit gekozen. Eerst vier jaar Guido Brepoels (met tussendoor even Franky Van der Elst, nvdr) en nu is Ferrera ook aan zijn derde seizoen bezig als trainer.”

S/VM: In Duitsland won Wolfsburg de Supercup van Bayern München. De derde keer dat Guardiola naast die trofee grijpt. Stilaan ontstaat er ook wat kritiek op hem. Brokkelt het rijk van Bayern af?

Jacques Sys: “Guardiola is nog steeds aan het experimenteren met spelsystemen, waarbij de vraag soms rijst: waar wil hij naartoe? Bayern is een bijzonder gemediatiseerde club, bij de minste tegenslag wordt alles uitvergroot, maar Guardiola trekt zich daar geen fluit van aan. Hij blijft een grote meneer en toptrainer. Bovendien bezit die ploeg zoveel klasse, dat ze ook nu weer kampioen zullen worden.

“Ondertussen probeert Wolfsburg de kloof te dichten. Dat doen ze door continuïteit na te streven: de ploeg van vorig seizoen bleef behouden en zelfs nog versterkt met onder meer Max Kruse, een Duits international van Mönchengladbach. De centrale pion in dat radarwerk is natuurlijk Kevin De Bruyne. Verliezen ze hem dan moeten de ambities teruggeschroefd worden. Ook nog een speciale vermelding voor Koen Casteels -de man die bij de jeugd als een groter talent gold dan Courtois. Hij vertolkte een glansrol in de Supercup door een strafschop te stoppen en kreeg nadien lof van zijn coach Dieter Hecking. Leuk om zien dat twee Belgen mee het succes bepalen van Wolfsburg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content