‘Wij kregen met moeite de bal van de grond, Kevin trapte hem al in de winkelhaak’

© Belga Image

In zijn geboortedorp Drongen, waar op 21 en 22 mei de eerste KDB Cup voor internationale U15-teams plaatsvindt, blijft Rode Duivel Kevin De Bruyne populair bij zijn vroegere jeugdvrienden en medespelers.

Slechts twee jaar speelde Kevin De Bruyne bij het toenmalige KVV Drongen, tussen 1997 en 1999, maar voldoende om indruk te maken in de Gentse deelgemeente. Vooral in de derby tegen FC Baarle.

‘Dan was het eenvoudig: een pass geven naar die kleine witte en hij scoorde’, grinnikt Michiel Van Ruymbeke, die in de tijd het doel van de duiveltjes bewaakte. ‘Wij kregen met moeite de bal van de grond en Kevin trapte hem al in de winkelhaak. Eigenlijk begonnen wij pas beter te voetballen toen we beseften dat hij te goed was voor ons niveau. Maar Kevin wilde niet doorschuiven naar de betere duiveltjes, hij gaf altijd de voorkeur aan zijn vrienden, de buurjongens en schoolkameraden.’ Ruben Marchand bevestigt deze stelling. ‘We waren allemaal doorsnee, alleen Kevin stak er met kop en schouders bovenuit. Hij viel ook op, ons Jommeke, met dat strooien dakje dat licht gaf in het donker. Kevin bleek vooral supersnel, bijzonder vinnig en beschikte toen al over een fenomenaal schot.’

Complexloos

Ook toen al veranderde De Bruyne soms in een rood duiveltje. ‘Als we verloren, dan werd zijn gezicht vaak rood van woede’, weet Van Ruymbeke. ‘Je moest hem dan gewoon twee minuten laten uitrazen, op zijn eentje en apart. Dan ging het snel over. Hij werd ook niet graag gewisseld, zeker bij een achterstand moest ik hem vaak tot de orde roepen. Weet je trouwens wat voor Kevin de grootste straf is? Revalideren van een blessure, zodat hij de bal niet kan raken en in de fitnessruimte zijn tijd moet spenderen. Daar gruwelt hij van’, weet vader Herwig De Bruyne.

‘Desondanks heeft hij een onvoorwaardelijke winnaarsmentaliteit die hem bracht tot waar hij nu staat: een absolute wereldvoetballer’, oordeelt Ruben Marchand. ‘Het klinkt misschien raar, maar van zodra ik hem een bal zie aannemen rond het strafschopgebied, dan kan ik meestal al voorspellen wat Kevin zal uitvoeren. Ik ben al een tijdje zijn grootste supporter. Het blijft supertof dat mijn vroegere buurjongen nu het verschil maakt bij Manchester City en zo complexloos blijft onder al die toegenomen aandacht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content