Worden dit de 23 namen van Martinez?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Bondscoach Roberto Martinez maakt maandag bekend welke 23 Rode Duivels hij wil meenemen naar Rusland. Wij wagen ons aan een voorspelling.

Sinds vorige maandag ligt bij de FIFA de lijst van 35 spelers waaruit Roberto Martinez zijn selectie voor het WK in Rusland zal samenstellen. Komende maandag op het middaguur, een dag voor de start van fase 1 van de voorbereiding, maakt hij al zijn selectie van 23 spelers bekend – de 12 anderen moeten stand-by blijven. ‘De coach heeft beslist om in het begin van zijn voorbereiding héél duidelijk te zijn,’ legt Chris Van Puyvelde, de technisch directeur van de Belgische voetbalbond, uit in Sport/Voetbalmagazine. ‘Misschien dat er rond een of twee spelers wat langer onzekerheid zal zijn, maar ook daar rond zal duidelijk gecommuniceerd worden. Je mag geen verkeerde verwachtingen scheppen.’

Peter T’Kint, die voor Sport/Voetbalmagazine de Rode Duivels van nabij volgt, waagt zich aan een voorspelling aan de hand van drie vragen.

Wie zijn de absolute zekerheden?

Peter T’Kint: ‘Een man of 18. Wat de keepers betreft, zijn Thibaut Courtois en Simon Mignolet sowieso de nummers één en twee.

‘In de verdediging Thomas Vermaelen op voorwaarde dat hij tijdig hersteld is van zijn blessure, Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Thomas Meunier – als hij bij de verdedigers wordt gerekend. Op links wellicht Yannick Carrasco.

‘De middenvelders worden Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé en Marouane Fellaini. Reken daar ook Nacer Chadli maar bij, omdat hij er altijd bij was in de kwalificaties en Martinez daar trouw aan blijft, maar ook omdat hij polyvalent is, hij kan zowel Meunier op rechts als Carrasco op links vervangen.

Vooraan natuurlijk Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Eden Hazard, Dries Mertens en ja, ook Christian Benteke. Alleen al als backup voor Romelu Lukaku, je weet maar nooit dat die nog geblesseerd raakt.

Dan missen we nog een derde keeper en vier spelers. Voor wie wordt het de komende uren en dagen nog nagelbijten?

‘Voor de derde plaats onder de lat gaat het tussen Koen Casteels en Matz Sels. De tweede vanwege zijn sterke prestaties de jongste weken onder de lat bij Anderlecht. Maar ook Casteels speelde een goed seizoen bij Wolfsburg, dat toch nog niet zeker is van het behoud – hij heeft dus veel werk gehad. Wat ook meespeelt in die keuze, is dat de derde keeper normaal nooit in actie komt. In 2014 moest Casteels onder Wilmots op de valreep afhaken, ik vermoed dus dat hij er nu wel bij zal zijn.

‘Wie ook over goede papieren beschikken zijn volgens mij Leander Dendoncker, Laurent Ciman en Jordan Lukaku. Dendoncker speelde geen al te best seizoen, maar zijn sterke prestaties in play-off 1 geven wellicht dat laatste duwtje. Jordan Lukaku als vervanger van Carrasco, die nog niet volledig hersteld is van zijn blessure. Als hij niet geblesseerd was, had Lukaku wellicht ook gespeeld tegen Saudi-Arabië. En gezien de onzekerheid over Vermaelen en Kompany, wordt waarschijnlijk ook Laurent Ciman een zekerheid. Tenzij Martinez kiest voor de jeugd, dan lijkt mij Dedrick Boyata dichter bij een selectie te staan dan bijvoorbeeld Christian Kabasele of Jason Denayer.’

‘Voor de 23ste en laatste plaats zal het volgens mij dan gaan tussen Youri Tielemans, Radja Nainggolan en Thorgan Hazard. Tielemans heeft geen goed seizoen achter de rug bij Monaco, maar heeft wel het voordeel dat hij polyvalent is, goed in de groep ligt en nog jong is, want hij zal niet veel van de bank komen. Bovendien heeft hij een goed schot in de benen. Ik geloof dat Tielemans in balans ligt met Nainggolan.’

Geen witte konijnen dus, zoals Marc Wilmots in 2014 Divock Origi uit zijn hoed toverde?

‘Hoe jammer het ook is, Origi zal er nu waarschijnlijk naast vallen. Ook Anthony Limbombé, die voor het eerst werd opgeroepen tegen Saudi-Arabië, zie ik er niet bij. Als verrassing zou je nog kunnen denken aan Edmilson, een van dé smaakmakers van play-off 1, maar het zou me sterk verbazen. Edmilson, Limbombé en ook Leandro Trossard worden sowieso door Martinez gevolgd, maar zij komen veeleer in aanmerking voor de Nations League in het najaar. Dit WK komt voor hen te vroeg.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content