Wim De Coninck: ‘Tom De Sutter moet weggaan’

© Belga

Tom De Sutter lijkt op zijn 26e voor een dilemma te staan: blijven als supersub bij Anderlecht of vanaf januari elders speelminuten verzamelen en beslissend zijn met goals? Analist Wim De Coninck is duidelijk…

“Tom moet weggaan. Zijn nadeel is dat hij bij Anderlecht niet meer kan verrassen en zijn kans niet greep”, stelt Belgacom TV-gezicht Wim De Coninck in Sport/Voetbalmagazine. “Nochtans loopt Tom er tegenwoordig heel gretig bij. Ik zie opnieuw dezelfde speler van zijn beginperiode bij Anderlecht.”

De Coninck maakt wel een kanttekening: “Misschien alarmeerde hij de eigen clubleiders met zijn beslissende rol op Waregem en hypothekeerde hij daardoor een transfer in België. Jammer voor Tom, want in een systeem met buitenspelers kan De Sutter heel nuttig zijn. In Nederland zou hij goed passen bij Ajax. Hetgeen Boelykin kan, daar moet een sterke De Sutter ook toe in staat zijn.”

De Coninck vindt het logisch dat Mbokani eerste keuze is diep in de aanval. “Aan de bal is hij, om in de diepte te gaan, iets sneller”, aldus de oud-doelman. “Maar ook in het naar de bal toe komen is Dieu sterker. Gewoon voetbaltechnisch is het verschil duidelijk. Tom heeft een nieuwe uitdaging nodig, ook om wat meer vrijheid te krijgen in zijn hoofd. Hij kan dan zorgeloos aan zijn tweede jeugd beginnen. Misschien moet hij zich dan minder wegcijferen voor de ploeg, want dat gaat altijd ten koste van je eigen productiviteit. Dat is zoals een knecht in het wielerpeloton. Op het einde van het seizoen vragen ze ook naar zijn aantal UCI-punten en vergeten ze het aantal uren dat hij op kop reed.”

Ook Nordin Jbari (ex-Club Brugge en Anderlecht), tegenwoordig analist voor Belgacom TV en AB3 is in Sport/Voetbalmagazine voorstander van een vertrek. Club Brugge zou daarbij een ideale uitweg zijn.

Jbari: “De Sutter is het laatste puzzelstukje dat ontbreekt bij Club, want ze beschikken daar niet over een echte pivot. Björn Vleminckx is dat voor mij niet. Die zoekt veel te snel de diepte op, maar wil anderzijds ook graag het aanspeelpunt zijn voorin. Dat kan dus niet. De Sutter is wel een echte nummer negen: hij kaatst gemakkelijk, werkt hard, draait goed weg van de man, is fysiek sterk en scoort gemakkelijk bij goede voorzetten vanop de flanken. Meer zelfs, had hij bij Club de competitie begonnen, dan zat hij nu al aan minstens vijftien goals. Zeker door de aanwezigheid van Refaelov, Vadis en Dirar.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content